گزارشی از چالش‌ها و راهکارهای توسعه بازار مرکبات مازندران؛ چنبره واسطه‌ها بر بازار

گروه اقتصادی: برداشت ارقام زودرس نارنگی در مازندران از ۱۵ شهریورماه آغاز شد و اکنون نارنگی‌های دیررس نیز به مرحله برداشت رسیده است. برداشت پرتقال که ۷۰ درصد سطح باغات مرکبات استان را تشکیل می‌دهد از نیمه دوم آبان ماه  شروع می‌شود. طبق گزارش مدیریت باغبانی سازمان جهاد کشاورزی مازندران  بارندگی‌های مناسب امسال سبب باردهی […]

گروه اقتصادی: برداشت ارقام زودرس نارنگی در مازندران از ۱۵ شهریورماه آغاز شد و اکنون نارنگی‌های دیررس نیز به مرحله برداشت رسیده است. برداشت پرتقال که ۷۰ درصد سطح باغات مرکبات استان را تشکیل می‌دهد از نیمه دوم آبان ماه  شروع می‌شود.

طبق گزارش مدیریت باغبانی سازمان جهاد کشاورزی مازندران  بارندگی‌های مناسب امسال سبب باردهی بیشتر درختان مرکبات شده و پیش‌بینی کارشناسان برداشت ۲ میلیون و ۶۵۰ هزار تن محصول از باغ‌های مرکبات است که افزایش دستکم ۱۰ درصدی برداشت محصول را نسبت به سال گذشته نشان می‌دهد.

مدیر باغبانی جهاد کشاورزی مازندران گفت که امسال بارندگی‌های مناسب سبب باردهی بیشتر درختان مرکبات شده و پیش‌بینی کارشناسان افزایش دستکم ۱۰ درصدی برداشت محصول را نشان می‌دهد.

 هادی ایزدی در گفت‌وگو با ایرنا، پیش‌بینی کارشناسان را برداشت ۲ میلیون و ۶۵۰ هزار تن محصول از باغ‌های مرکبات استان اعلام کرد.وی گفت: مجموع باغ‌های مرکبات استان ۱۱۲ هزار هکتار است که از این میزان ۱۱۰ هزار هکتار آن ارقام بارده هستند و برآوردها هم بر همین اساس صورت گرفته است.ایزدی بابیان اینکه ۸۰ هزار هکتار از باغ‌های مرکبات مازندران مربوط به ارقام مختلف پرتقال است، توضیح داد: ۳۰ هزار هکتار به ارقام مختلف نارنگی و بقیه به محصولاتی ازجمله نارنج و لیمو اختصاص دارد.برداشت ارقام زودرس نارنگی در مازندران از ۱۵ شهریورماه آغاز شد و همچنان ادامه دارد. مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی مازندران با اعلام اینکه مازندران، کل نارنگی موردنیاز کشور را تأمین می‌کند، گفت: محصول پنج هزار هکتار از باغ‌های نارنگی پیش رس استان از دو هفته پیش وارد بازار شده و تا دو هفته آینده برداشت نارنگی به‌صورت گسترده آغاز می‌شود.

ایزدی با اعلام این‌که حدود ۱۸ هزار هکتار از باغ‌های استان در سیل اواخر سال گذشته و اوایل سال جاری خسارت دید، توضیح داد : کمتر از یک درصد از باغات مرکبات سیل‌زده دچار خسارت صددرصدی شده است و بقیه با خارج کردن گل‌ولای دوباره احیاء شدند.

مرکبات مازندران در چنبره مشکلات صادرات و تازه خوری 

مدیر باغبانی جهاد کشاورزی مازندران بابیان این نکته که بیش از  ۹۰ درصد پرتقال‌های استان از رقم تامسون خاصیت تازه خوری دارد، گفت که به همین دلیل بازار صادرات این میوه در کشورهای هدف ازجمله روسیه ، عراق ، افغانستان و دیگر کشورهای آسیای میانه به‌صورت تازه خوری است.

ایزدی مهم‌ترین مشکل صادرات پرتقال و نارنگی‌های مازندران را نبود زیرساخت‌های صادراتی به‌ویژه بسته‌بندی ، حمل‌ونقل و انبارداری مناسب دانست و درعین‌حال ابراز امیدواری کرد که با افتتاح پایانه میوه جویبار این معضلات برطرف شود.

وی بابیان اینکه در یک دهه اخیر اصلاح و احیاء باغات مرکبات ارقام نارنگی  “یافا ‘ و پرتقال های “تامسون ” و ‘ بیروتی ”  موردتوجه قرار گرفت که به دلیل گوشت دار بودن فقط خاصیت تازه خوری دارند، توضیح داد: از آنجائی که بیش از ۷۰ درصد تولید مرکبات مازندران مازاد بر مصرف داخل استان است و باید به استان‌های دیگر ارسال و یا به خارج از کشور صادر شود ، راه‌اندازی این پایانه علاوه بر اینکه صد درصد به نفع باغداران استان است و درواقع دست واسطه‌ها در تعیین قیمت قطع می‌شود، در راستای رسیدن به هدف برنامه ششم توسعه صادرات استان نیز است.

درخواست حذف واسطه‌گری

استاندار مازندران بر نظارت بر بازار مرکبات تأکید کرد و خواستار حذف واسطه‌گری‌های زائد در خریدوفروش مرکبات از سوی دستگاه‌های اجرایی مسئول شد. ‎احمد حسین زادگان در جلسه بررسی مشکلات باغداران استان گفت: جهت تنظیم قیمت محصولات باغی و عرضه آن به بازار باید واسطه‌های زائد حذف شوند.

استاندار مازندران با اشاره به این نکته که  صدور مجوز صادرات محصولات باغی مازندران به شهرهای بزرگ کشور بررسی و انجام شود، افزود: شهرداری‌ها برای  فروش این محصولات به چند استان بزرگ کشور اقدام کنند.

وی از امضای تفاهم‌نامه جهت فروش محصولات باغی استان در کیش خبر داد و گفت: شرایط لازم جهت فروش این محصولات در سایر مناطق آزاد جنوب کشور فراهم شود.حسین زادگان بیان داشت: امروز مردم و باغداران دچار مشکل هستند لذا مسئولان باید با همفکری و هماهنگی به مردم برای عبور از این مشکل یاری رسانند.

استاندار مازندران در بخش دیگری به آفت مگس میوه در باغات استان اشاره کرد و  افزود: جهاد کشاورزی با استفاده از ظرفیت دهیاری‌ها و بسیج مقوله مبارزه با مگس مدیترانه را جدی‌تر گرفته و در اولویت نخست فعالیت‌هایش قرار گیرد.

استاندار مازندران  با تأکید بر سرعت بخشیدن در شناسایی مناطق آلوده به آفت مگس اعلام کرد: رسانه‌ها به‌ویژه صداوسیما با پخش برنامه‌های مختلف آموزشی راه‌های مقابله با مگس  را به باغداران اطلاع‌رسانی کنند.