معضل ناتمام کشتارگاههای دام
گروه اجتماعی: همین چند روز پیش بود که سرهنگ علی قیصری رئیس پلیس آگاهی مازندران از کشتار غیرقانونی دام در یکی از دامداریها در شهرستان نکا با جعل اسناد اداره دامپزشکی خبرداد. وی گفته: مأموران پلیس آگاهی با اقدامات پلیسی، کشتارگاه غیرقانونی را که در زمینی به مساحت ۷۰ متر مربع داخل یکی از دامداریها […]
گروه اجتماعی: همین چند روز پیش بود که سرهنگ علی قیصری رئیس پلیس آگاهی مازندران از کشتار غیرقانونی دام در یکی از دامداریها در شهرستان نکا با جعل اسناد اداره دامپزشکی خبرداد. وی گفته: مأموران پلیس آگاهی با اقدامات پلیسی، کشتارگاه غیرقانونی را که در زمینی به مساحت ۷۰ متر مربع داخل یکی از دامداریها راه اندازی شده بود کشف کردند.
نبود کشتارگاه صنعتی یکی از معضلات شهرستان های مازندران است که هر بار مسائل و مشکلات تازه ای را در حوزه سلامت و محیط زیست برای این منطقه ایجاد می کند. شهرستان شرق مازندران از جمله نکا، بهشهر، گلوگاه و میاندرود از داشتن کشتارگاه صنعتی محروم هستند و قصابان برای کشتار دام باید فاصله ۷۰ کیلومتری شرق استان تا کیلومتر ۵ جاده ساری – جویبار را طی کنند.
در حال حاضر نبود کشتارگاه صنعتی دام در شرق استان علاوه بر سرگردانی قصابان و دامداران، سبب ذبح غیربهداشتی و افزایش قیمت گوشت نیز شده است، این وضعیت درحالی است که سال ۹۰ کلنگ ساخت کشتارگاه صنعتی در شرق مازندران به زمین زده شد و پس از آن مسئولان از ساخت آن پیشمان شدند.
هم اکنون نبود کشتارگاه صنعتی در شرق مازندران سبب شده تا بازار کشتارهای سنتی و غیربهداشتی دام در این مناطق پررنگ باشد، همچنین عرضه گوشت بدون لیبل دامپزشکی و کشتار سنتی دام در مناطق شرقی مازندران درپی نبود کشتارگاه صنعتی مشکل دیرینه این مناطق به شمار می رود.
به گفته جمعی از قصابان و شهروندان شرق استان در حال حاضر به دلیل نبود کشتارگاه صنعتی، گوشت قرمز مورد نیاز یا از کشتارگاه صنعتی در جویبار و دیگر مناطق مازندران و گلستان تهیه می شود و یا برخی از قصابان اقدام به کشتارهای سنتی و غیربهداشتی دام می کنند.
مازندران استان قطب تولید محصولات کشاورزی، دامی، زراعی و باغی بوده و در این استان که سالیان سال بسیاری از روستاهای آن در ارتفاعات به مکانهای چرا و پرورش دامهای سنگین بوده، متاسفانه به دلیل کاهش نسل با معضلات و کمبودهایی در حوزه نیازهای دامی مواجه شده است.
از سویی با توجه به شیوع ویروس منحوس کرونا، مصرف مواد پروتئینی خصوصا گوشت قرمز در این استان و استانهای کشور افزایش یافته چرا که مردم با توصیه پزشکان برای تقویت قوای جسمانی خود جهت جلوگیری از سرایت ویروس منحوس کرونا به مصرف بیشتر پروتئینها و گوشت قرمز روی آوردند.
اگرچه به دلیل افزایش تقاضای مردمی برای خرید گوشت قرمز و مواد پروتئینی، بازار فروشندگان این حرفه، رونق یافته ولی به دلیل تامین نیازها و رفع کمبودها، بازار واسطهها، دلالان و گاها قاچاق دام و طیور در این استان و استانهای شمالی رواج یافته است.
معضلات نبود کشتارگاه مستقل در ساری
مساله ای که رئیس اتحادیه صنف فروشندگان گوشت قرمز مرکز مازندران می گوید نیز نشان از تایید این مساله دارد. وی که بهمن ماه 99 با تسنیم گفت وگو کرده بود گفته است: به طور میانگین 500 تا 700 راس دام سبک و 50 راس دام سنگین در ساری کشتار روز میشود که به دلیل افزایش 67 درصدی نرخ حقالعملکاری کشتارگاه ساری متاسفانه گرایش قصابان به سمت کشتار خارج از شبکه سوق یافته است که با این کار از نظر بهداشتی، مردم و جامعه در خطر هستند که تمام تلاشمان رامیکنیم نظارت کافی در زمینه مقابله با قاچاق داشته باشیم.
وی همچنین گفته است برخی دامداریها به دلیل صعودی بودن قیمت گوشت از فروش گوشت ممانعت میکنند که این خود یکی از دلایل گران شدن قیمت گوشت است. مازندران به دلیل نداشتن دام کافی قادر به تامین گوشت قرمز خود نبوده که حدود 85 درصد دامهای مصرفی کشتارگاهها از استان خراسان شمالی وارد استان میشود.
اصغری نژاد با بیان اینکه مصرف مردم در دوران کرونا افزایش یافته، میانگین مصرف روزانه مردم را در شهرستان 700 تا 800 راس گوشت اعلام کرد و افزود: در حال حاضر 241 عضو فعال و طباخی داریم و از سال 85 از کشتارگاه سنتی به کشتارگاه صنعتی تبدیل شدیم.
وی اعلام کرد: در شرایط کنونی بیشترین نیاز صنف قصابان مرکز استان، داشتن یک کشتارگاه مستقل برای ساری بوده که امیدواریم این خواسته محقق شود.
کشتارگاه های دام مازندران در انتظار خوب شدن
در غرب مازندران هم اما شرایط چندان جالب نیست. فرماندار نوشهر از وجود نواقص بهداشتی در کشتارگاه این شهرستان انتقاد کرد و به متولیان این مجموعه دو هفته فرصت داد تا نسبت به رفع نواقص اقدام کنند.
به نوشته ایرنا، سعید یزدانی در نشست کارگروه سلامت و امنیت غذایی شهرستان گفته: گزارش های دریافتی از کارشناسان محیط زیست و بهداشت محیط حاکی است که نواقص بهداشتی زیادی در کشتارگاه شهرستان وجود دارد و با وجود مصوبات مختلف کارگروه سلامت در گذشته، هیچ اقدامی برای اصلاح و رفع نواقص صورت نگرفته است.
وی گفت: استفاده نکردن از آب گرم بهداشتی برای شست و شوی لاشه ها، فعال نبودن دستگاه لاشه سوز، نبود مدیریت درست و نظارت صحیح بر هدایت پساب و خونابه های ناشی از کشتار، نامشخص بودن زمان کشتار دام، ورود افراد متفرقه به داخل محوطه، جمع آوری نشدن بموقع امعاء و احشاء لاشه ها، انتقال گوشت با خودروهای شخصی، نبود چرخ های دستی مخصوص حمل گوشت و نقص دستگاه پیش سرد کن را از جمله مشکلات و نواقص کشتارگاه نوشهر برشمرد و خواستار رفع فوری این مشکلات شد.
مساله کشتارگاه های صنعتی در آمل نیز حال و روز خوبی ندارد. کشتارگاه سنتی گلایه های زیست محیطی شدیدی را موجب شده است و هنوز هم خبری از احداث کشتارگاه صنعتی در این منطقه نیست.
کشتارگاه سنتی ۳۰ ساله چالوس هم با وجود غیربهداشتی بودن مکان ذبح دامها و مصوبه کارگروه سلامت و امنیت غذایی شهرستان مبنی بر تعطیلی، همچنان به کار خود ادامه میدهد که این امر باعث بروز نگرانی در میان مردم شده است.
این کشتارگاه در سال های نه چندان دور طبق مصوبه کارگروه سلامت و امنیت غذایی شهرستان به خاطر معضلاتی نظیر رعایت نکردن موازین بهداشتی از جمله سرریز فاضلاب و خونابه آن به داخل رودخانه حفاظت شده چالوس، کوتاهی در شست و شوی لاشه ها و مکان ذبح دام، ورود افراد متفرقه به داخل کشتارگاه، نداشتن چاه جاذب و پیش سرد کن، حمل گوشت با خودروهای شخصی و نبود سردخانه و در نهایت ضعف مدیریت باید تعطیل می شد.
تداوم معضلات بهداشتی و زیست محیطی این کشتارگاه به جایی رسیده بود که دستگاه قضایی پای کار آمد و بر اساس حکم صادره دادستان وقت این کشتارگاه در مهر ماه سال ۹۶ پلمب و از ادامه فعالیت آن جلوگیری شد، اما پس از تجمع و اصرار قصابان پس از مدت کوتاهی دوباره بازگشایی شد و همچنان با وضعیت قبلی به فعالیتش ادامه می دهد.
مدیرکل دامپزشکی مازندران اما درباره احداث کشتارگاه در منطقه شرق مازندران گفته: کشتار دام در شهرستانهای گلوگاه، بهشهر، نکا و میاندورود بدون نظارت و سنتی انجام میشود.
رضوانی با بیان اینکه برای کشتار دام در شرق استان نیازمند احداث مرکز عرضه دام زنده و کشتارگاه دام صنعتی هستیم، افزود: سرمایه گذاری برای دریافت مجوز کشتارگاه صنعتی مراجعه کرد که از نظر دامپزشکی استان مشکلی نداشت. او گفت: طرح ساخت کشتارگاه صنعتی این سرمایه گذار به دلیل مخالفتهای برخی از دستگاههای مرتبط لغو شد.
رضوانی از ورود سرمایه گذاری دیگر برای ساخت کشتارگاه صنعتی در شرق استان خبر داد وافزود: این سرمایه گذار تاکنون بخشی از استعلامهای مورد نیاز برای احداث کشتارگاه صنعتی دام را دریافت کرده است.
در چالوس هم با وجود دارا بودن اعتبار، تعلل پیمانکار و نیز تحریم ها موجب کندی روند کار احداث کشتارگاه ها از سال 91 به بعد شده است. در آمل هم یافتن زمین و پیمانکار برای این مهم، هنوز وارد مرحله اجرایی نشده است.
مازندران به دنبال واردات گوشت از روسیه
شهریور ماه سال گذشته بود که اتاق بازرگانی مازندران در حال رایزنی برای واردات گوشت گوسفندی از روسیه است.
در نشست ویدئوکنفرانسی مدیران اتاق ساری و ولگاگراد و مسئولان مربوطه با هدف واردات گوشت گوسفندی از روسیه، دو نفر از تجار روسیه که در زمینه پرورش گوسفند و کشتارگاه دام فعالیت داشتند، از وضعیت کشتارگاهی و پرورش دام گفتند که یکی از آنها در شرکت خود توانایی کشتار 15 هزار رأس دام و دیگری نیز آمادگی تأمین 25 تن گوشت گوسفند را در شبانهروز دارند.
موضوع مهم در این دیدار راجع به گوشت موردنیاز برای طرف ایرانی بود که دو شرکت حاضر در نشست توانایی تأمین آن را نداشتند و طرف روس متقاعد شد که مجموعاً چهار شرکت خود که در تأمین و کشتار گوشت حلال فعالیت دارند را برای جواب دادن به درخواست اتاق ساری گرد هم بیاورد و پیش از آن نیز این شرکتها قیمت نهایی لاشه و گوسفند زنده را اعلام کنند.
رئیس اتاق ساری با اشاره به اینکه شرکتهای اعلام شده از سوی طرف روسی گواهی صادرات از ایران را دارند، آن را یکقدم روبهجلو عنوان کرد که مسیر توافق را تسهیل میکند.
عبداله مهاجر دارابی با اعلام اینکه درخواست ما بیشتر بر خرید گوسفند زنده است و بااینحال اگر در کنار آن به قیمت مناسب برای لاشه گوسفند نیز برسیم، خوب است، افزود: تأکید ما بر سلامت و کیفیت و قیمتی است که برای دو طرف بهصرفه باشد.
او اعلام کرد: مازندران آمادگی دارد که در نوبت اول، 5 هزار تن گوشت گوسفند از روسیه خریداری کند و اگر در قیمت به توافق رسیدیم و توانایی تأمین این میزان درخواست برای طرف روس فعلاً میسر نبود، تأمین حداقل 2 هزار تن را باید داشته باشد.
رئیس اتاق ساری درباره قیمتی که در نشست ویدئوکنفرانس اعلام شد، گفت: این عدد با قیمتی که اکنون گوشت گوسفند در کشور ما خریدوفروش میشود همخوانی ندارد و متضرر میشویم، ضمن آنکه مازندران میتواند با قیمت نازلتر ازآنچه طرف روس اعلام کرده است، از قزاقستان و گرجستان گوشت گوسفند یا گوسفند زنده وارد کند.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0