سلام مازندران به آلودگی هوا

گروه محیط‌‌زیست: هوای برخی شهرهای بزرگ مازندران آلوده است! این فقط یک خبر عادی نیست، این خبر برای یک منطقه خوش و اب هوا نظیر مازندران باورکردنی نیست. قطع بی‌رویه درختان و تبدیل اراضی باغی و جنگلی به زمین کشاورزی جهت درآمد بیشتر در سایه بی‌توجهی دولت‌های مختلف در شمال کشور نتیجه نداد و اراضی […]

1

گروه محیط‌‌زیست: هوای برخی شهرهای بزرگ مازندران آلوده است! این فقط یک خبر عادی نیست، این خبر برای یک منطقه خوش و اب هوا نظیر مازندران باورکردنی نیست. قطع بی‌رویه درختان و تبدیل اراضی باغی و جنگلی به زمین کشاورزی جهت درآمد بیشتر در سایه بی‌توجهی دولت‌های مختلف در شمال کشور نتیجه نداد و اراضی کشاورزی به ویلا تبدیل شد.  درختان تبدیل به ویلایی ‌شده که نه اکسیژن تولید می‌کند تا تنفس بکشیم و نه دی‌اکسیدکربنی که تولید می‌کنیم را جذب می‌کند. آلودگی، تولید زباله و افزایش تردد خودرو نتیجه نابودی جنگل و باغات  است. هشدار آلودگی هوای برخی شهرهای بزرگ استان را استاندار مازندران داد. این هشدار نیست، بلکه واقعیتی است که همگان آن را مشاهده کرده و درباره آن صحبت می‌کنند و هزاران راهکار می‌دهند اما باز هم جنگل‌ها به آتش کشیده شده و هیچ اقدامی عملی صورت نمی‌گیرد.

اما در این زمینه استاندار مازندران نیز در طی آماری درباره آلودگی استان، می‌گوید: عدم توجه به هوای پاک موجب شده كه برخی شهرهای بالای 200 هزار نفر در مازندران با آلودگی هوا مواجه باشند.توجه به هوای پاک و دوری از آلایندگی‌ها از مسائل مهمی است که باید مورد توجه جدی باشد.وی ادامه داد: به دلیل ناوگان فرسوده شهری و عدم توجه به آلاینده‌ها، استان مازندران هم درگیر آلودگی هوایی شده است و شاید برای برخی این موارد و مسائل قابل قبول نباشد؛ اما این آلودگی وجود دارد.

اسلامی با تأکید بر اینکه نیازمند نظام حمل و نقل در مازندران هستیم؛ یادآور شد: بحران ترافیک در غرب مازندران و همه شهرها مشکلی است که باید برای آن چاره‌اندیشی شود و نظام حمل و نقل درون‌شهری و برون‌شهری پیشرفته برنامه‌ریزی شود و با خودرو محوری نمی‌توان به راه حل ارزان برای کاهش آلودگی رسید. وی گفت: شوراها در بحث حمل و نقل توجه جدی به این مسأله اعمال کنند و حمل و نقل سریع پشتیبانی شود و مازندران در این بخش به صورت کلان‌شهر دیده شود و طرح ویژه یکپارچه برای استان مازندران تهیه شود.

* آلودگی هوا جدی است

مدیرکل هواشناسی استان مازندران درباره آلودگی هوا در مازندران در گفت‌وگو با “حرف” گفت: اینکه استان مازندران هوایش آلوده نمی‌شود، اشتباه است در حالی که این تفکر باالعکس است چراکه گاز کربنیک و آلودگی‌های محیطی که وارد فضای مرطوب می‌شوند آسیب آنها بیشتر است زیرا به سرعت بر روی مواد قرار می‌گیرد.

محمدرضا رضوی افزود: استان مازندران در محدوده‌ای قرار گرفته که یک طرف آن دارای کوه‌های بلند و بخشی از آن دارای دریا است و وجود جریان جابجایی هوا در این استان بسیار اندک است. رشد جمعیت و افزایش تعداد خودروها موجب شده تا آسیب‌های ناشی از آلودگی هوا جدی شود و علاوه بر آن در فصل کشت برنج گاز متان آلودگی هوا را تشدید می‌کند چرا که گاز متان خود به تنهایی ۲۳ برابر بیشتر گاز کربنیک را در خود نگه‌داری می‌کند.

مدیرکل هواشناسی استان مازندران عنوان کرد: پایان هر هفته حدود دو الی سه میلیون افراد از تهران وارد استان مازندران می‌شوند و تمامی آنها نیز با خود خودرو تردد می‌کنند، هنگامی که افراد در ترافیک با خودورهای شخصی گیر می‌کنند در کنار خیابان می‌ایستند در حالی که ماشین‌هایشان روشن است ویا به دلیل گرمای هوا ماشین‌های خود را برای استفاده از کولر ماشین روشن نگه می‌دارند که این موارد موجب می‌شود تا آلودگی‌ در سطح استان افزایش یابد.

مدیرکل هواشناسی استان مازندران با بیان اینکه در برخی استان‌ها هوای تعدادی از شهرها آلوده است اما در مازندران کل استان آلوده است، گفت: نزدیک میان شهرهای استان در مدت طولانی موجب بارش اسیدی می‌شود و در نتیجه به جنگل‌ و مزارع آسیب وارد می‌شود.

* جنگل تراشی،مهمترین عامل آلودگی هوا

مدیرکل حفاظت از محیط زیست استان مازندران نیز در گفت‌وگو با “حرف”، مهمترین عامل ایجاد آلودگی هوا در استان مازندران را جنگل تراشی دانست و اظهار داشت:  درختان مهمترین عامل جذب آلودگی هوا هستند و هوای پاک و تمیز را پس از پالایش وارد هوا می‌کنند و هنگامی که ما انسان‌ها درختان را به بهانه ساخت سد که حتی حق‌آبه آن را نمی‌دهند قطع می‌کنیم و پس از قطع هم می‌گویند که در فلان منطقه درخت به جای این درختان کاشتیم.

حسینعلی ابراهیمی کارنامی ادامه داد: قطع درختان، ساخت ویلا و در نتیجه تولید زباله بیشتر و رها کردن آن در دل جنگل، خود موجب آلودگی‌های شدید هوا می‌شود. آیا به نظر خودتان ویلا می‌تواند آلودگی هوا را جذب و اکسیژن برایمان تولید کند تا در آن هوا نفس بکشیم؟ اگر همین روند قطع درختان ادامه پیدا کند در آینده آبی برای ذخیره شدن و نیز هوایی برای نفس کشیدن هم نخواهیم داشت.

وی در زمینه آلودگی‌های ناشی از کشاورزی که موجب آلودگی هوا می‌شود، نیز گفت: در ماه‌های آینده نیز کشاورزان پس از برداشت شالی‌های خود شلتوک آن را به آتش می‌کشند که این خود علاوه بر آلودگی هوا و گرم شدن سطح کره زمین موجب از بین رفتن میکروارگانیسم‌های خاک می‌شود که این عوامل خود موجب افزایش آلودگی استان مازندران شده است.

زهرا اشکیود کارشناس کشاورزی و علوم خاک نیز در گفت و گو با حرف در زمینه آلودگی‌های هوای ناشی از کشاورزی، گفت: بسیاری از به دلیل مصرف بیش از اندازه ازت و از آنجایی که ازت در خاک به سرعت از دسترس خارج می‌شود وارد جو هوا شده و آلودگی ایجاد می‌کند.در بسیاری از موارد پس از برداشت محصولات کشاورزی، کشاورزان باقی‌مانده شاخساره را آتش می‌زنند در که باید توجه کنند که هنگامی که مزارع خود را به آتش می‌کشند موجب می‌شوند که ساختمان خاک بهم خورده و در نتیجه آن خاک آب را در خود ذخیره نمی‌کند و آب موجود در خاک به سرعت از دسترس گیاه خارج می‌شود و علاوه بر آن میکروارگانیسم‌های موجود در خاک که این موجودات می‌توانند اکسیژن و آب مورد نیاز برای ریشه گیاه و افزایش عملکرد را فراهم کنند اما با آتش از بین می‌روند که این عامل مشکلات زیست محیطی و آلودگی هوا را به همراه دارد.