سایهروشنهای زبالهسوز ساری
الناز پاکنیا: مهمترین خواسته شهروندان شهرستان ساری و مدیران ساروی مطمئناً باید اتمام پروژه زبالهسوز در کمترین زمان ممکن باشد. با افزایش امیدها به اتمام پروژه زبالهسوز نوشهر در آذرماه، ساروی ها نیز باید روزشمار پایان پروژه زبالهسوز را به امید بنشینند؛ تا پسازآن نوبت به زبالهسوز شهرهای بابل و آمل و شهرهای دیگر مازندران […]
الناز پاکنیا: مهمترین خواسته شهروندان شهرستان ساری و مدیران ساروی مطمئناً باید اتمام پروژه زبالهسوز در کمترین زمان ممکن باشد. با افزایش امیدها به اتمام پروژه زبالهسوز نوشهر در آذرماه، ساروی ها نیز باید روزشمار پایان پروژه زبالهسوز را به امید بنشینند؛ تا پسازآن نوبت به زبالهسوز شهرهای بابل و آمل و شهرهای دیگر مازندران برسد.
حالا کودک 7 سالهای که چاره و چشم امید، مدیریت پسماند در مرکز استان مازندران، شهرستان ساری است، برای بلوغ، استقلال و به بهرهبرداری رسیدن راهی بسیار در پیش رو ندارد، اگرچه برخی شیوهها اصلاحشده و برخی رویهها درراه بهرهبرداری از آن باید تغییر کند.
ماهیت پروژه زبالهسوز ساری
شریفی معاونت اجرایی شرکت تی تی اس –پیمانکار اصلی- زبالهسوز ساری در بازدید خبرنگاران از سایت زبالهسوز با اشاره به اینکه این زبالهسوز ظرفیت 450تنی دارد، افزود: این زبالهسوز شامل بخش اصلی و سیکل زبالهسوزی است که بخش مهمی از مسائل زیستمحیطی شهرستان را برطرف خواهد کرد. در بخش دیگر نیز بخش تولید برق قرار دارد که باعث میشود که بخشی از صنعت شهرستان رشد کرده و بتواند برق موردنیاز خود را از این محدوده تأمین کند. این نیروگاه در سیکل زباله از بخش تفکیک زباله آغاز میشود، در بخش تفکیک زبالههایی که قابلیت سوزاندن رادارند خرد میشوند، بعد از هوادهی به بخش سوزاندن انتقال مییابند. در کورههای اولیه سوزاندن شروع میشود و حرارت اولیه 700 تا 800 درجه تولید میشود، در ادامه هوادهی به کورههای ثانویه منتقل میشود که در آن دما 1200تا 1400 درجه افزایش مییابد. سوزاندن بهصورت کامل انجامشده و حرارت به قسمت بویلرها منتقل میشود و در توربین بخار از بخار حاصل از آن استفاده میشود. واحدهای پردازش، تمامی آلودگیها در حد بسیار قابلتوجهی را تقلیل میدهد و توسط دودکشها منتقل میشود. در ادامه این سیکل، از آب بخار شده به سمت توربین منتقل میشود که درنهایت 6 مگاوات برق تولیدشده از راه شبکه سراسری به شبکه برق منتقل میشود.
وی با ابراز امیدواری به اینکه با راهاندازی این زبالهسوز، بهبود مسائل زیستمحیطی صورت گرفته و مسائل اشتغالزایی منطقه نیز بهتر میشود، با اشاره به پیشرفت فیزیکی این پروژه افزود: سه خط امحای زباله در این سایت باهم کار میکنند. درصد پیشرفت فیزیکی کل ساختمان و ابنیه 46درصد، تأمین تجهیزات 66درصد و نصب داخل سالن 28 درصد است که برخی تجهیزات به دلیل شرایط گارانتی هنوز نصب نشدهاند و در مرحله آخر نصب میشوند.
دلایل تأخیر در زبالهسوز ساری از زبان پیمانکار
شریفی با اشاره به اینکه ساخت این زبالهسوز و شرایط اتمام آن به یکی یا دو آیتم متکی نیست و عواملی بسیاری در کنار هم قرار میگیرند، بیان کرد: بخشی از وظایف بر عهده دولت است که در حوزه مسائل مالی حلوفصل شده است و با برنامهریزیهای صورت گرفته سعی میشود تا اوایل سال آینده این پروژه به بهرهبرداری برسد.وی افزود: برخی از عوامل مؤثر در اتمام پروژه شامل آبرسانی به آن، برقرسانی و تأمین زیرساختها است که اگر در کنار هم تجمیع شود میتوان افتتاح آن را در زمان مقرر به انجام رسانید. بهعنوانمثال نیروگاههای دیگری نیز توسط این شرکت ساخته میشود در نیروگاه زبالهسوز نوشهر بهمحض تأمین اعتبار پیشرفت فیزیکی آن مناسب شد و در آستانه افتتاحیه قرارگرفته است؛ نیروگاه تهران نیز با تأمین اعتبار ویژه در حال بهرهبرداری است.
معاونت اجرایی شرکت تی تی اس –پیمانکار اصلی- زبالهسوز ساری تصریح کرد: مبلغ این قرارداد در زبالهسوز ساری، 30میلیون و 829 هزار دلار هست که 60درصد سهم شهرداری، 40درصد بهصورت اقساط سهم تی تی اس در نظر گرفتهشده است؛ در این حوزه، 60درصد بخش شهرداری، 47 درصد توسط شهرداری تأمینشده و مابقی طبق پروسه به شرکت پرداخت میشود همچنین شرکت نیز 40درصد تعهدات تأمین تجهیزات را انجام داده است.
وی ادامه داد: یکی از مهمترین دلایل کند شدن روند اجرای این زبالهسوز، تغییر دولت و عدم پرداخت و تأمین شرایط مالی بود؛ در 4اسفند سال 89، در سفر هیات دولت به استان گیلان بوده قرار بود 50میلیون یورو و 50میلیون دلار به دستگاههای زبالهسوز شمال کشور اختصاص دهند اما با تغییر دولت انجام نشد و تا بودجه تأمین شود، این روند با تأخیر مواجه شد.
روند کمکهای دولتی به زبالهسوز ساری
محمدمهدی محمدی تاکامی مدیرکل دفتر شهری استانداری مازندران نیز در پاسخ به سؤال خبرنگاران با اشاره به اینکه تاکنون تمام تعهدات به پیمانکار در حوزه پرداخت ها انجامشده و بدهی در این حوزه وجود ندارد، اظهار کرد: سه میلیارد و 600 تومان از سوی شهرداری ساری برای فونداسیون سایت زبالهسوز هزینه شده است زیرا این سایت نیاز به تحکیم بستر داشت و با شمع کوبیها شرایط فعلی پایدار ایجادشده است. خرید تجهیزات از خارج کشور نیز انجامشده و صورتوضعیت 81میلیارد تومانی کاملاً پرداختشده است و مابقی نیز که پیشبینی میشود رقمی به میزان 120 میلیارد تومان درخواست تأمین اعتبار با پیگیریهای استاندار مازندران شده است و امیدواریم بهمرور پرداخت شود. در این حوزه مکاتباتی با وزارت کشور و سازمان برنامهوبودجه صورت گرفته که این مبالغ تا پایان سال به این پروژه اختصاص یابد.
وی ادامه داد: 81میلیارد تومان اعتبار هزینه شده این پروژه تأمینشده و 4 میلیارد تومان دیگر نیز این هفته پرداخت میشود، بخشی از هزینههای نیز توسط شهرداری انجام میشود که شامل انتقال آب و برق به محل پروژه است که در حال انجام است. در حوزه آب برای عدم استفاده از منابع اصلی زیرزمینی از آب تصفیهخانه فاضلاب ساری در پروژه استفاده میشود، همچنین منابع دیگری نیز برای تأمین آب این پروژه تأمینشده است اما آب موردنیاز برای این پروژه در پایان پروژه نیاز خواهد بود که در آن زمان تأمین آن به اتمام رسیده است. برای حوزه برق نیز دو شیوه در نظر گفتهشده که یکی از طریق برق شهرک و دیگری از منبع برق اصلی است که هر دو به مرحله مناقصه رفته و در حال انجام است.
گرههای زبالهسوز ساری
تاکامی معتقد است که اعتبارات کافی به این پروژه در طی یک سال اخیر صورت گرفته است و پیشازاین زبالهسوز ساری پیشرفت چندانی نداشته است شاید یکی از دلایل آن درگیر بودن چندین بخش در اجرای آن است. وی تصریح کرد: اعتبارات را دولت پرداخت میکند، کارفرما شهرداری ساری است و پیمانکار یک شرکت بومی است و یک شریک نیز دارد که تجهیزات موردنیاز را وارد و نصب تجهیزات باقیمانده را باید انجام دهد. فرمانداری و استانداری تنها بر این پروژه نظارت میکنند تا تمام این بخشها و عوامل تأثیرگذار در پروژه در کنار هم قرار گیرند همچنین تأکید میشود که این گروهها با برنامهها و طبق صورتجلسه پیمانکار شرکت شهرداری روند کار را پیگیری کنند اما بخش مهمی از اجرای این پروژه منوط به تأمین اعتبار است.
شرط اتمام
مدیرکل امور شهری استانداری مازندران اما در بخش دیگری از سخنانش به این نکته اشاره میکند که از پیمانکار خواستهایم روند اجرای پروژه را کاهش نداده و با سرعت بیشتری کار را ادامه دهد تا بتوانیم به همان میزان در جذب اعتبارات موفق باشیم. اما پیمانکار نیز معتقد است که باید زیرساختهای آب و برق و جاده که علیرغم تعهدات در دوره شهرداری سابق انجامنشده است باید مهیا شود تا درروند کار خللی ایجاد نشود.
پیمانکار افزایش قیمتها در ماههای اخیر را دلیل دیگر کند شدن زبالهسوز ساری میداند و معتقد است تنها تأمین اعتبار بهموقع است که میتواند تمام مسائل را حل کند از سویی مدیرکل امور شهری نیز گفته است که پیمانکار در مسیر اجرای پروژه، مفاد دیگری و پروژههای دیگری را تعریف میکند که ما معتقدیم به طولانیتر شدن و پرهزینه شدن پروژه منتهی میشود و نیاز نیست در شرایط فعلی برای آن برنامهریزی صورت گیرد.
به گفته تاکامی باید اولویت شهرداری ساری و پیمانکار اتمام مفاد اولیه قرارداد و راهاندازی زبالهسوز باشد و در فازهای بعدی مراحل دیگر مدنظر و روند تکمیلی انجام شود. وی تأکید کرده که در شرایط فعلی، استان تأکید کرد که زبالهها به منطقه چهاردانگه منتقل نشود و این امر تنها با اجرای کامل مفاد اولیه قرارداد این پروژه میسر میشود.
به گزارش حرف، به نظر میرسد، وارد شدن مسئولان ارشد استان و کشور برای باقی ماندن شرکت پیمانکار بر سر تعهدات اولیه، تأمین پیش از موعد و سریعتر اعتبارات از تهران و اهتمام جدی شهرداری ساری برای تأمین زیرساخت راهگشای پایان بحران زباله در شهرستان ساری خواهد بود.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0