سرمایی که مهمان ناخوانده نبود!

حسین زحمتکش: سال گذشته توده هوای سرد بی سابقه ای وارد مازندران و موجب یخ زدگی باغات استان شد، این سرمای بی سابقه که دمای آن به منفی 6 درجه می رسید خسارت های زیادی را به محصولات کشاورزی به خصوص مرکبات استان وارد کرد به گونه ای که هزار میلیارد تومان خسارت وارده شده […]

حسین زحمتکش: سال گذشته توده هوای سرد بی سابقه ای وارد مازندران و موجب یخ زدگی باغات استان شد، این سرمای بی سابقه که دمای آن به منفی 6 درجه می رسید خسارت های زیادی را به محصولات کشاورزی به خصوص مرکبات استان وارد کرد به گونه ای که هزار میلیارد تومان خسارت وارده شده به باغات استان  برآورد شد، دولت نیز پس از آن متحمل هزینه های زیادی برای جبران خسارت تولیدکنندگان شد و در این راستا بیش از 300 میلیارد تومان تسهیلات به باغداران خسارت دیده پرداخت کرد هرچند قرار بود این مبلغ در قالب مشوق صادراتی به صادر کنندگان مرکبات پرداخت شود. گذر از همه ی این مسائل، سئوالی در ذهن متواتر شد که آیا اداره کل هواشناسی مازندران از وقوع این سرما آگاهی نداشت تا با اطلاع رسانی  به باغداران، پیش از موعد، بتواند جلوی بخش زیادی از این خسارت را بگیرد؟ اگر این آگاهی وجود داشت پس چرا باغداران را از وقوع این سرما آگاه نکرد؟جالب تر وقتی از باغداران می پرسیم که کسی از سازمان های مربوط شما را از وقوع این سرما مطلع کرده بودند با پاسخ منفی آن ها مواجه می شویم!! به خصوص که باغداران نمی دانستند در صورت وقوع سرما برای حفظ محصول خود باید چه کاری انجام دهند!

* 8 روز قبل، از وقوع سرما اطلاع داشتیم

چندی پیش مدیرکل هواشناسی مازندران در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در پاسخ به این پرسش  گفت: 8 روز قبل از ورود سرما به استان از وقوع آن آگاهی داشتیم و مراتب را به سازمان جهاد کشاورزی استان اعلام کردیم. سید محمدرضا رضوی با بیان اینکه اداره کل هواشناسی استان هر دو روز یکبار با کارشناسان جهاد کشاورزی جلسه برگزار می کند، اظهار کرد: هرگونه نوسانات احتمالی آب و هوایی به اطلاع مدیران مربوط در سازمان جهاد کشاورزی برای آگاهی به کشاورزان می رسد. مدیرکل هواشناسی مازندران با اشاره به سرمای سال گذشته اظهار کرد: یک هفته قبل از ورود سرما به استان از وقوع آن اطلاع داشتیم البته پیش بینی نمی کردیم که سرما تا به این حد خسارت وارد کند اما با نزدیک تر شدن به روز حادثه پیش بینی ها درست از آب درآمد. وی افزود: 5 روز قبل از وقوع حادثه شدت بارش باران اجازه جمع آوری محصول را به باغداران نمی داد و حتی اطلاع رسانی آن نیز کمکی به باغداران نمی کرد. این سخنان رضوی موجب شد تا موضوع را با رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران در میان بگذاریم.

*امکان جمع آوری 3 میلیون تن مرکبات در 3روز وجود نداشت!

دلاور حیدرپور با رد این ادعا که وقوع سرما 8 روز قبل پیش بینی شده بود، اظهار کرد: ضریب اطمینان بالا از وقوع چنین سرمایی به سه روز قبل از وقوع حادثه بر می گردد. وی افزود: در این مقطع زمانی، سه میلیون تن مرکبات در استان تولید شده بود که 90 درصد آن هنوز روی درخت قرار داشت و به زمان برداشت نرسیده بود. حیدرپور افزود: امکانات موجود در استان ظرفیت آن را نداشت که چنین حجم بالایی از مرکبات را منتقل و ذخیره سازی کنیم. رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران گفت: چگونه در طی سه روز می توانستیم بازار، انبارها، سورتینگ داران و ناوگان حمل و نقل را با خود همراه کنیم. وی با بیان اینکه در زمان وقوع حادثه پرتقال هنوز به زمان برداشت خود نرسیده بود، اظهار کرد: حتی در صورت برداشت نیز باغداران متضرر می شدند چون محصول آنان به زمان برداشت نرسیده بود. وی تاکید کرد: هرچند برخی از مرکبات مانند کیوی و نارنگی تا 40 درصد برداشت شده بود اما رشد پرتقال کامل نشده و امکانات برداشت آن نیز در استان وجود نداشت.

*پرهیز از حدس و گمان و بیان واقعیت ها

نکته قابل تامل این است که مدیران هواشناسی و سازمان جهاد کشاورزی باید  با وجود شرایط سخت همچون بارندگی شدید و نبود امکانات لازم،  اطلاع رسانی را به باغداران انجام می دادند و مسئولیت این موضوع را نیز بر عهده آن ها می گذاشتند! عدم اطلاع رسانی به موقع و عدم مشاوره های درست و اصولی پس از وقوع حادثه موجب شد تا بر پشته های این خسارت افزوده شود. هر چند فعالیت سازمان جهاد کشاورزی مازندران پس از وقوع سرما برای احقاق حق باغداران قابل ستایش است اما انتظار می رفت دو نهاد همکاری بهتر و بیشتری برای پیشگیری از بروز خسارت و اطلاع رسانی صادقانه با کشاورزان داشته باشند و از بیان حقیقت به خاطر برخی حدس و گمان ها پرهیز کنند، هر نوع تصیمی با زندگی تولیدکنندگان و امنیت غذایی استان در ارتباط است.