گیاهان؛ داروی شفابخش اقتصاد مازندران
گروه اقتصادی: گزارشها حاکی از آن است که میزان تولید و مصرف گیاهان دارویی در سطح جهان از ۱۴ میلیارد دلار در سال ۲۰۰۲ به ۱۲۴ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۷ رسیده است و طبق پیشبینی سازمان بهداشت جهانی در سال ۲۰۵۰ به ۵۰۰۰ میلیارد دلار خواهد رسید که گردش مالی بسیار چشمگیر و قابل […]
گروه اقتصادی:
گزارشها حاکی از آن است که میزان تولید و مصرف گیاهان دارویی در سطح جهان از ۱۴ میلیارد دلار در سال ۲۰۰۲ به ۱۲۴ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۷ رسیده است و طبق پیشبینی سازمان بهداشت جهانی در سال ۲۰۵۰ به ۵۰۰۰ میلیارد دلار خواهد رسید که گردش مالی بسیار چشمگیر و قابل ملاحظهای است.
کشورهای اروپایی به بزرگترین کشورهای تولیدکننده و مصرف کننده گیاهان دارویی تبدیل شدهاند و در حال پیشی گرفتن از یکدیگر در این زمینه هستند. به طور نمونه بر اساس اعلام رسمی سازمان بهداشت جهانی در حال حاضر میزان تجویز داروهای گیاهی در آلمان ۷۷ درصد، در بلژیک و فرانسه ۷۵ درصد و در انگلستان ۷۴ درصد است. نهایتاً با عنایت به ضرورت کشت و کار گیاهان دارویی و مزیتهای فراوان اقتصادی و اقلیمی کشورمان، پیشنهاد میشود این کسب و کار پر رونق در دستور کار قرار گیرد. برای این منظور دورههای تخصصی ارائه شده در زیر میتوانند مورد استفاده قرار گیرند.
طبق پیشبینی سازمان بهداشت جهانی میزان تولید و مصرف گیاهان دارویی در سطح جهان در سال ۲۰۵۰ به 5 هزار میلیارد دلار خواهد رسید در حالی که فقط 4/0 درصد از کل سهم تجارت جهانی در این حوزه به ایران تعلق دارد. علاوه بر کمآبی، اتخاذ سیاستها و برنامههای غیراصولی، مواردی چون مکانیزه نبودن کاشت، داشت و برداشت، خامفروشی، نبود صنایع تبدیلی و بستهبندی دلالی افراد سودجو موجب شده است نه استانهای محروم سهمی از این طلای سبز داشته باشند و نه کشور بتواند از مزایای این ثروت بهره ببرد.
طبق بررسی دانشگاه علوم پزشکی مازندران، بیش از نیمی از گونه های باارزش گیاهان دارویی موجود در دنیا در شرایط آب و هوایی مازندران قابل کشت هستند و این استان ظرفیت کاشت و برداشت حداقل ۲۰۰ گیاه تیپیک ( باارزش ) دارویی را دارد.
هم اکنون نیز این استان با حدود یکهزار سطح زیر کشت سالانه حدود ۲ هزار تن گیاهان دارویی خشک تولید می کند.
سالانه بیش از ۴۰۰ تن گیاهان دارویی در مازندران برداشت میشود که بسیاری از گونههای آن همچنان ناشناخته باقی مانده اند.
در حال حاضر سهم گیاهان دارویی کشور به صورت میانگین رقمی بالغ بر ۶۰ تا ۹۰ میلیون دلار میباشد که برآورد می شود تا سال ۲۰۵۰ میلادی مبلغی بالغ بر پنج تریلیون دلار از تجارت جهانی را گیاهان دارویی و لوازم آرایشی، بهداشتی به خود اختصاص میدهد.
حدود ۱۳۰ گونه بومی گیاه دارویی در مازندران شناسایی شده است و به عنوان مثال گیاه گل گاوزبان ۷۰۰ هکتار از اراضی را در مازندران زیر کشت برده، از نگاهی دیگر، در هر هکتار از این اراضی یک نفر می تواند مشغول به کار شود و برای 20 نفر نیز به صورت کارگران فصلی شغل ایجاد می کند.
غفلت از کارکردهای اقتصادی گیاهان دارویی سبب شده تا سطح قابل توجه ای تولیدات دارویی در دامنه و دشت ها زیرپای طبیعت گردان و یا دام ها له و از چرخه اقتصاد خارج شود.
عزیزاله شهیدی فر رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران با بیان اینکه ۸۰۰ گونه گیاهان دارویی در استان شناسایی شده است، افزود: این گونه ها برای کشت در اراضی شیبدار قابلیت زیادی دارند.
وی با اظهار اینکه تامین آب در اراضی شیبدار رایگان بوده و این عرصه ها به تعاونی ها واگذار می شود،ادامه داد: اراضی شیبدار مستعد برای کشت گیاهان دارویی است و از سرمایه گذاری در این عرصه حمایت می کنیم.
شهیدی فر با عنوان اینکه مازندران به دلیل برخورداری از جغرافیای خاص میزان گونه های گیاهی ودارویی فراوان است، تصریح کرد: باید نسبت به ایجاد صنایع تبدیلی وفراروی در این رشته نیز حمایت های لازم صورت گیرد.
وی میزان برداشت گیاهان دارویی را سالانه در استان ۴۰۰ تن بیان کرد و گفت: ارتفاعات استان از جمله مناطق چهاردانگه، کیاسر وغیره در حال تکثیر وپروری گیاهان دارویی هستند.
وی گفته موقعیت مناسبت مازندران برای کشت گیاهان دارویی پای کشورهای خارجی را برای سرمایه گذاری در این زمینه در استان بازکرد و ژاپنی ها از سال ۹۳ در قالب طرح جی جی پی، سرمایه گذرای ۷۶ هزار یورویی را در استان انجام دادند.
با کمک ژاپنی ها کارگاه تولید عرقیات گیاهی در استان کلید خورد و ژاپنی ها برای شرکت تعاونی روستای تیرتاش بیش از ۷۵ هزار یورو اهداء کردند. رزماری، ترخون، زولنگ، اناریجه، آویشن از جمله گیاهان دارویی مازندران است که به صورت خودرو در مناطق مختلف رویده می شود و سرمایه گذاری در این بخش الزامی است.
اقتصادی با کشت و کار سنتی
عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور مازندران نیز در گفت وگویی با اشاره به اینکه این استان به ویژه در مناطق بالادستی میتواند زمینه مناسب برای پرورش گیاهان دارویی باشد، اظهار کرد: کشت و کار در صنعت، سنتی است و فضای کار تنها در بخش تولید غذا در کشاورزی مازندران اشباع شده است.
وی با اشاره به اینکه توجه به گیاهان دارویی در ایران از قدمت 3000 ساله برخوردار است، خاطرنشان کرد: یافتههای باستانشناسان نشان میدهد که در تاریخ علم اسلام از سالیان دور به گیاهان دارویی در طب پرداخته شده و زمانی که اروپا هیچ بهرهای از آن نداشت، مباحث گیاهان دارویی توسط دانشمندانی همچون زکریای رازی و ابوریحان بیرونی کمک شایانی به علم طب در ایران کرده بود.
عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور مازندران با بیان اینکه توجه به کاشت گیاهان دارویی در عرصه کشاورزی افق جدیدی را در این بخش ایجاد کرده است، تصریح کرد: در کشورهای توسعه یافته، دارو و درمان مبتنی بر گیاهان دارویی از اهمیت فراوانی برخوردار است و پس از آن به داروهای شیمیایی روی می آورند.
وجود مشکل بازارسازی و ضعف بسته بندی
عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور مازندران با بیان اینکه مشکل بازارسازی در مازندران در این زمینه وجود دارد، تصریح کرد: اگر حجم قابل توجهی از این محصولات از سوی کشاورزان تولید شود دولت نمی تواند آن را کنترل کند.
مومنی افزود: در حالیکه کشت این نوع گیاهان انجام می شود، هنوز فرآوری مطلوبی از آن صورت می گیرد، به عنوان مثال، کشت گل گاوزبان میتواند بومی شود اما باید به صنایع مرتبط با آن نیز توجه کرد و اینکه تنها کشاورزان را به کاشت این نوع گیاه سوق دهیم کافی نیست.
مومنی در ادامه به ضعف صنایع بسته بندی در مازندران اشاره و اظهار کرد: در بسته بندی محصولات گیاهان دارویی صرفا به یک کیسه پلاستیکی و برچسب قانع میشویم در حالیکه در کشوری مانند چین، بسته بندی گشاهان دارویی موجب ترغیب مصرف کننده میشود.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0