کمبود ذخایر آبی در وضعیت قرمز

آب یکی از اساسی ترین عناصر زیست است. برخورداری از آب سالم برای نیازهای انسانی از عوامل اساسی و به منزله عامل تمدن شناخته شده است، به طوری که همواره مورد احترام جوامع بوده و رودخانه های مختلف در سراسر جهان، نزد جمعیتهای ساکن در آن نواحی اهمیت زیادی داشته و مورد تقدس بوده است. […]

1

آب یکی از اساسی ترین عناصر زیست است. برخورداری از آب سالم برای نیازهای انسانی از عوامل اساسی و به منزله عامل تمدن شناخته شده است، به طوری که همواره مورد احترام جوامع بوده و رودخانه های مختلف در سراسر جهان، نزد جمعیتهای ساکن در آن نواحی اهمیت زیادی داشته و مورد تقدس بوده است.

به گزارش حرف آنلاین، هیچ کشوری بدون اطمینان از داشتن آب نمی تواند ثبات اقتصادی و اجتماعی و سیاسی خود را حفظ کند و بدون کاهش میزان آلودگی جو، امنیت نسلهای آتی از نظر آب و غذا مبهم و، بدین طریق، توسعه پایدار فقط در حد یک شعار دلفریب باقی خواهد ماند.

امروزه کمبود و آلودگی آب، زندگی میلیونها نفر از ساکنان زمین، خصوصا کشورهای فقیر را به شدت با خطر مواجه ساخته است. از نگاه آمار، 80 درصد جمعیت جهان تنها به 20 درصد از ذخایر آب سالم و بهداشتی دسترسی دارند. بیماریهای ناشی از آب آلوده نیز عامل بسیاری از مرگ و میرها در کشورهای فقیر جهان است.

بحران آب مشکلی ناشناخته است که کشتار آن به مـراتب از بـیماریهای مـسری چند صد سال پیش و بیماران ایدزی و تمام جنگهایی که در سطح جهان جریان دارد، بیشتر خواهد بود. اگر چاره ای اندیشیده نشود و بشر به خود نیاید، بحران آب درآینده ای نه چندان دور فاجعه ای به بار خواهد آوردکه سالانه میلیونها نفر ازمردم جهان رابه کام مرگ بفرستد. در واقع، امروزه ما برلبه تیغ تیزی نشسته و شاهد نابودی نسل خویشیم. نسلی که خود را در مقایسه با گذشتگان خردمندتر جلوه می دهد، نمی تواند راه را برنابودی خود ببندد.

مدیریت مصرف آب و پیشگیری از بحران های ناشی از آن یکی از برنامه هایی است که نیازمند به همدلی و همراهی مردم و دولت می باشد.پیش فرض های ذهنی در شرایط کنونی بر این مولفه استوار است که برنامه های دولت برای مصرف آب، آمرانه و مردم کمتر به آنها روی خوش نشان می دهند. این تقابل ذهنی دولت و مردم در زمینه مدیریت مصرف آب، موجب شده تا برنامه های صرفه جویی در بخش های مختلف آن چنان که باید کارساز واقع نشود.

اگر نقش شهروندان، بخش کشاورزی و صاحبان صنعت در حوزه مدیریت آب به فراموشی سپرده شود به یقین هیچ برنامه ای به هدف های از پیش تعین شده نخواهد رسید.

*ریختن آب پاکی بر دست کشاورزان

در همین رابطه مدیرکل هواشناسی مازندران درباره جبران کمبود منابع آب با بارش‌های بهاری گفت: به‌نظر نمی‌رسد بارش‌های بهاری بتواند کسری منابع آبی را جبران کند و مهم‌ترین موضوع بحث مدیریت در مصرف آب و سازگاری با تغییرات اقلیمی است. طبیعت مازندران امیدوار به بارش‌های پاییزی بود ولی پاییز کم‌بارشی را پشت سر گذاشتیم با این وجود همچنان امیدوار بودند.بارش‌های زمستانی نیز در حد مطلوب نبود به‌طوری‌که برای همه افراد جامعه محسوس بود و همه را نگران و نگران‌تر کرد. سیدمحمدرضا رضوی با اشاره به کاهش ذخایر برفی، گفت: امسال با کاهش جدی ذخایر برفی مواجه شدیم که برای فصل گرم سال نگران هستیم.وی در ارتباط با بارش‌های بهاری گفت: به‌نظر نمی‌رسد بارش‌های بهاری نیز بتواند کسری منابع آبی را جبران کند و مهم‌ترین موضوع بحث مدیریت در مصرف آب و سازگاری با تغییرات اقلیمی است.

*با آلودگی آب مواجه هستیم

مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران در این‌باره به فارس گفت: در حوزه آب با یک چالش جدی روبه‌رو هستیم، بارش نیز کاهش یافته و ذخایر منابع آب زیرزمینی و عدم مدیریت صحیح در بهره‌برداری از منابع آب تغییرات اقلیمی در دنیا رخ داده و کشور ایران و استان مازندران متاثر از این تغییرات اقلیمی جهانی است.

حسینعلی ابراهیمی‌کارنامی با بیان اینکه تنها راهش این است که ما با تغییرات اقلیمی سازگار باشیم، اضافه کرد: از این رو باید مدیریت منابع آب و صرفه‌جویی در مصرف آب را یاد بگیریم.

وی به تولید گیاهان سازگار با کم‌آبی در مازندران اشاره کرد، گفت: با توجه به اینکه بخش اعظم آب در بخش کشاورزی مصرف می‌شود مدیریت آب در این زمینه باید در اولویت باشد و کشاورزان به بحث های کارشناسی توجه کنند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران بیان کرد: یک زمانی در مازندران حدود یک‌هزار میلی‌متر بارندگی داشتیم اما الان به کمتر از 600 میلی‌متر رسیده است و دریافت منابع به نصف رسیده حتی در ذخیره آب حدود 600 میلیون مترمکعب کسری ذخیره آب داریم که هشدار جدی است.

این مسؤول با اشاره به اینکه کشت دوم برنج را کنار بگذاریم چون آب نداریم، افزود: چرا که اولویت نخست در تخصیص منابع آب شرب است الان کسری مخزن و کاهش منابع آب زیرزمینی موجب شده آلودگی‌ها بیشتر شود به‌طور کلی با آلودگی آب مواجه هستیم.

ابراهیمی کارنامی یادآور شد: افزایش جمعیت، ورود سموم و کودهای شیمیایی و فاضلاب‌های تصفیه نشده و صنعتی با آلودگی آب و خاک مواجه هستیم؛ اگر منابع آبی کم شود خودبه خود این آلودگی‌ها بیشتر خواهد شد و سلامت انسان به خطر می‌افتد.وی با اعلام اینکه در بحث صرفه‌جویی منابع آب مردم اصلی‌ترین مولفه هستند، اظهار کرد: ما نمی‌توانیم در هر مزرعه نگهبان بگذاریم و خود مردم برای استمرار تولید و سلامت باید آب را مدیریت کنند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران در پایان گفت: مردم باید هشدارها را جدی بگیرند و مسؤولان نیز برنامه‌‌های خود را ارائه دهند.

معضل کم‌آبی و تغییر اقلیم با توجه به کم‌بارشی برای همه مردم ملموس بوده و برای همگان قابل درک است پس لازم است همه افراد جامعه نسبت به بحث مدیریت مصرف آب توجه کنند.