قصه بلاتکلیفی قله دماوند سر دراز دارد

عضو هیات مدیره انجمن دوست‌داران دماوندکوه می‌گوید؛ ما هنوز نمی‌دانیم کدام بخش از قله زیرمجموعه منابع طبیعی است، چه برسد بخواهیم بگوییم الان منظور از اراضی متعلق به بیت‌المال از قله کدام قسمت است، این قله سال‌ها در انتظار ثبت جهانی شدن است. به گزارش حرف مازندران، طی روزهای اخیر خبری با این مضمون که […]

عضو هیات مدیره انجمن دوست‌داران دماوندکوه می‌گوید؛ ما هنوز نمی‌دانیم کدام بخش از قله زیرمجموعه منابع طبیعی است، چه برسد بخواهیم بگوییم الان منظور از اراضی متعلق به بیت‌المال از قله کدام قسمت است، این قله سال‌ها در انتظار ثبت جهانی شدن است.

به گزارش حرف مازندران، طی روزهای اخیر
خبری با این مضمون که معاون وزیر و رئیس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آب‌خیزداری کشور گفته کوه دماوند جزو انفال و متعلق به بیت‌المال و ثروتی بین نسلی منتشر شد.

اصل ماجرا به بازگشت ۲۲۴۵ هکتار از اراضی قله دماوند به بیت‌المال مربوط می‌شود که بنا بر تاکید آقای منصور مجموع آن چیزی که به‌عنوان کوه دماوند می‌شناختیم ۱۰ پلاک ثبتی با مساحت ۱۸ هزار و ۲۰۰ هکتار بود که با تلاش سازمان جنگل‌ها و کمک سازمان ثبت اسناد و املاک، سند ۸ پلاک به مساحت ۱۴ هزار و ۲۰۰ هکتار به نام این سازمان صادر شد.

همچنین در ادامه این خبر آمده که در ماه اخیر سند یک پلاک دیگر به مساحت ۲۲۴۵ هکتار که در واقع همان پلاک نهم است از سازمان ثبت اسناد و املاک اخذ شده که مجموع اراضی تحت تصرف سازمان جنگل‌ها و بازگشت داده شده به بیت‌المال امروز به ۱۶ هزار و ۵۰۰ هکتار رسیده است.

برای کسب اطلاع از آخرین اقدامات عملی در رابطه با این خبر به سراغ مهدی مسچی
عضو هیات مدیره انجمن دوست‌داران و مسئول پیشبرد ثبت جهانی قله دماوندکوه رفتیم.

وی در گفت‌وگو با خبرنگار حرف با بیان اینکه جزییات این خبر برای ما اصلا مشخص نیست و ابهام دارد، اظهار می‌کند: در این رابطه نه رئیس سازمان جنگل‌ها از قطعه بازگشتی به‌طور دقیق سخن گفتند، نه سازمان ثبت اسناد کشور و نه اداره اوقاف!

مسچی می‌گوید؛ در مورد بازگشت ۲۲۴۵ هکتار از اراضی قله دماوند به بیت‌المال اول باید دقیق مطرح کنند که منظورشان کدام قسمت است بیایند دقیق از جزییات پلاک و خیابانها در مجموع وجه تسمیه را اعلام کنند.

عضو هیات مدیره انجمن دوست‌داران دماوندکوه با تاکید بر اینکه آن مقدار بیش از ۱۶۰۰ هکتار باقیمانده از دماوند که در دست اوقاف است مستند نشده، اضافه می‌کند: ما هنوز نمی‌دانیم کدام بخش از قله زیرمجموعه منابع طبیعی است، چه برسد بخواهیم بگوییم الان منظور از این بخش از قله کدام قسمت است.

وی خاطرنشان می‌کند؛ ما که از اعضای تنها انجمنی هستیم که به‌طور انحصاری تمرکز و رصد خودمان را بر قله دماوند داریم هنوز دستمان نیامده که این نقاط اعلامی کجاست، ۹۹ درصد از دوستان ما در کمیته علمی دارای مدرک کارشناسس ارشد و دکترا در رشته حفاظت از مراتع هستند، ولی تاکنون شاهد همکاری و درخواست کمک از نهادی نبودیم.

مسچی با اشاره به راهکار اعلام می‌کند؛ در راستای رفع ابهامات در موضوع مذکور، جلسه‌ای ترتیب با حضور مدیران اداره کل منابع طبیعی استان مازندران ترتیب دادیم، چون به لحاظ اداری، جغرافیایی و سیاسی قله دماوند در مازندران قرار دارد و مسئولیت نیز با این‌ها است، هدفمان هم جست و جوی بیشتر و دقیق‌تر است.

عضو هیات مدیره انجمن دوست‌داران دماوندکوه با اشاره به اینکه همکاری سازمان جنگل‌ها در عدم تعیین حریم قله و ورود قانونی به این بخش کاملا موضوع واضح است، می‌گوید؛ همانطور که می‌دانید قله دماوند نخستین اثر طبیعی ملی ایران و کاندید فهرست جهانی بونسکو بود ولی در حال حاضر که ۲۴ اثر طبیعی ملی که آخرین آن جنگل هیرکانی بود ثبت جهان شدند، این قله همچنان در انتظار ثبت جهانی شدن قرار دارد که نشان از ناکارآمدی بالای سازمان‌ها مرتبط دارد.

به گزارش حرف؛ لازم به ذکر است که آقای منصور در پایان صحبت‌هایش به این نکته اشاره کرده بود تکلیف پلاک باقیمانده هزار و ۶۰۰ هکتاری با تعامل با سازمان ثبت و سازمان اوقاف مشخص خواهد شد و سند آن را هم به نام سازمان جنگل‌ها و مراتع صادر می‌شود، در حالی که به اظهار عضو هیات مدیره انجمن دوست‌داران دماوندکوه تمامی این اخبار و اطلاعات در حد حرف باقیمانده و مسئولان حتی موفق به ثبت جهانی قله دماوند نشدند چه برسد که بخواهند در میدان عمل اقداماتی شامل بازگشت اراضی را انجام دهند.