نابودی ۲۵ میلیون قطعه مرغ بر اثر سوء مدیریت

عملکرد نامناسب ۴ ارگان باعث طغیان بیماری آنفلوانزای پرندگان ونابودی ۲۵ میلیون قطعه مرغ شده و اخیرا چالش بزرگتری را ایجاد کرده و آن ورود سویه قابل انتقال به انسان به کشور است. حدود ۵ ماه قبل شیوع آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در کشور از سوی کانون سراسری مرغ تخم گذار کشور گزارش و همان […]

عملکرد نامناسب ۴ ارگان باعث طغیان بیماری آنفلوانزای پرندگان ونابودی ۲۵ میلیون قطعه مرغ شده و اخیرا چالش بزرگتری را ایجاد کرده و آن ورود سویه قابل انتقال به انسان به کشور است.

حدود ۵ ماه قبل شیوع آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در کشور از سوی کانون سراسری مرغ تخم گذار کشور گزارش و همان زمان اعلام شد که وضعیت بیماری نسبت به سال گذشته وخیم است. همچنین در بیستم آذرماه امسال، سید فرزاد طلاکش، دبیرکل کانون سراسری مرغ تخم گذار ایران( در گفتگو با خبرنگار مهر)، از شیوع گسترده بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در کشور خبر داد و با اشاره به اینکه در سال گذشته در همین تاریخ، حدود ۲۰ کانون بیماری در کشور وجود داشت، گفت: امسال از ابتدای مهرماه تاکنون، بیش از ۱۷۰ کانون آلوده داشته ایم که تقریباً ۹۰ درصد آن، مربوط به واحدهای صنعتی است و حدود ۹.۵ میلیون قطعه مرغ طی این ۸۰ روز، حذف شده اند.

دبیرکل کانون سراسری مرغ تخم گذار ایران تصریح کرد: این در حالی است که در سال گذشته و در طول دوره بیماری، ۱۱.۵ میلیون قطعه مرغ حذف شده بود. هم اکنون با گذشت بیش از ۵ ماه از آن زمان، علاوه بر آنکه شاهد طغیان بیماری هستیم، سویه جدیدی از آنفلوانزای فوق حاد پرندگان نیز وارد کشور شده که قابل انتقال به انسان هم است.

کارشناسان معتقدند، عملکرد نامناسب دستگاه های ذیربط باعث شده گسترش بیماری به این اندازه باشد و اگر اقدامات کنترلی، به موقع و مناسب بود بیماری تا این اندازه پیشرفت نمی کرد.

در همین ارتباط، به تازگی کانون سراسری مرغ تخم گذار کشور گزارش آسیب شناسی آنفلوانزای فوق حاد پرندگان را به کمیسیون کشاورزی مجلس ارائه کرده که در این آسیب شناسی عنوان شده کوتاهی دستگاه هایی مانند نیروی انتظامی، دادگستری های استانی، سازمان برنامه و بودجه و وزارت جهاد کشاورزی باعث ایجاد این چالش بزرگ برای کشور شده است.

در همین راستا سید فرزاد طلاکش، دبیر کل کانون سراسری مرغ تخم گذار کشور در گفتگو با خبرنگار مهر با تشریح وضعیت شیوع آنفلوانزای فوق حاد پرندگان، گفت: اولین علائم بیماری در ۲۲ آبان ۱۳۹۵ با سویه H۵H۸ در منطقه اختر آباد ملارد تهران شناسایی شد ولی مشخص بود که حداقل ۳ -۲ هفته قبل در استانهای شمالی بویژه مازندران رخداد داشته است که نه گزارش شده نه پایش؛ سوال اینجاست که چرا علیرغم اطلاعات کافی برای پایش ویروس در شمال کشور کاری نکردیم؟؛ چرا بر خلاف سال ۹۴ گزارش گیری روستائی متوقف شد!؟

وی اضافه کرد: گسترش بیماری تا پایان سال ۹۵ بگونه ای بود که تعداد ۳۹۷ کانون ( ۱۵۶ صنعتی، ۲۲۷ روستائی و ۱۴ وحشی) بروز کرد و تعداد ۱۰ میلیون پرنده معدوم سازی شد و تعداد ۲ میلیون پرنده نیز صرفاً در استان تهران در محدوده شعاع ۳ کیلومتری به کشتارگاه روانه شدند و بدینوسیله تا چند ماه بیماری در استان تهران به کنترل در آمد ولی متاسفانه، بدلیل نبود اعتبار، در سایر استانها اقدامی انجام نشد.

*جز معدوم سازی کار دیگری نکردند!

طلاکش با بیان اینکه سوال اساسی این است که  چرا اجازه دادیم ویروس از محل دریچه ورودی به کشور و از محل سازگاری و تقویت خود در پرنده بومی شمال کشور به وسط کشور نفوذ کند و کاری نکردیم؟، اضافه کرد: در ۱۸ شهریور امسال مجدداً فاز جدید بیماری در سال ۹۶ در مرغ مادر گوشتی زربال در نور مازندران ظهور کرد ولی باز هم بدلیل مشکلات زیر ساختی در نبود اعتبار و فقدان همکاری سایر دستگاهها، بجز معدوم سازی کار خاصی نشد.

وی ادامه داد: در دهه اول مهر ماه امسال، علیرغم اینکه ضرورت جدی داشت که  بودجه این کار افزایش یابد و اختیار سازمان دامپزشکی برای کنترل و پیشگیری آنفلوانزا بیشتر شود، وزارت جهاد تصمیم گرفت که صرفاً رئیس سازمان دامپزشکی را تغییر دهد و متأسفانه در بلاتکلیفی حاکم بر این سازمان، ناشی از همان ضعف های تحمیل شده قبلی به آن، در همین ایام موج شدید بیماری از آذربایجان شرقی ظهور و به سرعت پیشروی کرد به طوری که ظرف ۴۰ روز بیش از ۱۰۰ مرغداری درگیر شدند و چون عمدتاً غیر مجاز یا بیش از سن مشمول بیمه، نگهداری شده بودند دست به کارهای غیر قانونی و تخلفات در جابجایی مرغ، نهاده ها، کارتن، تخم مرغ و حتی کود زدند و بلافاصله پس از ۱۰ روز از شروع بیماری در آذربایجان شرقی، با ورود یک محموله مرغ تخمگذار غیر مجاز به کشتارگاهی در استان البرز، آلودگی و شیوع بیماری در این استان آغاز شد.

*سوالاتی که دولت باید به آنها پاسخ دهد

طلاکش در گفتگو با مهر اضافه کرد: در این میان چند سوال مطرح می شود؛ چرا قرنطینه دامپزشکی نا کارآمد است؟ چرا واحدهای غیر مجاز به راحتی امکان فعالیت دارند؟ چرا قانونی برای جلوگیری و محاکمه افراد غیرمجاز فعال در این صنعت وجود ندارد؟