صادرات در بند مشکلات ریز و درشت
گروه اقتصادی اگرچه كمبود نقدینگی و گردش مالی، تحریم بین المللی بانك های دولتی، مالیات بر ارزش افزوده و قوانین دست و پا گیر و تغییر مستمر این قوانین را نیز باید به مشكلات صادر كنندگان اضافه كرد، ولی بررسی میدانی نشان می دهد كه رفع مشكلات خودساخته می تواند گام بلندی برای توسعه صادرات […]
گروه اقتصادی
اگرچه كمبود نقدینگی و گردش مالی، تحریم بین المللی بانك های دولتی، مالیات بر ارزش افزوده و قوانین دست و پا گیر و تغییر مستمر این قوانین را نیز باید به مشكلات صادر كنندگان اضافه كرد، ولی بررسی میدانی نشان می دهد كه رفع مشكلات خودساخته می تواند گام بلندی برای توسعه صادرات این استان شمالی كشور باشد.
همچنین تجار و صادرکنندگان مازندران تصمیم خلقالساعه از سوی مسوولان شامل ممنوع شدن صادرات و آزاد شدن یکباره آن را مهمترین معضل پیشروی صادرات کالاهای غیرنفتی میدانند.
از آمار خوشبینانه تا واقعیت های صادرات
ناظر گمرکات مازندران در روزهای اخیر با اشاره به صادرات کالا به ۳۳ کشور جهان، گفته: امسال بیش از ۵۰۰ میلیون دلار تجارت خارجی در گمرکات استان ثبت شده است.
علی یوسفی منش عصر شنبه در گفتگو با خبرنگاران با بیان اینکه طی سال جاری حجم صادرات گمرکات استان مازندران از مرز ۳۰۱ هزار و ۴۹۱ تن فراتر رفته است، با اشاره به ارزش کالاهای صادراتی به میزان ۷۴ میلیون و ۶۳۵ هزار دلار اظهار داشت: براساس آمارها، صادرات کالا از گمرکات استان مازندران نسبت به مدت مشابه سال ۱۳۹۹ از نظر وزنی و ارزشی به ترتیب ۱۶ و ۱۸ درصد رشد داشته است.
وی عمده ترین کالاهای صادراتی نظیر فرآوردههای لبنی به ارزش ۲۳ میلیون ۲۲۶ هزار دلار و سهم ارزشی ۳۱ درصد، مواد پلاستیکی به ارزش ۱۳ میلیون و ۲۲۸ هزار دلار و سهم ارزشی ۱۷ درصد، فرآوردههای خوراکی گوناگون به ارزش ۱۰ میلیون و ۶۹۴ هزار دلار و سهم ارزشی ۱۴ درصد، سیمان به ارزش ۵ میلیون و ۳۹۲ هزار دلار و سهم ارزشی ۷ درصد و چوب و اشیا چوبی به ارزش ۳ میلیون و ۳۳۹ هزار دلار و سهم ارزشی ۴ درصد بیان کرد که از طریق گمرکات نوشهر، امیرآباد، فریدونکنار، ساری و آمل به ۳۳ کشور صادر میشود.
وی گفت: عمده ترین مقصد کالاهای صادراتی گمرکات مازندران کشورهای عراق، فدراسیون روسیه، قزاقستان، ترکمنستان، رومانی و افغانستان بوده است.
مدیرکل گمرک نوشهر گفت طی همین مدت، درآمد گمرکات مازندران با احتساب درآمد حاصل از ضمانت نامه از مرز ۱۷۶۰ میلیارد و ۵۲۲ میلیون ریال گذشت که نسبت به مدت مشابه ۵۹ درصد رشد داشته است.
واردات یک میلیون تنی در برابر صادرات 3هزار تنی
ناظر گمرکات مازندران گفت طی ۴ ماهه سال ۱400 بیش یک میلیون و ۳۴ هزار تن انواع کالا از طریق گمرکات استان مازندران به ارزش ۴۳۴ میلیون و ۴۳۵ هزار دلار وارد کشور شده است و اقلام عمده کالاهای وارداتی گمرکات مازندران شامل جو دامی به ارزش ۱۴۶ میلیون و ۲۸ هزار دلار و سهم ارزشی ۳۴ درصد، چربیها و روغنهای حیوانی و نباتی به ارزش ۱۲۴ میلیون و ۱۷۸ هزار دلار و سهم ارزشی ۲۶ درصد، ذرت دامی به ارزش ۷۶ میلیون و ۲۶ هزار دلار و سهم ارزشی ۱۷ درصد، ماشین آلات و اجزا آن به ارزش ۳۱ میلیون و ۵۸ هزار دلار و سهم ارزشی ۷ درصد و گندم به ارزش ۲۸ میلیون و ۷۲۵ هزار دلار و سهم ارزشی ۶ درصد بوده است.
وی گفت: کالاهای وارداتی از ۲۰ کشور مختلف جهان نظیر روسیه، امارات متحده عربی، قزاقستان، ترکیه، ترکمنستان، انگلستان و… از طریق گمرکات مازندران وارد کشور شده است.
مدیرکل گمرک نوشهر در خصوص عملکرد ترانزیت خارجی گفت طی ۴ ماهه سال ۱۴۰۰، بیش از ۴۵ هزار تن انواع کالا شامل کانتینر خالی، کک نفتی، لوله حفاری، به ارزش ۴۴ میلیون و ۴۷۵ هزار دلار از طریق گمرکات استان مازندران به پاکستان، امارات، قزاقستان، قرقیزستان، ترکمنستان مقصد مناطق ویژه اقتصادی ایران، عراق ترانزیت خارجی شد که رشد بیش از ۱۰۰ درصد داشته است.
بی ثباتی بازار ارز مانع مهم فرا روی صادرات مازندران است
چلنگری، نایب رئیس اول اتاق بازرگانی مازندران بی ثباتی بازار و برگشت ارز را از موانع مهم فراروی توسعه صادرات در استان ذکر کرد.
محمد چلنگری در گفتگو با خبرنگار بازار، بی ثباتی بازار و ناپایداری در نرخ ارز را از مهمترین موانع فرا روی صادرات بیان کرد و گفت: همچنین زیرساخت های حمل و نقل در استان نیز بسیار ضعیف است.
وی با اظهار اینکه ضعیف بودن زیرساخت های حمل و نقل سبب می شود تا محصولات از طریق دیگر استان ها از جمله گمرک آستارا به خارج صادر شود، گفت: تجار برای ارزان در آمدن هزینه های حمل و نقل محصولات را از دیگر مناطق نظیر آستارا ارسال و صادر می کنند.
وی با بیان اینکه اگر کانتینرهای خارجی حق ترانزیت در داخل کشور داشتند، هزینه های حمل و نقل کاهش می یافت، افزود: باید برای تقویت زیرساخت های حمل نقل برنامه ریزی شود.
چلنگری نبود مشوق های صادراتی را از دیگر موانع فرا روی برشمرد و گفت: دولت نیز هیچ مشوق صادراتی برای تجار به ویژه تجارت برای چین در نظر نگرفته است ولی بسته به نوع محصول بین هشت تا ۱۵ درصد تخفیف و جایزه صادراتی در نظر گرفته است.
نایب رئیس اول اتاق بازرگانی مازندران تصریح کرد: با آنکه دولت ۱۰ سال پیش مشوق صادراتی در نظر گرفته بود ولی به وعده هایش عمل نکرده است.
وی برگشت ارز را از دیگر موانع فرا روی برای صادرات بیان کرد و گفت: به دلیل تحریم ها نقل و انتقال وجه به سختی صورت می گیرد و در این صورت دولت از صادرکننده تقاضا دارد تا ارز را برگشت دهند.
مشکلات دیگر…
اما عبداله مهاجر رئیس اتاق بازرگانی مازندران پیش از این نیز از نبود توان صادراتی استان در برابر رقبا گفته بود. وی بابیان اینکه موانع فراروی سبب شده تا صادرکننده توان رقابت با رقبا را ندارد، یادآور شد: قیمت تمامشده محصولات نسبت به محصولات رقبای ما همخوانی ندارد و باید این نقیصه را حل کنیم.
وی به حالت ناپایداری در حوزه صادرات اشاره کرد و گفت: هنوز موانع فراروی صادرات وجود دارد و نیازمند رفع است.
مهاجر بابیان اینکه اولویت نخست مازندران کشاورزی است، میزان تولیدات را مازاد نیاز کشور برشمرد و گفت: باید بسترهای صادراتی در کشورهای هدف نیز محقق شود.
مهاجر با عنوان اینکه قیمت تمامشده مرکبات اجازه نمیدهد که در زمینه صادرات برنامهریزی داشته باشیم، یادآور شد: این در حالی است که در زمینه صادرات کیوی خوب عمل شده است.
رئیس اتاق بازرگانی مازندران، عزم روسیه را برای واردات محصولات ایرانی جدی دانست و گفت: در این بخش مازندران برای صادرات محصولات جدی وارد عمل شده است.
وی افت ارزش پولی روسیه را ازجمله عواملی برشمرد و گفت: این امر سبب شد تا بر روی صادرات محصولات نیز تاثیرگذاشته شود.
مهاجر با اشاره به اینکه در بسته بندی محصولات با مشکل جدی روبرو هستیم، گفت: اکنون برخی محصولات از طریق برخی کشورها و با بسته بندی آنان، صادر می شود و باید صادرات محصولات را انضباط دهیم.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0