نگاهی به میلیاردهای بی اثر مازندرانی

حرف آنلاین: بانک‌های خصوصی به مشابه افراد دارای ثروت هنگفتی هستند که متاسفانه در روزهای اخیر عملکرد آنها داد بسیاری از مسئولان را درآورده است. هر چند در اینکه مسئولان اقتصادی مازندران خود باید به نحوه فعالیت برخی بانک‌ها نظارت داشته باشند، حرفی نیست و جای گلایه نیز هست اما نحوه فعالیت این بانک‌ها نیز […]

حرف آنلاین: بانک‌های خصوصی به مشابه افراد دارای ثروت هنگفتی هستند که متاسفانه در روزهای اخیر عملکرد آنها داد بسیاری از مسئولان را درآورده است.

هر چند در اینکه مسئولان اقتصادی مازندران خود باید به نحوه فعالیت برخی بانک‌ها نظارت داشته باشند، حرفی نیست و جای گلایه نیز هست اما نحوه فعالیت این بانک‌ها نیز جای سوال دارد.

نگاهی به گلایه‌های این روزهای رسانه‌ها از بانک‌های خصوصی در مازندران نشان می‌دهد وضعیت چندان خوشایندی بر این بنگاه‌های اقتصادی حاکم نیست.

بسیاری از این بانک‌ها با استفاده از سرمایه‌های اشخاص حقیقی و حقوقی به تجارت پول دست زده‌اند.

نوع فعالیتی که داد بسیاری از فقها و علما را نیز درآورده، تجارتی است که در آن بنگاه اقتصادی مانند بانک با استفاده از پول‌های افراد برای خود پول می‌تراشند.

بنگاه‌های اقتصادی که نه تنها کمک برای گره گشودن از مشکلات مردم فعالیت نمی‌کنند بلکه در گذرگاه مشکلات مردم سودهای کلان دریافت می‌کنند.

نوع فعالیت غیرشفاف این بنگاه‌ها در اعطای تسهیلات به افراد ذی‌نفوذ و یا پرداخت وام‌هایی از طریق وثیقه‌های نه چندان معتبر موجب معوقات میلیاردی در این واحدهای بانکی شده است.

متاسفانه سیستم بانکی در بسیاری موارد نیز ناقص عمل کرده و فرد خاطی در بانک به میزان جرمی که مرتکب شده است مجازات نمی‌شود به عنوان مثال یک رئیس و یا یک کارمند بانک در پرداخت تسهیلات میلیاردی به یک فرد گناه‌کار شناخته شده و پول از جیب بانک می‌رود و تبدیل به بدهی میلیاردی می‌شود در حالی که کارمند خاطی تنها اخراج می‌شود.

مسلما این کارمند از طریق تسهیلات غیرقانونی که پرداخت کرده است، صاحب منافعی می‌شود یا شده است که اخراج چندان جزای بزرگی برای او نیست.

شیوه‌های ناعادلانه در درخواست چندین ضامن برای وام‌های زیر ده میلیون تومان که عموماً برای اشتغال‌زایی جز و یا کارگشایی دریافت می‌شود، زمینه را برای افزایش نارضایتی‌های مردم فراهم کرده، از سوی دیگر عدم نقش‌آفرینی این بانک‌ها در توسعه مناطق و شهرهای استان نیز نارضایتی مسئولان را در پی داشته است.

* معوقات میلیاردی در مازندران

دبیر کمیسیون هماهنگی بانک‌های استان مازندران گفت: معوقات بانکی استان مازندران از مرز 21 هزار میلیارد ریال گذشت که نسبت به سال گذشته 9 درصد رشد داشت.

باب‌الله نوری در نشست مشترک مسئولان بانک‌های استان مازندران با معاون برنامه‌ریزی استاندار مازندران اظهار داشت: 14 بانک استان عضو کمیسیون هماهنگی پولی و مالی استان مازندران هستند.

وی با اعلام اینکه مازندران داری 770 شعبه بانکی است، تصریح کرد: 708 شعبه شهری و 61 شعبه روستایی در مازندران مشغول خدمت‌رسانی هستند و بانک کشاورزی با 35 شعبه روستایی به وظیفه خویش در روستاها عمل می‌کند.

دبیر کمیسیون هماهنگی بانک‌های مازندران با بیان اینکه منابع بانکی استان 144 هزار میلیارد ریال است، بیان داشت: با منابع بانکی 144 هزار میلیارد ریال بیش از 180 هزار میلیارد ریال تسهیلات پرداخت شد و این در حالی است که بانک مرکزی از بانک‌هایی که بیشتر از منابع خویش تسهیلات پرداخت کنند جریمه دریافت می‌کند.

وی مطالعات معوق بانک‌های استان را بیش از 21 هزار میلیارد ریال اعلام کرد و گفت: معوقات بانکی مازندران نسبت به سال گذشته از رشد 9 درصدی برخوردار بود.

سرپرست امور شعب بانک صادرات مازندران در ادامه با اشاره به همراهی بانک‌ها برای ایجاد اشتغال خاطرنشان کرد: در سال‌جاری بیش از 6 هزار میلیارد ریال تسهیلات در حوزه صنعت و 2 هزار میلیارد ریال نیز در حوزه مشاغل خانگی تسهیلات در استان پرداخت شد.

* از حرف تا عمل بانک‌های خصوصی

این مسئول به فعالیت بانک خصوصی در مازندران نیز اشاره کرد و افزود: بانک‌های خصوصی نقشی در توسعه اشتغال استان ندارند و با وجود اینکه بانک مرکزی برای این بانک‌ها برای ایجاد اشتغال تعهد ایجاد کرد ولی کمترین نقشی در این زمینه ندارند.

نوری با بیان اینکه بانک‌های حکمت ایرانیان، سرمایه، قوامین، پاسارگاد، رسالت، بانک شهر و بانک سامان به راحتی در استان سپرده جذب می‌کنند، خاطرنشان کرد: این بانک‌ها در حوزه ایجاد اشتغال فعالیتی ندارند.

وی در ادامه خواستار همکاری بانک‌های استان برای پرداخت تسهیلات مناسب به تعدادی از کارگران ساختمانی و فعالان اقتصادی این بخش شد و گفت: مدیران بانک‌های استان نسبت به پرداخت تسهیلات سرمازدگی اقدام کنند.