شهرهای مازندران در معرض آزمون
گروه فرهنگی عدم توسعه فرهنگی و هنری شهرهای مازندران و نداشتن سهم از توسعه شهری در حوزه فرهنگی و هنری یکی از مهم ترین آسیب های جدی در حوزه شهرهای استان به شمار می رود. دارا بودن ظرفیت های و استعدادهای فرهنگی و هنری در مازندران و بسنده کردن شهرها به برنامه های تقویمی و […]
گروه فرهنگی
عدم توسعه فرهنگی و هنری شهرهای مازندران و نداشتن سهم از توسعه شهری در حوزه فرهنگی و هنری یکی از مهم ترین آسیب های جدی در حوزه شهرهای استان به شمار می رود. دارا بودن ظرفیت های و استعدادهای فرهنگی و هنری در مازندران و بسنده کردن شهرها به برنامه های تقویمی و استفاده از گروه های فرهنگی و هنری در آیین های تقویمی، نشان می دهد که شهرهای مازندران می باید در این حوزه خلاقانه تر عمل کند و شهرهای مازندران در مسیر خلاق شدن قرار گیرند.
حالا هشت شهر مازندران در طرح شهرهای خلاق فرهنگ و هنر قرار گرفته اند که باید دید در روز یکشنبه 5اردیبهشت ماه در میان لیست برگزیدگان قرار می گیرند یا خیر اما شهرهای خلاق چیست و مزایای آن چه تاثیر در همیاری متقابل فعالیت فرهنگ و هنری در شهرها خواهد داشت.
طرح شبکه شهرهای خلاق فرهنگ و هنر با نگاه آمایشی و آینده نگر از سال ۱۳۹۷ در معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مطرح و روند اجرایی آن بر پایه پژوهش و مطالعه از تیرماه سال گذشته با هدف کمک به برنامهریزی برای توسعه پایدار، کشف، جذب و پرورش فعالیتها و پیشنهادهای نو و پایدار بومی حمایت از آنها، ساماندهی و بهرهگیری از امکانات و ظرفیتهای فرهنگی و هنری در سطح محلی و بومی مبتنی بر فرهنگ ایرانی ـ اسلامی، تمرکززدایی در امور فرهنگی و هنری و تقویت ظرفیتهای مردمی در فرهنگ، توسعه اقتصاد فرهنگ و هنر و کمک به بهبود کسبوکارهای فرهنگی هنری و صنایع خلاق آغاز شد که بر مشارکت شهروندان، هنرمندان، تشکل ها و نهادهای هر شهر متکی است.
این طرح، ابتدا قرار بود در حوزه تئاتر، موسیقی، هنرهای تجسمی و مد و لباس انجام شود اما بعد از ارائه به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی؛ حوزه های سینما، ادبیات، رسانه و مطبوعات و چاپ و بسته بندی و هنرهای صناعی و سنتی هم در آن قرار گرفت و فراخوان برای ارسال اثر در تمامی این زمینه ها به شهرهای مختلف کشور اعلام شد.
پس از اعلام فراخوان، کارگاه های آموزشی نیز در همه استان های کشور برگزار شد تا استان ها و شهرها با شناخت کامل از شبکه شهرهای خلاق فرهنگ و هنر طرح ها و ایده های خود را تدوین کنند.
در هر شهر، شورای برنامه ریزی شهرهای خلاق فرهنگ و هنر به ریاست فرماندار و دبیری رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی و با حضور نمایندگان مجموعهای از دستگاههای فرهنگی و هنری شهرستان تشکیل و سپس دبیرخانه شهر خلاق فرهنگ و هنر در اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی آن شهر راهاندازی شد. پس از آن، شهرها مطابق با فراخوان، نسبت به انتخاب حوزه و شاخه موضوعی اقدام کردند. هر شهر پس از امضای فرمهای مربوطه توسط شهردار، رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی و نمایندگان انجمنهای فرهنگی و هنری مرتبط، آنها را با نامه مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان مربوطه، به دبیرخانه مرکزی ارسال کرد.
بنا به اعلام دبیرخانه نخستین طرح شبکه شهرهای خلاق فرهنگ و هنر ایران، ۲۲ شهر در حوزه موضوعی موسیقی، ۲۹ شهر در حوزه موضوعی ادبیات، ۱۹ شهر در حوزه موضوعی صنایعدستی و سنتی، چهار شهر در حوزه موضوعی چاپ و بستهبندی، ۹ شهر در حوزه موضوعی مد و لباس، ۱۰ شهر در حوزه موضوعی سینما، ۲۲ شهر در حوزه موضوعی هنرهای تجسمی، چهار شهر در حوزه موضوعی رسانه و مطبوعات و ۲۴ شهر در حوزه موضوعی هنرهای نمایشی به مرحله نهایی این رویداد راه یافتند که روز یکشنبه 5اردیبهشت برگزیدگان از بین آنها معرفی خواهند شد.
توجه به ظرفیتهای بومی، محلی، ملی و ارزشهای دینی در طراحی و اجرای برنامهها، تأثیر پایدار در ارتقای سطح فرهنگ و هنر شهر، مشارکت مردمی و فعالان حوزه فرهنگ و هنر و پشتیبانی شرکتهای بزرگ تجاری، کارخانهها و دستگاههای اجرایی برای تأمین هزینهها و سرمایهگذاری در تدوین و اجرای برنامهها، نوآوری در برنامهها، توجه به زیرساختهای فرهنگی و هنری، قابلیت و ضمانت اجرایی طرحها، پیشینه و سوابق هر شهر در حوزه مربوطه از مهمترین شاخص هایهای هیئتداوران برای انتخاب شهرهای خلاق فرهنگ و هنر بود.
ترسیم مسیرهای جدید برای توسعه شهرها
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره طرح شبکه خلاق فرهنگ و هنر می گوید: شبکه شهرهای خلاق یک میدان جدید برای فعالیت آماده کرد که امکان مشارکت طیف متنوع و ناهمگونی از بازیگران شهری را در جهت رسیدن به یک هدف فراهم آورد. این که مدیریت فرهنگی و اجرایی شهرها در کنار هنرمندان و اهالی فرهنگ بنشینند و مسیرهای جدیدی برای توسعه شهر را ترسیم کنند، اتفاقی است که در چارچوبهای مرسوم مدیریت اداری و سازمانی کمتر میافتد. گشودگی همه این نیروها نسبت به نظر دیگری و همکاری برای اجرای برنامههای جدید، آن هم در شرایط تفرقهای فراگیر و موج دوقطبیهای مصنوعی، فقط در بستر و پیرامون فرهنگ شکل میگیرد.
وی اضافه کرده: در شرایطی که دولت تلاش دارد تمرکززدایی را از یک شعار و برنامه به اقدامی ملموس تبدیل کند، برنامه شبکه شهرهای خلاق ایران الگوی تازهای را برای این کار نمایان کرد. هر شهر به خودآگاهی تازهای رسیده و توان ترسیم راهبردها و طراحی برنامهها را پیدا کرده است. این نوعی تمرکززدایی مبتنی بر توانمندسازی شهرهای کوچک و ایجاد بسترهای تعاملی میان شهرهای مختلف ایران است.
صالحی تاکید کرد: در هر شهر علاوه بر آن که توانمندیها و ظرفیتهای خفته و پنهان زیادی کشف شد و به میدان آمد، جمع زیادی از کارشناسان و نخبگان هم میدانهای جدیدی برای فعالیت در جهت توسعه شهر برای بهبود زندگی شهروندان پیدا کردند. به این ترتیب، تمرکززدایی از یک واگذاری ساده فراتر رفته و با توانمندسازی محلی و برانگیختن حس فعالیت و تعامل در شهرها همراه شد.
آینده شهرهای خلاق
ابراهیم حیدری مدیر کل دفتر مطالعات و برنامهریزی فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دبیر اجرایی شبکه شهرهای خلاق فرهنگ و هنر درباره آینده شهرهای خلاق می گوید: در دوره اول تاکید ما بر تشکیل شبکهای از شهرهای خلاق فرهنگ و هنر بود و اصرار بر شهر خلاق نداشتیم. در سالهای بعد ما باید ضمن تقویت این شبکهها و ارزیابی و پایش برنامههای هر شهر و تبادل تجربیات شهرهای درون این شبکهها، ارتباط مستمر با این شهر و ارزیابی و رصد برنامهها مجددا طی فراخوانی نسبت به جذب شهرهای جدید و حذف شهرهایی که برنامههای خود را عملیاتی نکردهاند، اقدام کنیم و از طرف دیگر دورۀ بعد نگاه ما باید این باشد که بتوانیم شهرهای خلاق فرهنگ و هنر را شناسایی و با شاخصهای علمیتر و دقیقتری انتخاب کنیم و بتوانیم این شبکههای داخلی را بهگونهای با شبکههای جهانی شهرهای خلاق فرهنگ و هنر پیوند بزنیم و با برگزاری کارگاههای آموزشی متعدد و تدوین برنامه ای مدون، بعد از ۲ سال بتوانیم مجددا با سازوکار مشخص هم عملکرد شهرهای هرشبکه را بر مبنای برنامهها ارزیابی کنیم و هم بتوانیم شهرهای جدید به آنها اضافه کنیم. از طرف دیگر بتوانیم شهرهای خلاق فرهنگ و هنر از درون این شبکههای موضوعی انتخاب کنیم.
اما در خصوص ساز و کار و ساختار آینده این طرح، ما پیشنویس شیوهنامهای را با عنوان ستاد هماهنگی شهرهای خلاق فرهنگ و هنر تهیه کردیم و تحویل معاونت امور هنری دادیم. ظاهرا کلیات مورد تایید است و انشالله پس از بررسی بیشتر این شیوهنامه به وسیله وزیر محترم، ابلاغ خواهد شد و توسط معاونت امور هنری و دبیرخانه رصد میشود و ادامه پیدا خواهد کرد. در این شیوهنامه، ما شورایی با عنوان شورای هماهنگی پیشنهاد کردیم که متشکل از اهالی هنر و دستاندرکاران و مدیران نهاهای همکار است و این شورا به عنوان نهاد برنامهریز و سیاستگذار مجموعهای از شبکهها اقدام خواهد کرد
آیا بخت با مازندران یار خواهد بود؟
مدیرکل فرهنگ و ارشاد مازندران نیز در گفتوگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به برنامهریزی برای برگزاری مراسم پایانی مجازی این رویداد فرهنگی و هنری و معرفی شهرهای برگزیده در روز یکشنبه پنجم اردیبهشت با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، گفت: ۳۶۷ شهر از سراسر کشور برای حضور در این طرح اعلام آمادگی کردند که پس از برگزاری کارگاههای آموزشی در تمام استانهای کشور، پرونده مستندات این شهرها به دبیرخانه مرکزی شبکه شهرهای خلاق فرهنگ و هنر ایران فرستاده شد و در نهایت با نظر هیأت داوران ۱۴۳ شهر به مرحله نهایی این طرح سراسری راه یافتند.
وی افزود: شهرستان گلوگاه در بخش موسیقی، شهرستانهای آمل، قائمشهر و نور در بخش ادبیات، شهرستان نوشهر در بخش مد و لباس و سه شهرستان بابلسر، محمودآباد و تنکابن در بخش هنرهای تجسمی نامزد مرحله نهایی نخستین دوره طرح شبکه شهرهای خلاق فرهنگ و هنر ایران هستند.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0