حافظان بدون حامی
هوا گرم شده است، شکوفه ها جوانه زده اند، حتما طبیعت زیبا، زیبایی هایش را قرار بود باردیگر به اینها نشان بدهد و بگوید که وظیفه حفاظت از این طبیعت با شماست. برای شما که راویان دلتنگی آهوها هستید. خبر تلخ و کوتاه است. در سالی که به شادی آغاز کردهایم و فقط چند روز […]
هوا گرم شده است، شکوفه ها جوانه زده اند، حتما طبیعت زیبا، زیبایی هایش را قرار بود باردیگر به اینها نشان بدهد و بگوید که وظیفه حفاظت از این طبیعت با شماست. برای شما که راویان دلتنگی آهوها هستید.
خبر تلخ و کوتاه است. در سالی که به شادی آغاز کردهایم و فقط چند روز از آن را پشت سر گذاشتهایم، در سالی که امیدوار هستیم سختیهای ماههای گذشته به خاطر کرونا به اتمام برسد، چند شکارچی غیرمجاز به خاطر شکار آهو، دو محیطبان زنجانی را به ضرب گلوله کشتند.
بامداد (۱۷ فروردینماه) محیطبانانی به شهادت رسیدند که با کمترین امکانات، ضامن حفاظت از محیطزیست هستند، ضامن حفاظت از تنها بازماندگانی که بزرگان ما برای حفاظت از آنها ضامن شدهاند.
اما عدهای انگار قرار نیست یاد بگیرند که بودنمان در گرو بودن بسیاری از چیزها است. در گرو بودن گل خاردار. در گرو زیستن گنجشکی کوچک در آسمان آبی شهرمان و در گرو بودن خانوادهای شاد در خانهای گرم با حضور پدر.
مهدی مجلل و میکائیل هاشمی، پدرانی بودند که به خاطر ما و نسلهای بعد از ما جان خود را از دست دادند تا سرنوشت آهوان سهرین به سرنوشت ببر مازندران گره نخورد و آنها هم لذت دیدن این گونه را همچون ما ببرند اما هستند در این میان قاتلانی که لذت زجر کشیدن حیوان و انسان برایشان مهم نیست و برای لذت آنی خود دست به هر کاری میزنند و گلوله خود را به سمت هر جانداری چه حیوان و چه انسان نشانه میگیرند تا زندگی بگیرند، تا جان بگیرند تا از بین ببرند هر آنچه که پدران و مادرانمان برای ما حفظ کردهاند.
امروز کسی پاسخی برای چشمهای بیقرار خانواده فرزندان دو شهید ندارد. چون هنوز قانونی متقن برای حفاظت از حق محیطبانان وجود ندارد و هنوز به آن مرحله نرسیدهایم که امکانات بهروز در اختیار محیطبانان قرار دهیم تا شاید دیگر جانی گرفته نشود، تا خانوادهای داغدار نشود، تا آهویی بیپناه نشود.
از این پس دیگر رد پای محیطبانان شهید پشت صنوبرها دیده نخواهد شد؛ حالا چشم آهوها هراسان است و داستان تلخ این مرگ را آهویی به آهویی دیگر میگوید. آنها هم از بیپناهی ترسیدهاند.
در مازندران…
در مازندران هم شرایط چندان مناسب نیست؛ مسئولان می گویند 286 محیط بان مازندرانی حراست از ۵۰۷ هزار هکتار مناطق زیرپوشش محیط زیست استان را بر عهده دارند در حالی که 58درصد ردیف های سازمانی محیط زیست مازندران در این بخش خالی است. محیط زیست مازندران همچنین، ۲ شهید؛ ۷ جانباخته حین انجام ماموریت و ۲۲ محیط بان جانباز دارد.
در سال 96 محیط بان بابلی بر اثر ایست قلبی در حین ماموریت جان خود را از دست داد. محیط بان جواد مرمریان از پرسنل اداره حفاظت محیط زیست شهرستان بابل که ساعات پایانی ماموریت سه روزه خود را می گذراند به ناگاه دچار درد در ناحیه قفسه سینه شده که به دلیل دوری منطقه یخچال پشت بندپی شرقی و وخامت حال، محیط بان مرمریان در گذشت.در بهمن سال 98، روابط عمومی محیط زیست مازندران اعلام کرد که شکارچیان متخلف چهار محیطبان بهشهری را پس از کتک زدن، مصدوم کردند. این اتفاق در حاشیه تالاب میانکاله در محدوده بندرگز در خلیج گرگان رخ داد.طبق گزارش روابط عمومی محیط زیست مازندران شکارچیان متخلف پس از زخمی کردن محیط بانان از منطقه متواری شدند. محیطبانان مستقر در درپناهگاه حیات وحش میانکاله در شرق مازندران زمانی مورد حمله این افراد متخلف قرار گرفتند که سرگرم پایش لاشه های پرندگان وحشی تلف شده ناشی از بیماری باکتریایی بوتولیسم در منطقه بودند.سخت ترین روزهای محیط بانان مازندرانی در سال 99اما در تالاب میانکاله گذشت آنجایی که باید با دست لاشه های پرندگان مهاجر را جمع آوری می کردند. روایت زجر محیط بانان مازندرانی در تالاب میانکاله کمتر از محیط بانی در جنگل های هیرکانی و جنگل های انبوه و سر به فلک کشیده استان نیست.
روزهایی که محیط بانان حتی برای جمع آوری لاشه های پرندگان در میانکاله از شکارچیان کتک خوردند تا روزهایی که در میان انبوه جنگل های مازندران یکه و تنها همدم جانداران زیبای این استان شده اند.
با توجه به حساسیت زیست محیطی مازندران، هر هزار هکتار یک محیط بان نیاز است ولی در مازندران هر 12 هزار هکتار یک محیط بان وجود دارد. شغل محیط بانی نه تنها در زمره مشاغل سخت و زیان آور نیست بلکه حساسیت های ویژه ای نیز دارد.
مازندران ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار مساحت دارد که حدود ۲۰ درصد از مساحت استان را مناطق حفاظتی تشکیل می دهد. با وجود زیست ۵۰۰ گونه جانوری در اراضی حفاظتی استان، حدود یک سوم از آنها را گونههای در خطر انقراض و یا حمایتی تشکیل می دهد.
بررسیها نشان میدهد که مازندران از هردو بخش تجهیزات مدرن خودرویی و دیده بانی محروم است به طوری که میانگین عمر تجهیزات خودرویی و موتوری محیطبانان استان برای گشت زنی حدود یک دهه و دیده بانی نیز بیش از این میزان است.
کم تعداد بودن محیطبانان، فرسوگی تجهیزات خودرویی و دیده بانی، بالا بودن سطح اراضی حفاظتی و فقدان تناسب حقوق و مزایای محیطبابان در باربر شغل سخت آنان به خصوص در سالهای اخیر باعث شده انگیزه برای حفاظت از این مناطق به عنوان شاهرگ حیاتی و تنفسی استان کاهش یابد.
ابراهیمی مدیرکل محیط زیست مازندران پیش از این گفته بود حساسیتهای زیستی فراوانی در استان و خالی بودن ۵۸ درصد ردیفهای پستی محیط زیست در حوزه محیط بانی موجب شده محیط بانان مازندرانی با وجود شرایط کاری سخت و طاقت فرسا، مستهلک بودن ناوگان حمل و نقل، کمبود امکانات در مدیریت حریق و امنیت ناپایدار شغلی در انجام امور محوله کوشا باشند.
حسینعلی ابراهیمی با اشاره به سختی کار محیط بانان در حراست از عرصههای طبیعی و حیات وحش، گفت: یکی از مشکلات محیط بانان استان، کمبود تجهیزات خودرویی است به گونهای که آنان همچنان با خودروهای لندکروز و قدیمی به دنبال متخلفانی هستند که خودروهای روز و لاکچری دارند.
مدیر کل حفاظت محیط زیست افزود: محیط بانان ماهانه ۱۸ شبانه روز را در نقاط دور افتاده، در دل جنگلها و کوهستان در شرایط بسیار سخت باید فعالیت کنند و ۱۲ روز استراحت دارند در حالی که بر اساس قانون کار برای هر ۲۴ ساعت کار شبانه روزی ۴۸ ساعت استراحت باید داشته باشند.
ابراهیمی ادامه داد: متاسفانه اگر برای یک محیط بان حادثهای اتفاق بیفتد به خاطر دوری از مراکز جمعیتی، انتقال او به مراکز درمانی ساعتها و شاید روزها طول بکشد.
مدیر کل حفاظت محیط زیست مازندران با بیان اینکه متاسفانه شغل محیط بانی جزو مشاغل سخت حساب نشده است، افزود: حقوق ماهانه محیط بانان نیز متناسب با زحمات آنها در حفظ و حراست از حیات وحش و عرصههای طبیعی نیست.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0