18ضربه به ریشه تولیدات کشاورزی

حرف آنلاین/حسین زحمتکش: کشاورزی مقوله بسیار مهم و نقطه عطف پیشرفت و تامین امنیت و رشد اقتصادی هر کشوری می باشد. کشورهای توسعه یافته توجه ویژه ای به کشاورزی و صنایع تبدیلی و وابسته به آن دارند. توسعه کشاورزی یکی از پایه های اصلی توسعه اقتصادی هر کشوری است، اگر کشاورزی تنها دلیل توسعه اقتصادی […]

حرف آنلاین/حسین زحمتکش: کشاورزی مقوله بسیار مهم و نقطه عطف پیشرفت و تامین امنیت و رشد اقتصادی هر کشوری می باشد. کشورهای توسعه یافته توجه ویژه ای به کشاورزی و صنایع تبدیلی و وابسته به آن دارند. توسعه کشاورزی یکی از پایه های اصلی توسعه اقتصادی هر کشوری است، اگر کشاورزی تنها دلیل توسعه اقتصادی کشورها نباشد  اما به عنوان یکی از شاخص های توسعه یاد می شود و لذا سیاست گذاری های دولت باید به سمت حمایت از تولید کشاورزی برود. توسعه یعنی سرمایه گذاری و سرمایه یعنی اعتبار مالی، باید اعتبار مالی جهت حمایت از توسعه کشاورزی تامین شود اینگونه دغدغه تولیدکننده در تامین سرمایه در گردش و حتی سرمایه  اولیه کاهش یافته وتمرکز در تولید کیفی قرار می گیرد. در حال حاضر استان مازندران منطقه زرخیر ایران، یکی از بهترین نقاط در تولید کشاورزی، دام و طیور است، استانی که توانسته در برخی از تولیدات کشاورزی رتبه های برتر کشوری و منطقه ای را به خود اختصاص دهد و جایگاه درخورتوجهی در تولید کشاورزی کسب کند. این استان با توجه به ظرفیت های فوق العاده در تولید کشاورزی می بایست در حوزه تامین سرمایه نگاه ويژه را منعطف به خود بببیند. تولیدکنندگان و کشاورزان مازندرانی همسو با دیگر کشاورزان کشور دغدغه تامین منابع مالی و حمایت دولت در زمان بروز بحران را دارند اما سیاست های در پیش گرفته شده دولت و نظام بانکی کشور نه تنها کمکی به آن ها نکرده بلکه این قشر زحمتکش جامعه را به سمت ورشکستگی و بدهکاری سوق داده است.

keshavarz

*عدم توجه نظام بانکی به تولید کشاورزی 

بانک ها نه تنها کمکی در حمایت ازتولید کشاورزی نکرده اند بلکه با تفاوتی کامل نسبت به استمهال تسهیلات کشاورزی و افزایش نرخ سود این تسهیلات به 21 درصد عملا تیشه ای به دست گرفته و بالای سر تولیدکنندگان قرار گرفتند. الیاس لاریجانی پور نائب رئیس اتحادیه گل و گیاه مازندران با بیان اینکه بانک های مازندران در اجرای قانون بودجه مبنی بر استمهال تسهیلات کشاورزی رویه خود را در پیش گرفته اند، اظهار داشت: بانک کشاورزی تنها بانکی بود که در اینخصوص به قانون تمکین کرد اما در این راستا تامین منابع نداشت و نهایتا این بانک نیزدر عمل، کاری برای استمهال تسهیلات کشاورزی به خصوص خسارت دیدگان برف نکرد. کیایی مدیر کل دفترامور گلخانه ها،گیاهان دارویی و قارچ وزارت جهاد کشاورزی چندی پیش در جلسه کمیته گل و گیاه مازندران از تسهیلات بدون محدودیت در وزارت جهاد کشاورزی برای توسعه فعالیت های گلخانه ای خبر داد و گفت: نرخ سود این تسهیلات 18 درصد می باشد. این خبر کیایی مورد واکنش تولیدکنندگان حاضر در جلسه شد مبنی بر اینکه تسهیلات 18 درصد توجیه اقتصادی ندارد و عملا درخواست کننده ای نخواهد داشت. معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی سازمان جهاد کشاورزی در پاسخ به این واکنش بیان داشت: تا به حال 90 میلیارد تومان طرح از متقاضیان به بانک معرفی شده و احتمال می دهیم 60 ازاین مقداررا متقاضیان دریافت خواهند کرد اما بحث توجیه اقتصادی مقوله دیگری است که باید درمورد آن سخن گفت. دلاور حیدر رئیس سازمان جهادکشاورزی مازندران نیزدراین جلسه بخشی از سخنانش را به برخورد بانک ها با تولید اختصاص داد و بیان داشت: همانطور که همه واقفیم آنچیزی که در حوزه استمهال تسهیلات کشاورزی مد نظر دولت بود در عمل رخ نداد و هر بانکی روش خودش را در پیش گرفت. وی درمورد فعالیت بانک کشاورزی در این حوزه گفت: بانک کشاورزی نیز با آنکه دراین حوزه ورود پیدا کرد اما اصل، سود و جریمه تسهیلات را به نرخ روز پای کشاورز حساب می کند و به استمهال تسهیلات دست می زند که عقل سلیم این مقوله را نمی پذیرد چون حمایتی از کشاورزدر این نوع از استمهال تسهیلات، صورت نمی گیرد. حیدر پور سیاست بانک ها در مواجه با تولید را  نادرست دانست و خاطر نشان کرد: این سیاست ها نه تنها کمک نیست بلکه کشنده است، تولید کننده با سرمایه درگردش 28 درصدی نمی تواند از مشکلات نجات پیدا کند و هر روز مقروض تر می شود. وی دربخش دیگری از سخنان خود گفت: البته نباید یک طرفه به قاضی رفت، هزینه پول برای بانک ها، 20.5 درصد آب می خورد، آن ها علاقه مند به کمک هستند اما سیستم و روندی که در پیش گرفته اند به هیچ وجه حامی تولیدکننده نخواهد بود.

*از فرصت استفاده کنید

رئیس سازمان جهاد کشاورزی با بیان اینکه کاهش تسهیلات کشاورزی به  18 درصد برای گلخانه ها وتوسعه مکانیزاسون به اصرار وزیر بوده است خاطر نشان کرد: ازهمین فرصت هم باید استفاده کرد چون هیچ بانکی تمایل ندارد تسهیلات زیر 21درصد به کسی بدهد.

باتوجه به موارد بیان شده واقعا جای تاسف دارد که منابع بزرگ مالی کشور در راستای توسعه اقتصادی به کار گرفته نمی شوند و نظام بانکی به جای آنکه دردی از مشکلات کشاورزان حل کند خود معضلی بر گردن آن ها است.  تسهیلات 18درصد کشاورزی چگونه می تواند مشکلات کشاورزان و تولید کنندگان و نیاز مالی آن ها را تامین کند؟ تسهیلات حتی با  نرخ 18درصد مانند کاردی می ماند که 18 ضربه بر دستان پینه بسته کشاورز فرود می آورد. ظلم بانک ها نسبت به تولیدکشاورزی حتی تولید صنعتی بر کسی پوشیده نیست اما این روند تا به کی ادامه خواهد داشت؟ این مردم خیانت هایی که در حق کشور روا داشته خواهد شد را نمی بخشند و بالاخره زمانی باید پاسخ آن ها را بدهیم. بدانیم که از سرمایه های کشور باید برای پیشرفت و توسعه استفاده کنیم نه آنکه در مقروض سازی و ایجاد نارضایتی ملت گام برداریم. کشاورزی محور توسعه است پس بر هر ایرانی در هر سمت و جایگاهی که قرار دارد تکلیف قانونی است که برای توسعه کشور گام های جدی بردارد.