تب کریمه کنگو در راه است!

گزارش حرف از بیماری خطرناکی که نباید ساده گرفت؛ گروه اجتماعی: تب کریمه کنگو بیماری عفونی خطرناکی است که بر اثر کشتار غیرمجاز دام در منازل و یا معابر عمومی و استفاده نکردن از دستکش برای تمیز کردن گوشت در خانه افزایش می‌یابد.در سال‌های گذشته این بیماری خطرناک در مناطق غربی مازندران منجر به مرگ […]

گزارش حرف از بیماری خطرناکی که نباید ساده گرفت؛

گروه اجتماعی: تب کریمه کنگو بیماری عفونی خطرناکی است که بر اثر کشتار غیرمجاز دام در منازل و یا معابر عمومی و استفاده نکردن از دستکش برای تمیز کردن گوشت در خانه افزایش می‌یابد.در سال‌های گذشته این بیماری خطرناک در مناطق غربی مازندران منجر به مرگ یک جوان شد.با توجه به سابقه وجود این بیماری در بین دام‌های استان مازندران انتظار است که متولیان امر نسبت به شیوع مجدد این بیماری در مناطقی که سابقه شیوع این بیماری در بین دامها دارد حساسیت بیشتری نشان دهند.شیوع این بیماری در استان اصفهان هشدار جدی برای متولیان مازندران است، البته مسؤولان استان تاکنون شیوع تب کریمه کنگو در بین دام‌های استان مازندران را رد کردند و اعلام کردند که موردی از این بیماری در بین دام‌ها مشاهده نشد.از طرفی مدیرگروه بیماری عفونی دانشگاه علوم پزشکی مازندران نیز در این ارتباط گفت: موردی از بیماری تب کریمه کنگو در مازندران مشاهده نشد.بابا محمودی در عین حال خاطرنشان کرد: از سال 89 تاکنون هر ساله شاهد یک تا دو مورد از بیماری تب خونریزی‎دهنده کریمه کنگو در فصول گرم سال در مازندران بودیم که در سال 96 هنوز موردی از آن را نداشتیم.بابامحمودی با اشاره به شروع فصل گرما و بیماری‎هایی که در این زمان‎ها می‎تواند تهدیدی برای سلامت انسان باشد، اظهار کرد: گاهی بر جامعه پزشکی اطلاع‎رسانی درباره عوامل بیماری‎زا و راه‎های پیشگیری از آن به‎منظور حفظ جان انسان‎ها نوعی تکلیف و بلکه تا حدی واجب کفایی است.وی افزود: لازم است تا اطلاعاتی از یک نوع بیماری ویروسی که از سال ۱۳۷۸ تاکنون هر از چند گاهی در گوشه و کنار کشور به‎طور اندک رخ می‎دهد، بیشتر گفته شود.بابامحمودی تصریح کرد: این ویروس در خون بز، گوسفند، گاو، شتر و شترمرغ می‌تواند بدون علامت بیماری برای کمتر از 10 روز وجود داشته باشد و اگر کنه‌ای به نام «هیالوما» از این حیوانات خون‌خواری کند؛ آن را به نسل بعدی خود و به حیوان و انسان منتقل می‌کند.وی با بیان اینکه انسان از سه راه به این ویروس آلوده می‌شود، گفت: یکی از راه‎ها از طریق ذبح و دست‌کاری لاشه و خون حیواناتی است که به آنها اشاره شد، راه دیگر از طریق گزش کنه «هیالوما» و راه سوم نیز از طریق مراقبت بیماران مبتلا و آلوده شدن با خون آنها است که بیشتر در پزشکان، پرستاران و کادر بهداشتی درمانی اتفاق می‎افتد.عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مازندران اظهار کرد: برای پیشگیری از بیماری تب کریمه کنگو، با عنایت به راه‌های انتقال ذکر شده باید کشتار حیوان در کشتارگاه‌های صنعتی باشد و لاشه حیوان در یخچال برای دست‎کم ۱۲ ساعت نگهداری شود تا با «جمودالنعشی» لاشه و اسیدی شدن، محیط ویروس از بین برود و سپس توزیع شود.بابامحمودی ادامه داد: بهتر است که از رفتن غیر ضروی به دامداری‌ها و جنگل‎ها اجتناب کنید، افرادی که با بیماران احتمالی سر و کار دارند؛ احتیاط‎های مراقبتی را رعایت کنند.

 *نگرانی از بروز تب کریمه کنگو

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران با اعلام اینکه تاکنون مورد مثبت تب کریمه کنگو در مازندران نداشتیم، گفت: نگرانی از بابت شیوع این بیماری در استان وجود دارد.محسن اعرابی درباره شیوع تب کریمه کنگو در استان اظهار کرد: تاکنون مورد مثبت از بروز بیماری تب کریمه کنگو در استان نداشتیم ولی نگرانی از این بابت وجود دارد و هر جا که آلودگی کنه وجود داشته باشد باید مبارزه با کنه انجام شود.وی با اعلام اینکه در جلسه پدافند غیرعامل مازندران در ارتباط با شیوع تب کریمه کنگو نگرانی‌ها دانشگاه علوم پزشکی مازندران را مطرح کردیم، افزود: استاندار مازندران دستوراتی مناسبی در این زمینه صادر کرد و مصوبات این جلسه در اختیار مسؤول پدافند غیرعامل استان است.

* هشدار به کشتارگاه‌ها و قصابی‌ها

معاون دفتر بهداشت و بیماری دامی سازمان دامپزشکی نیز گفت: دامداران و افرادی که در کشتارگاه‌ها کار می‌کنند در معرض خطر این بیماری قرار دارند.کریم امیری با اشاره به آخرین وضعیت شیوع تب کریمه کنگو اظهار داشت: همه ساله همزمان با فصل گرما کنه در جمعیت دامی افزایش می یابد که درصورت گزش دام نهایت موجب مرگ افراد ناشی از تب کریمه کنگو می شود.وی افزود: دامداران و افرادی که در کشتارگاه‌ها کار می‌کنند در معرض خطر این بیماری قرار دارند.وی با اشاره به اینکه بیماری علائم خاصی ندارد، افزود: در صورت گزش کنه این بیماری ظرف ۵ روز وارد بدن دام شده و سپس از دام به انسان انتقال می‌یابد.امیری ادامه داد: دامداران در صورت مشاهده کنه بر روی بدن دام بلافاصله باید نسبت به سم پاشی آغول و اسطبل‌های خود اقدام نمایند چرا که در صورت رعایت نکات بهداشتی بیماری قابل کنترل است.وی تصریح کرد: از مردم تقاضا داریم که گوشت مورد نیاز خود را از کشتارگاه‌های تحت نظارت سازمان دامپزشکی خریداری نماید چرا که در فصول گرم شیوع تب کریمه کنگو در بین جمعیت دام حاد‌تر می‌ شود.