گزارش حرف از دروازه‌های جدیدی برای فعالیت‌های رونق‌بخش حوزه گردشگری؛

بابل شهر جهانی تالابی شد

ساری-حرف آنلاین:  در جریان اجلاس جهانی کنوانسیون رامسر، شهر بابل رسماً به‌عنوان «شهر جهانی تالابی» معرفی و گواهی بین‌المللی آن در حضور نمایندگان ۱۷۹ کشور عضو این کنوانسیون اعطا شد.

ساری-حرف آنلاین:  در جریان اجلاس جهانی کنوانسیون رامسر، شهر بابل رسماً به‌عنوان «شهر جهانی تالابی» معرفی و گواهی بین‌المللی آن در حضور نمایندگان ۱۷۹ کشور عضو این کنوانسیون اعطا شد.

در این مراسم بین‌المللی که با حضور مسئولان محیط زیست جهان، نمایندگان کشورها و نهادهای تخصصی برگزار شد، شهردار بابل گواهی رسمی شهر جهانی تالابی را از دبیرکل کنوانسیون بین‌المللی رامسر دریافت کرد. این رویداد، جایگاه بابل را در زمره شهرهای پیشرو در حفاظت از تالاب‌ها و بهره‌برداری پایدار از زیست‌بوم‌های آبی تثبیت کرد.

ثبت جهانی بابل به‌عنوان شهر تالابی، نشانه‌ای روشن از عزم محلی و ملی برای حفاظت از منابع طبیعی، جلب مشارکت مردمی، و تقویت تاب‌آوری شهری در برابر بحران‌های زیست‌محیطی است. از این پس، بابل به‌عنوان عضوی فعال در شبکه جهانی شهرهای تالابی، الگوی همزیستی پایدار انسان و طبیعت در سطح بین‌المللی معرفی خواهد شد.

شهردار بابل با دریافت گواهی نامه بین‌المللی بابل شهر جهانی تالابی در کشور زیمبابوه توسط مارتارویاس اورگون دبیرکل کنوانسیون رامسر به عنوان دومین شهر تالابی در ایران معرفی شد.

کمیته دائمی کنوانسیون بین‌المللی رامسر سال گذشته در نشست پنج‌ روزه‌اش که از یکم تا پنجم بهمن به میزبانی سوییس در شهر گلاند برگزار شد، ۳۱ شهر را به فهرست شهرهای تالابی عضو این کنوانسیون معتبر محیط زیستی اضافه کرد که نام بابل نیز در این بین دیده می‌شود.

بابل از مازندران، کیاشهر از گیلان و گندمان از چهارمحال و بختیاری سه شهری هستند که به جمع شهرهای تالابی جهان اضافه شدند تا دروازه‌های جدیدی برای فعالیت‌های رونق‌بخش حوزه گردشگری مبتنی بر طبیعت و محیط زیست به روی آن‌ها باز شود.

مازندران طبق آمارهای شرکت آب منطقه ای مازندران ۸۷۸ قطعه آب‌بندان دارد که از نظر تقسیمات شهرستانی بیشترین سهم از این تعداد سازه‌های بومی مهار آب با ۲۰۷ قطعه متعلق به شهرستان بابل است. یعنی نزدیک به یک‌چهارم آب‌بندان‌های مازندران که عرصه‌های جذاب و منحصربه‌فرد آبی را تشکیل می‌دهند در بابل قرار دارد. طبق این آمارها مجموع مساحت آب‌بندان‌های شهرستان بابل نیز سه هزار و ۶۲۷ هکتار است.

این سازه‌های بومی مهار آب که دهه‌ها پیش برای تامین آب کشاورزی تبدیل شدند، اکنون به عنوان بسترهای اثرگذار و شاخص در حوزه محیط زیست و زیستگاهی برای انواع پرندگان و آبزیان، عاملی برای ثبت بابل در فهرست شهرهای تالابی جهان و پیوستن این شهر به مهم‌ترین و معتبرترین معاهده جهانی حوزه محیط زیست یعنی کنوانسیون بین‌المللی رامسر شده‌اند.

پیوستن بابل به «کنوانسیون رامسر» می‌تواند با یک برنامه‌ریزی درست میان‌مدت و درازمدت، این شهرستان را با توجه به جاذبه‌های تاریخی و طبیعی‌اش وارد مسیر شکوفایی اقتصاد گردشگری کند. وجود بناهای تاریخی متعدد از ادوار مختلف، محله‌های تاریخی زیبا با ساختار و معماری بومی، طبیعت زیبا و منحصربه‌فرد در فاصله‌ای نزدیک با شهر بابل و در حاشیه شهرها و روستاهای اطراف، پویایی بازارهای قدیمی و پرمخاطب، ظرفیت هنری و فرهنگی بسیار بالا برای برپایی رویدادهای فرهنگی با توجه به وجود هنرمندان شاخص و اثرگذار، برخورداری از فرهنگ غذایی مستقل و دارای ظرفیت برندسازی و زنده ماندن آیین‌ها و رسوم بومی در برخی روستاهای این شهرستان، فرصت‌های مناسب و جذابی هستند که زیر سایه جهانی شدن بابل به واسطه وجود آب‌بندان‌ها و تالاب‌های متعدد می‌توانند بابل را در مسیر رونق گردشگری قرار دهند.

شهردار بابل در این باره اظهار کرد: مراسم اهدای گواهی نامه بین المللی بابل شهر جهانی تالاب ها با حضور نمایندگان کشورهای مختلف و عضو کنوانسیون رامسر در کشور زیمباوه به بابل اهداء شد.

حامد بیکایی اظهار کرد: شهر بابل دارای ۲۰۷ قطعه تالاب و آب بندان بوده که که تالاب ۷۰۰ هکتاری لنگور یکی از بزرگترین تالاب های این شهرستان است.

وی گفت: سه تالاب در شهرستان بابل در حوزه شهر واقع شده که همه این ظرفیت ها سبب شد بابل با همکاری سازمان حفاظت محیط زیست در سال ۲۰۲۴ عنوان جهانشهر تالابی را در کنوانسیون رامسر کسب کند.

شهردار بابل افزود: این عنوان جهانی یک فرصت مناسب برای شهر بابل است تا با بهره مندی از تجارب جهانی از این ظرفیت برای جذب گردشگر و توسعه چند بعدی شهرستان بهره مند شود.

شهردار بابل با اشاره به این مطلب که گواهی عنوان جهانی که توسط کنوانسیون رامسر به شهر و شهرداری بابل داده خواهد شد ۶ سال اعتبار دارد، اظهار کرد: در صورت تعامل مثبت شهروندان با تالاب در جهت بهره مندی خردمندانه این عنوان جهانی تمدید خواهد شد و هر کدام از شهروندان یک سفیر شهر تالابی خواهند بود که مسئولیت مهمی در حفاظت تالاب شهری وشهرستانی خواهد داشت.

پیش از این در آذر ماه ۱۴۰۱ بندرخمیر در کنار یکی از مهم‌ترین تالاب‌های کشور به نام تالاب خورِخوران با وسعتی حدود یکصد هزار هکتار به عنوان اولین شهر تالابی کشور معرفی شد که بعد از این بندر، بابل به عنوان دومین شهر تالابی ایران معرفی گردید.

از ۱۳ بهمن ۱۳۴۹ که مسوولان محیط زیست ١۸ کشور جهان و نهادهای غیردولتی بین‌المللی مانند فائو و یونسکو در هتل قدیم رامسر گرد هم آمدند و نخستین کنوانسیون برای حفاظت از تالاب‌های دنیا را امضا کردند، نام رامسر جهانی شد.

سال ۲۰۰۲ تاسیس مرکز منطقه‌ای کنوانسیون رامسر در مرکز و غرب آسیا مطرح شد و سال ۲۰۰۵ در جلسه‌ای که با حضور بسیاری از وزرای محیط زیست و مسوولان رده بالای مرتبط با این حوزه به میزبانی اسپانیا برگزار شد، اعضای کنوانسیون رامسر به استقرار این مرکز در ایران رای مثبت دادند.

سال ۱۳۸۵ هیات دولت با صدور مصوبه و تامین اعتبار مجوز احداث ساختمان کنوانسیون در رامسر را صادر کرد، سال ۱۳۸۲ هم پس از تکمیل ساختمان، این مرکز که ستاد فعالیت‌های کنوانسیون بین‌المللی رامسر در منطقه غرب آسیا است، در فضایی استاندارد فعالیتش را آغاز کرد.