کیفیت شیرمدارس بازیچه دست مسئولان

سرویس تولید – حسین زحمتکش: مدتی است توزیع شیر مدارس آغاز شده است، با توجه به اینکه توزیع شیر در مدارس، در بسته های سلامتی دولت دیده شده است انتظار می رود که نسبت به اجرای بهداشتی و کیفی آن دقت نظر لازم صورت گیرد. در ابتدای کار مسئولیت تامین و توزیع شیرمدارس برعهده وزارت […]

سرویس تولید – حسین زحمتکش: مدتی است توزیع شیر مدارس آغاز شده است، با توجه به اینکه توزیع شیر در مدارس، در بسته های سلامتی دولت دیده شده است انتظار می رود که نسبت به اجرای بهداشتی و کیفی آن دقت نظر لازم صورت گیرد. در ابتدای کار مسئولیت تامین و توزیع شیرمدارس برعهده وزارت جهاد کشاورزی بود اما در ادامه این مسئولیت به وزارت آموزش و پرورش داده شد. این نهاد نیز در هراستان ادارات کل را مامور به پیگیری کرد. استان مازندران از معدود مناطقی بود که کمیته کیفیت شیر مدارس را ایجاد کرد تا سختگیری لازم در تامین و توزیع شیر مدارس صورت گیرد. با توجه به عدم پرداخت معوقات واحدهای لبنی تامین کننده شیر مدارس، امسال توزیع چند ماه دیرتر صورت گرفت. اما مانند گذشته از واحدهای برتر کیفی خبری نبود. جالب اینجاست مادر یکی از دانش آموزان مدارس دخترانه بابل با بیان اینکه دیگر اجازه نمیدهم فرزندم شیرمدارس را مصرف کند، اظهار کرد: هر زمان فرزندم شیرم مدارس را مصرف کرد حالش بد شد.

جالب اینجاست که برخی از مادران دانش آموزان نسبت به طعم برخی از برندها نیز تردید دارند. یکی از دانش اموزان نیز در این ارتباط گفت: شیری که در مدرسه ما توزیع می شود مزه واقعی شیر ندارد.

در این راستا به سراغ رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران رفتیم و موضوع را با وی در جریان گذاشتیم. قاسم جان بابایی با بیان اینکه نمی توان با چند گزارش معدود کیفیت برخی شیرهای توزیعی در مدارس را زیرسئوال برد، اظهار کرد: خانواده ها در هر موردی که احساس کردند شیرمدرسه ای موجب بروز بیماری یا مشکل بهداشتی در دانش آموزان شده است به اداره بهداشت شهرستان محل زندگی یا معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی مازندران اطلاع دهند. وی افزود: باید نمونه شیرمدرسه ای که احساس می شود بی کیفیت بوده یا مورد رضایت دانش آموزان نیست در اختیار ما قرار داده شود تا به طور علمی و آزمایشگاهی اثبات شود که تخلفی در حوزه کیفی و بهداشتی صورت گرفته است. وی افزود: تا تخلف اثبات نشود نمی توان قضاوت کرد.

*دولت در نظارت چه فرآیندی در پیش گرفته است؟

دغدغه ما بیشتر کیفیت شیر مدارس و نظارت کیفی بر تامین و توزیع آن است و هدف ما سیاست مچ گیری از واحد های لبنی نیست بلکه در صدصد هستیم بدانیم دولت در نظارت کیفی تامین و توزیع شیر مدارس چه اقدامی صورت داده است؟ و در نظارت چه فرآیندی در پیش گرفته است؟

*مازندران تنها استان برتر در کیفیت شیر مدارس !

در گفت و گو با رئیس انجمن صنایع غذایی و دارویی مازندران به نکات جالبی برخوردیم.

رئیس انجمن صنایع غذایی و دارویی استان با بیان اینکه مازندران پیشروترین استان در زمینه کیفی‌سازی شیر مدارس در کشور بود، گفت: متاسفانه مبحث شیر مدارس در آموزش و پرورش به عنوان یک کار اضافی و رفع تکلیف دیده می‌شود.

اسماعیل خاتمی‌مقدم  با بیان اینکه بهترین کیفیت شیر مدارس در مازندران رقم خورده است، اظهار کرد: به دلیل بی‌مسؤولیتی آموزش و پرورش تبلیغی نیز برای واحدهای لبنی استان نشد.

 

*کاهش کیفیت در تولید شیر مدارس
وی افزود: دولت امسال به جای 70 نوبت توزیع شیر مدارس، 20 نوبت را در دستور کار قرار داده و این عملکرد رفع تکلیفی، موجب شده تا کیفیت شیر مدارس به شدت کاهش پیدا کند.

رئیس انجمن صنایع غذایی و دارویی مازندران با بیان اینکه امسال از مجموعه فعالیت‌های کیفی‌سازی برای شیر مدارس خبری نیست، تصریح کرد: زمانی که توزیع شیر مدارس از وزارت جهاد کشاورزی به آموزش و پرورش انتقال داده شد، کمیته‌ای با نام کیفیت شیر مدارس با دبیری انجمن صنایع غذایی و دارویی مازندران و همکاری انجمن مهندسی کیفیت صنعت غذای استان، دامپزشکی و استاندارد در آموزش و پرورش شکل گرفت.

خاتمی‌مقدم وظیفه این کمیته را نظارت بر فرآیند کیفی تولید شیر مدارس معرفی کرد و گفت: هر سال بعد از اعلام آمادگی دولت برای توزیع شیر مدارس، این کمیته، کارخانه‌هایی را که تمایل به شرکت در طرح داشتند شناسایی و در سه گروه کیفی رتبه‌بندی می‌کرد. وی خاطرنشان کرد: کمیته کیفیت شیر مدارس برای تایید واحدهای لبنی متقاضی، علاوه بر شرط دارا بودن استاندارد بهداشتی، استانداردی با محوریت کیفیت شیر مدارس وضع کرده بود، به گونه‌ای که کارخانه‌های متقاضی می‌بایست دو استاندارد داشته باشند تا بتوانند در لیست بررسی کمیته قرار گیرند.

این فعال صنعتی اضافه کرد: براساس رتبه‌بندی که به واحدهای متقاضی لبنی داده می‌شد، سهمیه و قیمت آن نیز تعیین می‌شد، به‌طوری که واحدهای لبنی گروه الف با سهمیه‌ای بیشتر و قیمتی بالاتر محصول خود را به دولت می‌فروختند.

خاتمی‌مقدم با بیان اینکه این رویه فقط در مازندران رخ داده است، بیان کرد: با پیگیری انجمن صنایع غذایی و دارویی مازندران در استانداردهای ملی شیر مدارس نیز دست بردیم و تضامین کیفی آن را برای عقد قرارداد ارتقا دادیم.

 

*نظارت میدانی در تولید شیر مدارس

وی به نظارت میدانی بر تولید شیر مدارس اشاره کرد و گفت: هر ماه در دو مرحله از واحدهای لبنی تولیدکننده شیر مدارس بازدید می‌کردیم و هر ماه از این کارخانه‌ها نمونه‌برداری می‌شد، چه بسا که اگر نسبت به فعالیت یک واحد تولیدی نیز نگرانی به وجود می‌آمد، چندین نوبت از واحد تولیدی نمونه‌برداری می‌شد.

رئیس انجمن صنایع غذایی و دارویی مازندران با بیان اینکه فعالیت‌های صورت گرفته موجب شد تا کیفیت شیر مدارس در مازندران روند رو به رشدی پیدا کند، اظهار کرد: به دلیل تاخیری که امسال در توزیع شیر مدارس رخ داد، شاهد ضعیف‌ترین شکل ممکن در انجام این مهم هستیم.

خاتمی‌مقدم اضافه کرد: عملا کمیته کیفیت شیر مدارس کنار گذاشته شد و بدون درنظر گرفتن الزامات ایجاد شده، اقدام به خرید و توزیع شیر در مدارس می‌کنند.


*به شدت از رویه موجود گله‌مند هستیم
وی با ابراز تاسف از این رویکرد ضعیف، گفت: نه تنها نتوانستند این حرکت خوب را تبدیل به الگو کنند بلکه با یک حرکت رفع تکلیفی کیفیت را فدای کمیت کرده‌اند.  رئیس انجمن صنایع غذایی و دارویی مازندران تاکید کرد: به شدت از رویه موجود گله‌مند هستیم و آن را به صلاح سلامت دانش‌آموزان نمی‌دانیم.

این فعال صنعتی در پایان عملکرد آموزش و پرورش مازندران را در تغذیه مدارس ضعیف ارزیابی کرد و گفت: در آموزش و پرورش مسؤولیت تغذیه مدارس را مدام و پشت سر هم عوض می‌کنند و فردی ثابت در این جایگاه قرار نمی‌گیرد که بتوانیم وی را به صورت حرفه‌ای و علمی توجیح کنیم.