گزارش حرف از معضل سگ‌های ولگرد در مازندران؛

وحشتی که در اولویت نیست

ساری-اجتماعی| افزایش 27 درصدی سگ گزیدگی در مازندران هشداری است که از سوی مسئولان محیط زیست، شهرداری ها و حوزه سلامت استان نادیده گرفته می شود.

ساری-اجتماعی| افزایش 27 درصدی سگ گزیدگی در مازندران هشداری است که از سوی مسئولان محیط زیست، شهرداری ها و حوزه سلامت استان نادیده گرفته می شود.

سالانه موارد زیادی حیوان گزیدگی در کشور گزارش می شود که بیشترین درصد موارد آن مربوط به سگ های ولگرد است و بیماری هاری یکی از مهم ترین پیامدهای ناشی از گزش سگ به شمار می رود و در صورت ابتلای افراد به این بیماری، مرگ بیمار حتمی است.

مازندران هم که به دلیل جاذبه‌های طبیعی و گردشگری خود همواره مقصدی برای مسافران داخلی و خارجی بوده، در ماه‌های اخیر، با افزایش چشمگیر جمعیت سگ‌های ولگرد در خیابان‌ها و معابر شهرهایش مواجه شده است؛ موضوعی که نارضایتی و نگرانی‌های متعددی درخصوص تهدید بهداشت، امنیت و محیط زیست برای شهروندان به وجود آورده و باعث گله‌مندی آنها شده است.

آرامش شبانه خیابان‌های سرسبز مازندران مدتی است با صدای پارس‌های ممتد شکسته می‌شود؛ صدای سگ‌های ولگرد که چون سایه‌های بی‌صدا در کوچه‌ها پرسه می‌زنند و هر روز بر جمعیتشان افزوده می‌شود؛ سایه‌هایی که حس همدردی و نگرانی را همزمان در دل‌های مردم این شهرها می‌کارد و ترس از آینده‌ای نامعلوم را به جانشان می‌افکند.

سیاه چاله معضل سگ‌های بلا صاحب (ولگرد) در شهرها، موضوعی است که اذهان عمومی را به خود جلب و گلایه‌های اهالی هر محله‌ای، پرسه روزانه و شبانه گروهی سگ‌های بلا صاحب است که ترس عمومی را در پی دارد و بارها در فضای مجازی در این خصوص مطالبی در قالب گلایه شهروندان مطرح شده است.

 

افزایش 27 درصدی سگ گزیدگی در مازندران

 

در تازه ترین اماری که اداره کل پزشکی قانونی مازندران در اختیار رسانه ها قرار داده است، مدیرکل پزشکی قانونی مازندران گفته: طی هفت ماهه امسال ۱۰۳ مصدوم ناشی از سگ‌گزیدگی برای بررسی صدمات و جراحات به این نهاد مراجعه کردند که این رقم در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۳۷ درصد افزایش داشت.

علی عباسی روز یکشنبه با بیان اینکه که از این موارد ۷۲ نفر مرد و مابقی زن هستند، افزود: بیشترین سن مصدومان ناشی از گاز گرفتگی سگ بین ۴۱ تا ۵۰ سال با ۲۵ نفر و کمترین سن ۵۱ تا ۶۰ سال با ۱۱ نفر گزارش شده است.

مدیرکل پزشکی قانونی مازندران تصریح کرد: بر اساس آمار ارجاعی از مراکز استان بیشترین آمار گاز گرفتگی سگ مربوط به شهرستان‌های تنکابن با ۲۱، چالوس با ۱۴ و ساری با ۱۳ مورد و کمترین آن مربوط به شهرستان‌های عباس آباد، کلاردشت، میاندرود و بهشهر با یک مورد گزارش شده است.

طبق آمار رسمی در سال گذشته ۱۲۳ مصدوم ناشی از گاز گرفتگی سگ برای بررسی صدمات و جراحات به پزشکی قانونی مراجعه کردند که ۸۷ نفر مرد و ما بقی زن بودند.

به نظر می‌رسد اجرای طرح ساماندهی سگ‌های ولگرد برای مسؤولان استانی جز اولویت‌ها نیست، اما اینکه مهم‌ترین مسائل زیست‌محیطی پسماند و ساماندهی استان، سگ‌های ولگرد است که در این زمینه قانون واضح است و تکلیف شهرداری‌ها نیز مشخص است اینکه چرا اتفاقی نمی‌افتد باید پیگیری شود مشکل اصلی کجاست!؟

با توجه به اینکه هر گونه گزش حیوانات با احتمال مبتلا بودن حیوان به هاری مورد توجه است افراد می بایست پس از هر گزش حیوان با مراجعه به مراکز درمانی ویژه واکسن هاری را تزریق کنند، هنوز مشخص نیست چرا این معضل در سال های اخیر رها شده باقی مانده است.

سالانه در مازندران برای تزریق واکسن هاری و سرم ترابی افرادی که دچار سگ گزیدگی می شوند میلیاردها تومان هزینه می شود در حالیکه در صورت کنترل وضعیت حیوانات این میزان اعتبار را می توان برای دیگر بیماری های جامعه هزینه کرد.