کتله خور،زیباترین غار جهان

حرف آنلاین: غار کتله خور در استان زنجان از نظر وسعت دومین غار جهان به شمار می آید ولی متاسفانه این غار به علت وجود برخی کاستی ها و مشکلات به ویژه کمبود اطلاع رسانی برای مردم ایران و حتی شمار زیادی از شهروندان استان زنجان نا شناخته مانده است . غار کتله خور از […]

حرف آنلاین:

غار کتله خور در استان زنجان از نظر وسعت دومین غار جهان به شمار می آید ولی متاسفانه این غار به علت وجود برخی کاستی ها و مشکلات به ویژه کمبود اطلاع رسانی برای مردم ایران و حتی شمار زیادی از شهروندان استان زنجان نا شناخته مانده است . غار کتله خور از طریق جاده آسفالته زنجان – سلطانیه – خدا بنده – گرماب و نیز جاده زنجان – بیجار – گرماب و جاده همدان – کبودر آهنگ قابل دسترسی است ولی این راه ها که برای روستاها و دهستان های منطقه شناخته شده اند نمی توانند جوابگوی این منطقه گردشگری باشند منطقه نمونه گردشگری بین المللی غار کتله خور یکی از فرصت های طلایی سر مایه گذاری گردشگری استان زنجان به شمار می رود غار کتله خور که  جزو زیباترین جاذبه های طبیعی ایران به شمار می آید و در فاصله 165 کیلومتری زنجان قرار دارد  . ابتدای غار کتله خور تا عمق 150 متری آن شبیه راسته بازارهای معمولی است با این تفاوت که عناصر و اندامهای  آن اندکی از بازار کوچکتر است . غار کتله خور در حال حاضر سه طبقه خشک دارد  و از طبقه چهارم به بعد مسیر ها به صورت آبی است و زمین شناسان  احتمال تشکیل چهار طبقه را تا سفره آب زیرزمینی هم داده اند پدیده های داخل غار کتله خور اعم از دهلیزها و گذر گاه ها ، ستون های بزرگ ، و قندیل های تو خالی و نیسانی که جزو کمیاب ترین قندیل ها به شمار می آید جلوه ویژهای به آن داده اند . قندیلها که به اشکال مختلف مانند شیر خوابیده ، پنجه شیر ، پای فیل ، نخل سوخته ، سفره عقد و عروس و داماد جلوه می کنند زیبایی ویژه ای به غار داده اند و شگفتی های خود را به رخ هر بیننده ای می کشند  آب و هوای داخل غار در قسمت های مختلف متفاوت است مثلا در ورودی غار به دلیل چرخش هوا تا 400 متری تقریبا خنک است و از 11 درجه شروع می شود  و در قسمت های جلوتر که رطوبت بالای 90 درصد است به 24 درجه می رسد .قندیل های داخل غار نیز چند نوع است  و بخشی که بصورت گل کلمی است در حال حاضر رشد ندارند . تمامی قندیل های داخل غار دارای رسوبات آهکی است پس از گذشت سال ها با به هم رسیدن این قندیل ها ستون های آهکی تشکیل شده است . برخی از این قندیل ها بر اثر وجود ناخالصی ها رنگ های مختلف به خود گرفته اند و آنهایی که ترکیبات به همراه نداشته یا کمتر دارند به صورت بلورهای شیشه ای بسیار شفاف دیده می شوند قندیل های گل کلمی به خاطر نبود رسوب گذاری رشد نداشته اند  پیش از این تشکیل هر میلیمتر آن 30 سال طول می کشیده است  ولی  انواع قندیلهای قلمی و نیساتی که اکنون فعال هستند هر هفت سال یک میلیمتر آن تشکیل می شود به گفته کارشناسان رشد قندیل ها به شرایطی مانند قابل نفوذ بودن یا غیر قابل نفوذ بودن سقف غار و غلظت بی کربنات محلول و سرعت آب و قابلیت سقف برای نگهداری رسوبات و غیره بستگی دارد که امید است با در نظر گرفتن این امر مهم بازدید کنندگان در حفظ و نگهداری و انتقال آن به نسلهای دیگر کوشا باشند.

ثمره محمودجانلو