بازاری که تنظیم نیست!
گروه اقتصادی در آستانه عید نوروز، هزاران تن سیب و پرتقال را به اسم تنظیم بازار انبار شد اما این محموله با قیمت بالاتر از بازار عرضه شده و به همین دلیل فروش نرفت. هم زمان با این رخداد صادرات را هم ممنوع کردند و حالا دبیر اتحادیه فروشندگان میوه گفته است که اگر این […]
گروه اقتصادی
در آستانه عید نوروز، هزاران تن سیب و پرتقال را به اسم تنظیم بازار انبار شد اما این محموله با قیمت بالاتر از بازار عرضه شده و به همین دلیل فروش نرفت. هم زمان با این رخداد صادرات را هم ممنوع کردند و حالا دبیر اتحادیه فروشندگان میوه گفته است که اگر این میوهها تا یک ماه بعد مصرف نشود، باید دور ریخته شوند!
مصطفی دارایینژاد، رئیس اتحادیه بارفروشان تهران هم از فاسد شدن هزاران تن پرتقال و سیب خبر داده و گفته است: پرتقال و سیب دیگر مشتری ندارد و بهای هر کیلوگرم پرتقال به پنج تا هفت هزار تومان کاهش داشته است اما تاریخ مصرف پرتقال تا پایان فروردین بوده و کسانی که هنوز پرتقال در انبار خود دارند، اکثر بارشان فاسد شده است.
رئیس اتحادیه بارفروشان به تجارتنیوز گفته: شب عید به دولت هشدار دادیم که میوههای تنظیم بازاری را کیلویی ۱۰ تا ۱۲ هزار تومان روانه میدان کنند، اما برخی این هشدار را جدی نگرفتند و برای اینکه این میوه را با نرخ بالاتری بفروشند سیب و پرتقال را به بازار عرضه نکردند و حالا با گرم شدن هوا هزاران تن پرتقال فاسد شده است.
۱۰۰ هزار تن پرتقال در انبارها دپو شده است. به گفته رئیس اتحادیه بارفروشان، بیش از ۳۰ درصد پرتقالهایی که در انبارها دپو شده بود، خراب شده است. زیرا سیب و پرتقال تنظیم بازار با قیمت بالاتر عرضه شد و روی دست دولت ماند.
مسئولان از فساد 250 هزار تن سیب و مرکباتی در انبارها خبر می دهند که تا چند ماه پیش به قیمتهای نجومی به مردم فروخته میشد. اگر چه مسئولان، دلالان و محتکران را عامل این فساد میدانند اما باید خود دولت را در این مسئله مقصر دانست.
فاسد شدن میوهها در انبار به جای اینکه در زمان هایی مانند عید به دست مردم برسد مسئله تازه ای نیست. در گذشته نیز از این خبرها فراوان بود که علاوه بر آشفتگی بازار و بالارفتن قیمت ها و تنگ شدن سفره مردم باعث از بین رفتن سرمایه آب و خاک و سرمایه انسانی و فشار بر اقتصاد کشور می شود.
سالانه حدود 7.5 میلیون تن سیب و پرتقال در کشور تولید می شود که علاوه بر تامین نیاز داخل بعضا صادرات هم می شود.
به طوری که مدیرعامل اتحادیه سراسری باغبانی ایران همان زمان گفت: «تولید سیب و پرتقال در کشور از ۱۰ تا ۳۰ درصد کاهش یافته و مردم انتظار قیمتهای پارسال را نداشته باشند.»
ماجرا از کجا آغاز شد
اگرچه هر سال مازندران بخشی از میوه شب عید کشور را تامین می کند اما تجربه فروش و خرید میوه در سال های قبل نشان داد که دولت چندان خریدار خوبی نیست و چک هایش با تاخیر فراوان پاس می شود.
سال 98 باغداران مازندران از فروش مرکبات شب عید ۷۰ میلیارد تومان ضرر کرده بودند و مابه التفاوت و یارانه خرید پس از هشت ماه تاخیر در مهر 99 به آن پرداخت شد.
درحالی ستاد تنظیم بازار کشور هر ساله در دی و بهمن ماه، روی قیمت پرتقال شب عید چانه می زند که این محصول روی درخت و انبارهای فنی تا قیمت ۱۲ هزار تومان به فروش می رسد و هر روز قیمت این محصول روبه افزایش است؛ در این شرایط پرتقال مازندران روی میز تنظیم بازار قرار گرفته تا قیمت آن برای بازار میوه شب عید چوب زده شود اما دولت به جای حمایت از باغداران، روی نرخ خرید چانه زنی می کند و درپی مفت خریدن بود.
قیمت پیشنهادی کمیته ملی راهبری طرح تنظیم بازار برای خرید پرتقال تامسون شمال در دی 99 به ازای هر کیلوگرم ۱۰ هزار و ۵۰۰ تومان با لحاظ کلیه هزینههای تبعی (شستشو، سورتینگ، سردخانه، حملونقل، بازرسی و…) تحویل کف کامیون در استان مبداء مطرح و تصویب شده است.
همچنین استان مازندران بهعنوان استان تامینکننده پرتقال تامسون شمال و اتحادیه باغداران استان مازندران به صورت متمرکز بهعنوان مباشر تامین، تعیین شد.در اسفند ماه 99 اما دبیر ستاد تنظیم بازار کشور، در مورد نرخ توزیع میوه دولتی گفته: پرتقال و سیب زرد با نرخ هر کیلوگرم 11 هزار و 800 تومان و سیب قرمز با نرخ هر کیلوگرم 8 هزار و 900 تومان در میادین میوه و ترهبار عرضه میشود.
تا همین میزان افزایش 1300 تومانی میان خرید از تولیدکننده و فروش در بازار دولتی در محصول پرتقال وجود دارد.
مقصر چه کسی است؟
حالا که 100هزار تن پرتقال در انبارهای تنظیم بازار در حال از میان رفتن است، مقصرهایی برای این تضییع نام برده می شود و رسانه ها مختلفی نیز درباره آن سخن گفته اند.
فارس نوشته: بالاخره اگرچه گفته می شود دلالی و واسطه گری و یا به عبارت ساده تر طمع پول در فساد میوه موثر بوده اما باید اعتراف کرد که ضعف مدیریتی و مدیریت های جزیره ای حاکم بر دو وزارت خانه صمت و جهاد کشاورزی هم در این فساد نقش پررنگتری داشته است.
رئیس نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی وزارت صمت را مقصر این ماجرا می خواند و می گوید: وظیفه همه دستگاه هایی که در موضوع تنظیم بازار و عرضه محصولات کشاورزی هستند کاملاً مشخص است درسال 91 قانون، وظایف را کاملاً در اختیار وزارت جهاد کشاورزی قرار داد اما در سال 97 این قانون به وزارت صمت واگذار شد.
ملک زاده ادامه داد: با توجه به اینکه تنظیم بازار و عرضه محصولات کشاورزی اعم از میدان میوه و تره بار، بازارچه ها و همچنین خرده فروشی ها در اختیار وزارت صمت است با کوتاهی های صورت گرفته وزارت صمت مقصر است و وزارت جهاد کشاورزی تنها وظیفه تولید را دارد.
اما در دیگر سو وزارت صمت نظر دیگری دارد و خود را مقصر این ماجرا نمیداند. در این باره رئیس اتاق اصناف تهران می گوید: وزارت صمت مسئولیت فروش میوه تولید شده را ندارد و موضوعی که به ستاد تنظیم بازار در این خصوص مربوط است بحث خرید و تامین برخی اقلام، از جمله میوه برای تنظیم بازار و جلوگیری از افزایش نامتعارف قیمتهاست. ستاد تنظیم بازار بر اساس آمار و رصد بازار کشور، حدود 20 هزار تُن پرتقال را برای تنظیم بازار میوه شب عید خریداری کرد که چهار هزار تُن آن برای استان تهران درنظر گرفته شده بود و اینکه برخی این حجم از میوه در انبارها و سردخانه ها دپو کرده اند، ربطی به وزارت صمت و تنظیم بازار میوه شب عید ندارد.
وی افزود: مقصر این اتفاق خریدارانی هستند که میوه را در انبارها و سردخانهها دپو کردند و حاضر نبودند در زمانی که تقاضا در بازار وجود داشت، میوه را با قیمت مناسب و پایین عرضه کنند و حالا که تقاضای این اقلام کاهش پیدا کرده است، با تهدید فساد میوه روبرو شدند. رئیس اتاق اصناف ادامه داد: سال گذشته شاهد افزایش قیمت غیرمنطقی میوه در بازار بودیم و اگر این افراد، میوه را در همان زمان با قیمت پایین به بازار عرضه کرده بودند و به سود متعارف و منطقی راضی بودند، این اتفاق نمیافتاد.
نقش اتحادیهها در انبار کردن میوه
مسئله زمانی بغرنج تر می شود که بدانیم محتکران اصلی همان اتحادیه ها هستند که در نقش واسطه و دلالی کار می کنند و هر از گاهی سینه چاک می کنند که دولت باید اتحادیه ها را در توزیع و کنترل قیمت بازار بیشتر دخالت دهد.
رئیس اتحادیه بارفروشان با تاکید بر اینکه اتحادیه ها در انبار کردن میوه ها نقش داشتند، تاکید می کند حتی نامه ای مبنی بر اینکه «مرکبات را انبار نکنید؛ محصول روی دستتان می ماند و خراب می شود»، به اتحادیه ها ابلاغ شد اما فعالان این صنف مبنا را بر سال قبل گذاشتند و فکر کردند اگر محصول را انبار کنند سود بیشتری نصیب آنها می شود و به حرف ما گوش ندادند. اکنون از ١٠٠ هزار تن پرتقالی که در انبارهای کشور ذخیره شده و در حال فاسد شدن هستند ۶۰ درصد آن در دست دلالان، ٢٠ درصد کشاورزان و ٢٠ درصد دیگر در دست بارکنان است.
اینکه روسای برخی از اتحادیههای صنفی یک وزارتخانه را مقصر و وزارتخانه دیگری را در رابطه با این مسائل بیگناه جلوه دهند، راهکار نیست، بلکه پاک کردن صورت مساله است، لذا نباید به بهانه وجود دلالان و واسطهها هر نوع بی کفایتی در تنظیم بازار را به دلالان و واسطه ها نسبت داد، بلکه وزارت کشاورزی و وزارت صمت به عنوان دو وزارتخانه مسئول باید بنا بر مسئولیتی که بر عهده دارند، دست دلالان و واسطه ها را از زنجیره تولید و عرضه محصولات کشاورزی قطع کنندو با برنامهریزی دقیق بین دو وزارتخانه و براساس اجماع نظارت کارشناسان بخش دولتی و خصوصی موانع تولید را از سر راه بردارند.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0