68هزار هکتار محرومیت
گروه اجتماعی طبق دادههای اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران از ابتدای سال جاری تا هشتم تیر ۱۱ مورد آتشسوزی در عرصههای زیر پوشش این اداره کل رخ داد که ۹ مورد در پناهگاه حیات وحش میانکاله بود و ۵۰ هکتار از این زیستگاه را با پوشش سازیل و درختهای انار دچار حریق کرد. این […]
گروه اجتماعی
طبق دادههای اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران از ابتدای سال جاری تا هشتم تیر ۱۱ مورد آتشسوزی در عرصههای زیر پوشش این اداره کل رخ داد که ۹ مورد در پناهگاه حیات وحش میانکاله بود و ۵۰ هکتار از این زیستگاه را با پوشش سازیل و درختهای انار دچار حریق کرد. این آتشسوزیها با منشأ انسانی رخ داده بودند.
تالاب بینالمللی میانکاله با ۶۸ هزار هکتار مساحت در شرق مازندران و درحوزه استحفاظی شهرستان بهشهر و در حاشیه دریای خزر واقع است. این تالاب که در دل شبه جزیره میانکاله واقع شده، به دلیل برخورداری از تنوع زیستی به ویژه مواد غذایی مهمترین زیستگاه بیش از ۳۲۰ گونه پرنده مهاجر و بومی و ۱۸۰ گونه گیاه به شمار میرود.
آتش سوزی با این سطح درشبه جزیره میانكاله به عنوان ذخیرگاه زیست كره كه حدود 60 درصد پرندگان مهاجر زمستان گذران پذیرایی می كند،می تواند آینده این زیستگاه را با خطر مواجه كند.
كم بودن تجهیزات اطفاء حریق و نیروی انسانی از چالش های اصلی برای حفاظت كامل برای پناهگاه حیات وحش میانكاله است.
در یك دهه گذشته به دلیل ضعف نظارتی تعداد زیادی از دامداران به صورت غیر مجاز در این منطقه اسكان یافتند و بخشی از اراضی این شبه جزیره نیز در تصرف زمین خواران قرار گرفته است.
عمده آتشسوزیهای چند سال اخیر و به ویژه دو سال گذشته که در مجموع حدود ۴۰۰ هکتار از اراضی جنگلی از گونههای سازیل و انار میانکاله را از بین برد، عمدی یا ناشی از خطای انسانی بود.
بیش از ۴۰ هزار هکتار از پناهگاه حیات وحش میانکاله را تالاب بینالمللی میانکاله تشکیل میدهد و بقیه این مساحت اراضی جنگلی و مرتع است که زیستگاه دائمی یا موقت صدها گونه پرنده محسوب میشود. بر اساس آمارهای رسمی دستکم هر سال بیش از یک و نیم میلیون بال پرنده مهاجر از ۱۳۰ گونه برای زمستان گذرانی یا زیست در سایر فصول در تالاب میانکاله و اراضی مجاور آن فرود میآیند.
اما تالاب ۶۸ هزار هکتاری میانکاله با تمام ویژگیهای خاص محیط زیستیاش از نظر تجهیزات حفاظتی و امکانات کنترل و مهار آتش تقریباً هیچ ندارد.
در حالی که اهمیت منطقهای مانند میانکاله بر همه آشکار است و حتی قانون نیز تکلیف را برای تأمین زیرساختهای حفاظتی از عرصههای حفاظت شده و منابع طبیعی روشن کرده است، آتش در میانکاله هنوز تا زمان رسیدن ماشینآلات از امیرآباد و بهشهر، به شکل سنتی و با بیل و کلنگ خاموش میشود. قانون حفاظت، احیا و مدیریت تالابهای کشور که ۴ اردیبهشت ۱۳۹۶ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و پس از تأیید شورای نگهبان، در تاریخ ۳۰ اردیبهشت همان سال به دولت ابلاغ شد، صراحتاً در ماده ۵ تأکید دارد که «دولت مکلف است اعتبارات مورد نیاز برای اجرای طرحهای لازم جهت تحقق اهداف این قانون را در بودجههای سنواتی سالیانه دستگاههای ذیربط پیشبینی کند.»
با این حساب اعتبار لازم برای تأمین تجهیزات مورد نیاز منطقهای مانند میانکاله باید در بودجه سالانه تعریف شده باشد و پس از درخواست اداره حفاظت محیط زیست شهرستان و اداره کل مربوطه در استان، به نتیجه برسد. اما تا کنون نتیجه مثبتی به دست نیامد.
کاهش وسعت میانکاله
بر اساس گزارش های رسمی محیط زیست، در یک دهه گذشته از سال ۲۰۱۱ تا ۲۰۲۱ حدود ۱۴ هزار هکتار از وسعت تالاب بین المللی میانکاله در شرق استان مازندران و غرب استان گلستان کاسته شد به گونه ای که وسعت تالاب از ۴۸ هزار هکتار در سال ۲۰۱۱ به ۳۴ هزار هکتار در سال ۲۰۲۱ رسید. به عبارت دیگر در هر سال به طور میانگین حدود یکهزار و ۴۰۰ هکتار از سطح آبی تالاب کاسته و به سطح خشکی آن افزوده شد.
با شتاب گیری سطح خشکی تالاب بین المللی میانکاله ناشی از گرمای هوا و پسروی دریای خزر به تدریج بخشی از اثرات این مشکلات زیست محیطی خود را نمایان کرد که شامل انتشار ریزگردها، تجاوز زمین خواران به حریم تالاب، آتش سوزی مکرر در تابستان و پاییز و در ۲ سال اخیر نیز مرگ چند ده هزار بال از پرندگان مهاجر زمستان گذران بوده است. به نظر می رسد عدم تدبیر مناسب برای احیاء این تالاب حساس بین المللی می تواند اثرات بزرگترین ذخیره گاه زیستکره جهان در ایران را از نقشه منابع طبیعی و زیست محیطی پاک و به خاطرات تلخ تبدیل کند.
پایش آنلاین آغاز می شود
مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران گفت که با نصب دوربینهای تلهای در نقاط حساس میانکاله از این پس علاوه بر حضور محیطبانان در منطقه، پایش ۲۴ ساعته و آنلاین این زیستگاه مهم و ارزشمند نیز انجام میشود.
حسینعلی ابراهیمی کارنامی افزود: این دوربینها برای کمک به پایش مناطق در نقاط حساسی که بررسیهای کارشناسی نشان میداد احتمال وقوع تخلف وجود دارد به کار گرفته شده و رصد برخی نقاط میانکاله با این دوربینها از این هفته آغاز شد.
وی افزود: تجربه موفقی در استفاده از این دوربینها برای برخی مناطق حفاظت شده استان داشتیم که نتیجه آن شناسایی متخلفان و استناد به فیلمهای ضبط شده برای ارائه به مراجع قضایی بود.
این مسئول خطارنشان کرد: یکی از چالشهای مهم ما در میانکاله آتشسوزیهای عمدی است که توسط متخلفان و سودجویان انجام میشود. با این دوربینها در کنار گشت نیروی انسانی امکان شناسایی این متخلفان بیشتر فراهم میشود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران با بیان این که پایش الکترونیک و تصویری میانکاله به صورت ۲۴ ساعته و آنلاین انجام میشود، افزود: این دوربینها در طبیعت استتار میشوند و به همین دلیل در دیدرس افراد یا حتی حیوانات قرار ندارند. ضمن این که برخی از دوربینهای نصب شده دید در شب هستند.
ابراهیمی کارنامی با اظهار این که نحوه فعالیت این دوربینها به گونهای است که هنگام ضبط فیلم یا ثبت عکس هیچ صدایی ندارند و به همین دلیل توجه جلب نمیکنند، گفت: این مزیت سبب میشود که قابلیت ثبت تصاویری منحصربهفرد از حیات وحش میانکاله را نیز در مناطقی که این دوربینها نصب شده داشته باشیم.
وی سیار بودن را از دیگر ویژگی های دوربین های نصب شده برشمرد و افزود: در صورتی که احساس کنیم نیاز است در نقطهای دیگر دوربین داشته باشیم میتوانیم دوربینها را به مناطقی دیگر که به پایش در آنها وجود دارد انتقال دهیم و نصب کنیم.
مدیرکل محیط زیست مازندران نصب این دوربینها را گام نخست برای ایش تصویری پناهگاه حیات وحیش میانکاله عنوان کرد و گفت: هدف نهایی ما این است که این طرح را در تمام پهنه میانکاله و نقاط حساس آن اجرا کنیم که البته برای این امر به اعتبارات جدید و بیشتری نیاز داریم و در حال انجام مکاتبات هستیم و امیدواریم بزودی با توجه به این که نیاز ضروری به افزایش پایش در مناطق و زیستگاههای حساس استان داریم، شاهد افزایش تعداد دوربینهای تلهای باشیم.
این مسئول خاطرنشان کرد: امیدواریم با این تجهیزات و گسترش مساحت زیر پوشش پایش تصویری بتوانیم امنیت بیشتری را در میانکاله برقرار کنیم.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0