بازار و تولید ، یتیمان بی قیم

گروه اقتصادی -حسین زحمتکش: آنچه موجب شکل دهی اقتصادی کشورهای در حال توسعه و ایجاد روند رشد در آنها می شود منوط به نحوه سیاست گذاری در عرصه اقتصاد کلان آن ها است که به قاعده یکی از عوامل اصلی تمایز آن ها با یکدیگر نیز شمرده می شود. اما برخی از کشور ها به […]

گروه اقتصادی -حسین زحمتکش: آنچه موجب شکل دهی اقتصادی کشورهای در حال توسعه و ایجاد روند رشد در آنها می شود منوط به نحوه سیاست گذاری در عرصه اقتصاد کلان آن ها است که به قاعده یکی از عوامل اصلی تمایز آن ها با یکدیگر نیز شمرده می شود. اما برخی از کشور ها به علت های مختلفی دارای وجوه تمایز بیشتر و خاص تری نسبت به بقیه بوده و تحلیل آنچه در آنها می گذرد دارای ویژگی های خاصی می باشد.

عللی نظیر ساختار سیاسی آن ها، نوع مدل اخذ شده در تبادلات بین المللی، ساختار موجود اقتصادی و بالاخره رویکرد مدیران ارشد اجرایی برای ترسیم جاده های توسعه و رشد، از جمله عواملی هستند که ممکن است دیدگاه خاص تری را برای تحلیل وضعیت آنها اقتضا نماید.ایران نیز از جمله کشور های خاص محسوب می شود که باید دقت بیشتری نسبت به تمامی فرآیند های اقتصادی درون آن در نظر گرفته شود و ارائه مدل برای آن دشوار تر از بقیه کشور های در حال رشد است.این وضعیت موجب شده تا برخی از کارشناسان نظر خاصب نسبته به وضعیت اقتصادی کشور در دولت های متفاوت داشته باشند. پژوهشگر ومحقق صنعتی با بیان اینکه علی رغم وزن قابل توجه ای که به تحریم های اقتصادی اعمال شده از سوی بیگانگان در سالهای اخیر برای اعمال فشار به ساختار اقتصادی اختصاص ایران داده شده است، اظهار کرد:  در این مورد این وزن را برای اقتصاد کشور قائل نیستم  و مشکلات اقتصادی درون کشور را ساختاری تر است می بینم .

*سیاست های اقتصادی شتر گاو پلنگی دولت ها

سمیه یاوری گفت: سیاست های اقتصادی شتر گاو پلنگی در 3 دهه گذشته، اقتصاد ایران را از حالت سوسیالیستی به سمت حالت لیبرالی خاص و یونیک کشانده و می توان با مراجعه به شعار های داده شده در حوزه های اقتصادی در سه دهه اخیر تشخیص داد که مسیری واحد  برای آینده اقتصاد ایران ترسیم نشده است .

این پژوهشگر صنعتی با بیان اینکه سیاست های نیمه سوسیالیستی دولت جنگ، سیاست های توسعه محور دوره هاشمی، سیاست های  الویت فرهنگی زمان خاتمی، سیاست عدالت محور دوران احمدی نژاد و بالاخره سیاست های فعلاً کمی تا قسمتی  نا مشخص دولت تدبیر وامید بیانگر کژدار مریض بودن  رویکرد اقتصادی مدیریت کلان کشور است، تاکید کرد:. این نوع سیاست گذاری اقتصادی و اقتصاد سیاسی شده کشور حتی بدون تحریم هم می تواند تیشه به ریشه تولید ناخالص ملی کشور بزند.

وی  پتانسیل های فوق العاده کشور را در ، منابع معدنی گسترده، ، جمعیت 80میلیونی، منابع انرژی وافر، موقعیت ژئوپلتیک منحصر بفرد  دانست و تاکید کرد: از همه مهمتر پتانسیل توسعه ای بیکران که توان قرارگیری ایران را در زمره 10 اقتصاد اول دنیا می دهد یاوری تصریح کرد: آنچه اقتصاد کشور  را به این سو سوق داده نفتی بوده که موجب  بزرگی  و تبلی دولت ها کرده است.

وی با بیان اینکه اقتصاد دولتی و مستعمل  گردیده در یک اتحاد نامیمون با سوء مدیریت ها و عدم تدوین اهداف و استراتژی مدرن اقتصادی تیشه به ریشه این کشور زده است، تاکید کرد:  در بخش شاخص ها و آمارهای بد جهانی ایران در انتهای جدول قرار دارد.این پژوهشگر صنعتی در ادامه افزود: اگر استراتژی را دانش آنچه که” باید انتخاب کنی و آنچه که باید از او دل بکنی” تعبیر کنیم ما نه تنها خوب انتخاب نکرده ایم بلکه در سر بزنگاه ها نیز به  چیزهایی آویزان شده ایم که تاب وزن خود را نداشتند.

یاوری قانون تجارت کشور را مربوط به 75 سال پیش دانست و تصریح کرد: این قانون  فعالان اقتصادی را مجاب می کرد که نمی‌توانند هم بانکدار باشند و هم بنگاه‌دار یا به عبارتی دیگر این قانون صراحتا بانک‌ها را از ورود به عرصه بنگاه‌داری منع کرده بود.

وی تاکید کرد: اما قانون بانکداری مصوب سال 62 بانک‌ها را مجاز کرده تا 40 درصد سرمایه خود را به سرمایه‌گذاری مستقیم یعنی بنگاه‌داری اختصاص دهند.وی با بیان اینکه  عامل اصلی این ورود دولت بوده است، اظهار کرد: دولت به بهانه رد دیون خود به بانک ها بنگاه ها را با آنها تهاتر کرد و در ادامه بانک ها را وادار کرد به بنگاه هایی وام پرداخت کنند که در انتها به علت عدم تمکن به خود بانکها بسته شدند.این پژوهشگر صنعتی تعامل بانک ها با صنایع متوسط و کوچک را موجب نابودی تولیدکنندگان دانست و تصریح کرد:   سودهای بی حد و حساب به همراه جرایم و وجوه التزام در واقع موجب نابودی این واحدها شده است.وی افزود: همه این مسائل و دلایل دولت را وادار میکند که به اصلاح امور بانکی به عنوان یک کار ضروری فکر کرده و عمل نماید. و این گزینه را انتخاب اول خود در آخرین سال  فعالیت دولت یازدهم قراردهد.اما جای سئوال دارد دولت نسبت به تغییر اصلاح نظام بانکی برا نجات تولید اقدام کرده است؟ آیا پرداخت تشهیلات به تولیدکنندگان تصمیم درستی است؟

*مشکل تولید نبود بازار است نه تسهیلات

سخنگوی مجمع هم اندیشی صنعت و معدن مازندران در این رابطه اظهار کرد: متاسفانه به اصرار واحدهایی که مشکل داشتند هراز چندگاهی دولت تصمیم های غیر اساسی می گیرد که پرداخت تسهیلات در قالب بسته رونق اقتصادی نیز از این اشتباه ها بود.رضوی مشکل واحدهای تولیدی را در تامین بازار دانست و تاکید کرد: مشکل اصلی واحدهای تولیدی فروش کالا است و پرداخت تسهیلات در قالب بسته های رونق اقتصادی اتفاق خاصی را برای تولید کشور رقم نمی زند.

وی با بیان اینکه بسیاری از واحدها از این تسهیلات برای به روز کردن معوقات بانکی خود استفاده کردند، اظهار کرد: این تسهیلات در اختیار تولیدکننده ی جدیدی قرار نگرفت بلکه بسیاری از دریافت کنندگان این تسهیلات بدهکاران بانکی بود از این تسهیلات برای به روز کردن معوقات بهره بردند. رضوی تاکید کرد: البته به روز رسانی معوقات کار بدی نیست اما موجب رونق اقتصادی نمی شود.