جای خالی گردشگری در مناظره‌های انتخاباتی

گردشگری به عنوان یک صنعت درآمدزا که همیشه شعار هر دولتی محسوب می‌شده این بار در مناظره اقتصادی نامزدهای انتخاباتی هیچ جایگاهی نداشت، گویا دولت سیزدهم گردشگری را صنعت نمی‌داند. ؛ سعید جلیلی، محسن رضایی، ابراهیم رئیسی، علیرضا زاکانی، امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی، محسن مهرعلیزاده و عبدالناصر همتی بخش‌هایی از برنامه‌های اقتصادی خود را در اولین مناظره […]

گردشگری به عنوان یک صنعت درآمدزا که همیشه شعار هر دولتی محسوب می‌شده این بار در مناظره اقتصادی نامزدهای انتخاباتی هیچ جایگاهی نداشت، گویا دولت سیزدهم گردشگری را صنعت نمی‌داند.

؛ سعید جلیلی، محسن رضایی، ابراهیم رئیسی، علیرضا زاکانی، امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی، محسن مهرعلیزاده و عبدالناصر همتی بخش‌هایی از برنامه‌های اقتصادی خود را در اولین مناظره انتخاباتی شرح دادند. آنها از دولت روحانی انتقاد کرده و عملکرد یکدیگر را زیر سوال بردند اما هیچکدام برنامه مدونی از اقتصاد ارائه نکردند چه برسد به صنعت گردشگری. بنابراین نامزدهای انتخاباتی نه در برنامه‌های خود در بخش اقتصاد، گردشگری را دیدند و نه صدا و سیما که مطرح کننده سوالات از نامزدها بود، به این موضوع پرداخت و گردشگری را در میان سوالات مربوطه قرار داد.

گویا گردشگری تنها یک پز و شعار برای هر دولتی است که این جمله تکراری را بیان کند و بگوید گردشگری می‌تواند صنعت اول کشور باشد و جای نفت را بگیرد. اما طی سال‌های اخیر کدام یک از آنها توانسته‌اند قدمی در این جهت برداشته و صنعت گردشگری را یک پله بالاتر ببرند.

فعالان گردشگری از مناظره اول نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری گلایه مند هستند آنها می‌گویند آیا وقت آن نبود که به گردشگری به مثابه یک صنعت درآمدزا و اقتصادی پرداخته شود؟ آیا دولت سیزدهم می‌خواهد صنعت گردشگری را در حوزه فرهنگی ببیند یا اجتماعی؟ اگر این گونه است، بخش مهم اقتصاد گردشگری چه برنامه‌ای خواهد داشت آیا در دولت سیزدهم گردشگری به جایگزینی صنعت نفت نزدیک تر می‌شود یا به جایگاه فرهنگی اش؟

اکبر رجبی از فعالان گردشگری گفت: ما همیشه شاهد برملا کردن وضعیت نامزدهای دیگر هستیم. اینها چه دردی از ما دوا می‌کند ما که می‌دانیم هر کدام از این آقایان در دوره خود چه کرده‌اند. ما چند ساعت پای مناظره نشستیم تا ببینیم برنامه آنها در حوزه اقتصاد چیست. تا بدانیم این بار سرخوشانه شعار کدام نامزد را باید باور کنیم. اما هر چه نشستیم حرف جدیدی نشنیدیم.

وی گفت: نزدیک به دو سال است که صنعت گردشگری در ایران خوابیده. کشورهای دیگر در حال تحول هستند. واکسن می‌زنند تا گردشگری شان رشد کند. چون صنعت گردشگری صنعت اول کشورشان محسوب می‌شود. در ایران با جاذبه‌های زیادی که وجود دارد، گردشگری در رتبه دهم هم نیست. اما حالا ببینید. این افراد تا چند روز دیگر دوباره شعار می‌دهند ایران در رتبه چندم از نظر جاذبه‌های تاریخی و گردشگری قرار دارد. رتبه‌های من درآوردی که هیچ تأثیری نه روی ما و نه روی گردشگری کشورمان ندارد.

جواد قارایی مستندساز نیز در دیدار جوانان کارآفرین و برتر حوزه‌های اجتماعی و اقتصادی کشور با رئیس قوه قضائیه گفته بود: چرا سهم ما از بازار گردشگری هیچ است. مسئولان از ترویج گردشگری خیلی زیاد حرف می‌زنند اما هیچ کاری در مقام عمل انجام نشده است.

محمد ابراهیم لاریجانی کارشناس ارشد و فعال گردشگری نیز در یادداشتی نوشت: وقتی در مناظره اقتصادی، آن‌هم در شرایطی که کشور، چشم امید به درآمدهای غیر نفتی دارد از گردشگری حرفی زده نمی‌شود. وقتی در هیچیک از نمودارهای اقتصادی نامزدهای محترم، پارامتری به نام سفر و گردشگری وجود ندارد. وقتی در هیچیک از سوالات مناظره رسانه ملی، اسمی از گردشگری نیست. وقتی از اشتغال مولد، آمایش سرزمین، خلق ثروت و توزیع عادلانه درآمد حرف زده می‌شود بی آنکه حتی یکی از راه‌های رسیدن به این موارد، گردشگری باشد. باید گفت آیا صنعت مظلوم و مغفول گردشگری در دولت بعد هم جایی ندارد؟ امیدوارم حداقل در مناظره فرهنگی این جفا به گردشگری جبران و به بعد فرهنگی آن پرداخته شود، هرچند جای صحبت از گردشگری در حوزه اقتصاد است.

قبل از برگزاری مناظره‌های انتخاباتی، تنها حجت الاسلام سید ابراهیم رئیسی در برنامه رادیویی گفته بود: صنعت گردشگری باید فعال شود و نباید هر روز به یک بهانه‌ای این صنعت را متوقف کرد. صنعت گردشگری می‌تواند حوزه‌های مختلف اقتصادی، اجتماعی و تبادلات فرهنگی و بین المللی را فعال کند زیرا این ثروت آفرین است. توریست زیارتی، توریسم درمانی و حوزه‌های دیگر می‌تواند به عنوان حوزه اثرگذار در اقتصاد کشور توسعه یابد.

رئیسی نیز از واژه‌های «می توان» در این برنامه برای صنعت گردشگری استفاده کرد اما اینجا هم مردم و فعالان گردشگری بالاخره متوجه نشدند که برنامه‌ها یا دیدگاه این نامزد انتخاباتی درباره صنعت گردشگری چیست.

پس از برگزاری اولین مناظره انتخاباتی در روز شنبه، ۱۵ خرداد ماه قرار است دومین مناظره نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری امشب برگزار شود حالا فعالان صنعت اقتصادی گردشگری منتظر هستند تا مناظره بعدی نامزدهای ریاست جمهوری که در حوزه فرهنگ و جامعه است را بشنوند. شاید از میان این صحبت‌ها حرفی هم از گردشگری زده شود. شاید!