2سال سرباز معلمی و دیگر هیچ!

سالیان سال است که آموزش و پرورش کشور از عدم توازن نیروی انسانی در سطح کشور و همچنین کمبود نیروی انسانی در مناطق محروم رنج می‌برد.این موضوع موجب شده است که دستگاه تعلیم و تربیت برای حل مشکل نیروی انسانی، در کنار ردیف‌های استخدامی که از طریق دانشگاه‌های فرهنگیان و تربیت دبیر شهید رجایی و […]

1

سالیان سال است که آموزش و پرورش کشور از عدم توازن نیروی انسانی در سطح کشور و همچنین کمبود نیروی انسانی در مناطق محروم رنج می‌برد.این موضوع موجب شده است که دستگاه تعلیم و تربیت برای حل مشکل نیروی انسانی، در کنار ردیف‌های استخدامی که از طریق دانشگاه‌های فرهنگیان و تربیت دبیر شهید رجایی و آزمون استخدامی، انجام می‌شد، به مُسکن‌های موقتی نیز روی آورد.از جمله این مُسکن‌ها، سربازمعلمان هستند؛ جوانان علاقه‌مندی که دوران سربازی خود را در منطقه‌ای محروم به عنوان سربازمعلم مشغول به خدمت می شوند و پس از پایان دوره سربازی، جای خود را به فرد دیگری می دهند.

* پس از ۲ سال خدا می‌داند جدایی چقدر سخت بود

رضا یکی از جوانانی است که به مدت 2 سال سربازمعلم بوده است؛ وی گفت: ۲ سال معلمی در یک روستای دور افتاده که با شهر، کیلومترها فاصله دارد، کار راحتی نیست؛ به خاطر صعب‌العبور بودن مسیر، مجبور بودم در روستا بمانم.

وی ادامه داد: روزهای اول، ارتباط‌گیری با دانش‌آموزان به راحتی انجام نشد؛ مدت‌ها گذشت تا پیچ و خم‌های شغل معلمی را پیدا کردم و تا آمدم از این تجاربم به خوبی استفاده کنم، دو سال تمام شد. این جوان علاقه‌مند به شغل معلمی اضافه کرد: نه تنها من به این دانش‌آموزان انس گرفته بودم، آنها هم مرا دوست داشتند اما با پایان دوره سربازی، باید از آنها جدا می‌شدم و خدا می‌داند که چقدر سخت بود.وی اضافه کرد: واقعا چرا باید فردی که تجربه کسب کرده است، کسی که دانش‌آموزان را دوست دارد، برود و دوباره فرد جدیدی آن هم بدون تجربه بیاید.

* قانون و مقرراتی برای استخدام سربازمعلمان وجود ندارد

تعدادی از سربازمعلمان خواستار «استخدام سرباز معلم‌ها» شدند و خبرگزاری فارس نیز این موضوع را پیگیری کرد.یار محمد حسین‌بُر مدیرکل امور اداری و تشکیلات وزارت آموزش و پرورش در گفت‌وگو با فارس اظهار کرد: استخدام تابع قوانین خاص خودش است و آموزش و پرورش در بحث استخدام از قوانین بالادستی مانند قانون مدیریت خدمات کشوری و آیین‌نامه‌های سازمان اداری و استخدامی تبعیت می‌کند.وی ادامه داد: قانون و مقرراتی در خصوص استخدام سربازمعلمان وجود ندارد و آموزش و پرورش نمی‌تواند به استخدام آنها اقدام کند.حسین‌بُر اضافه کرد: تنها اقدامی که می‌توان برای این دسته از افراد داشت این است که در آزمون استخدامی آموزش و پرورش شرکت کنند و در صورتی که حد نصاب علمی را کسب کنند، در بخش مصاحبه در برخی آیتم‌‌ها، سوابق آموزشی آنها لحاظ می‌شود.

*اختصاص امتیاز در مصاحبه

علی الهیار ترکمن معاون توسعه مدیریت و پشتیبانی وزیر آموزش و پرورش نیز در همین رابطه  اظهار کرد: اینکه چرا سربازمعلمان را استخدام نمی‌کنیم، به این دلیل است که بنای ما بر استخدام نیست و آموزش و پرورش تعهدی برای استخدام سربازمعلمان ندارد. وی ادامه داد: خیلی از دستگاه‌ها و وزارتخانه‌ها از نیروهای امریه سرباز استفاده می‌کنند ولی تعهدی برای استخدام وجود ندارد و فرد بعد از پایان دوره از آن دستگاه، منفک می‌شود.الهیار ترکمن با بیان اینکه آموزش و پرورش موظف است براساس ماده ۶۳ قانون برنامه ششم توسعه جذب نیرو داشته باشد، گفت: جذب در آموزش و پرورش صرفاً از طریق دانشگاه فرهنگیان و شهید رجایی است که یا افراد دارای دیپلم در کنکور شرکت می‌کنند و دوره دانشگاهی را در این دانشگاه‌ها را طی می‌کنند یا بر اساس ماده ۲۸، فارغ‌التحصیلان سایر دانشگاه‌ها در آزمون استخدامی آموزش و پرورش شرکت کرده و دوره یک‌ساله مهارت‌آموزی را طی می‌کنند؛ بر این اساس امکان جذب سربازمعلمان پس از پایان دوره تعهد خدمت نیست.

وی در پاسخ به این پرسش که «چرا به‌رغم اینکه این افراد تجربه کسب می‌کنند اما از تجربه آنها استفاده نمی‌شود؟»، گفت: سربازمعلمانی که علاقه‌مند هستند در آموزش و پرورش استخدام شوند، در آزمون استخدامی این وزارتخانه شرکت کنند و اگر این افراد در آزمون کتبی حد نصاب نمره را کسب کنند، قطعاً در مصاحبه برای آنها امتیاز درنظر گرفته می‌شود.

* هفت خان رستم را طی کردیم تا امریه آموزش و پرورش شدیم

پس از انتشار این مصاحبه‌ها، سربازمعلمان تعدادی سؤال از علی الهیار ترکمن معاون پشتیبانی و توسعه مدیریت آموزش و پرورش پرسیدند:آقای علی الهیار ترکمن معاون توسعه مدیریت و پشتیبانی وزیر آموزش و پرورش در قسمتی از پاسخ خودشان سربازمعلمان را با دیگر امریه‌های سازمان‌ها و وزارتخانه‌ها مقایسه کردند و پاسخ دادند که هیچ کدام تعهدی بر استخدام ندارند؛ بله هیچکدام تعهدی ندارند اما سازمان‌های دیگر کمبود نیرو هم ندارند؛ سازمان‌های دیگر بازنشسته‌های خودشان را بعد از ۳۰ سال کار بازگشت به‌کار نمی‌دهند؛ سازمان‌های دیگر این همه اضافه‌کاری بی‌مورد برای کارمندان رسمی‌شان نمی‌زنند.

خواهش می‌کنیم از که از الهیار ترکمن سؤال شود :

1- آیا دیگر سازمان‌ها و وزارتخانه‌ها امریه خودشان را به دورترین و محروم‌ترین مناطق کشور می‌فرستند؟ آنها در نزدیک‌ترین اداره محل زندگی‌شان خدمت می‌کنند و ما در دورترین و محروم‌ترین مناطق.

2- آیا حقوق امریه دیگر سازمان‌ها و وزارتخانه‌های کشور به اندازه سربازمعلم هست؟ احتمالاً در جریان نیستید که حقوق امریه دیگر سازمان‌ها ۳، ۴ برابر امریه آموزش و پرورش هست؟

3- آیا امریه دیگر سازمان‌ها و وزارتخانه‌ها هم همانند سربازمعلمان هستند و مسؤولیت تعلیم و تربیت آینده سازان این کشور را برعهده دارند؟

4- آیا امریه دیگر سازمان‌ها و وزارتخانه‌ها مصاحبه علمی می‌شوند؟ و به این دقت و سختگیری آموزش و پرورش گزینش انجام می‌دهند؟ گزینشی که مربوط به یک استخدام رسمی است و به این صورت معاینات پزشکی انجام می‌دهند؟ و به دوره ضمن خدمت فرستاده می‌شوند؟

در قسمت دیگری از سخنان شما آمده است که کسی می‌تواند در آموزش و پرورش استخدام شود که دانشگاه فرهنگیان درس خوانده باشد، معذرت می‌خواهم سرباز معلم را برای دوره ضمن خدمت کجا می‌فرستید؟ مگر اسمش دانشگاه فرهنگیان نیست؟ پس فرد سرباز معلم در بهترین دانشگاه‌های کشور مدرک تحصیلی گرفته، تمام مراحل گزینشی یک استخدام رسمی را طی می‌کند و در دانشگاه فرهنگیان هم دوره می‌بیند.

مگر ما برای سربازمعلمی مصاحبه نشده‌ایم و وارد این وزارتخانه شده‌ایم؟ مگر ما گزینش نشده‌ایم؟ مگر ما معاینات پزشکی انجام نداده‌ایم؟ مگر ما به دوره ضمن خدمت در دانشگاه فرهنگیان فرستاده نشده‌ایم؛ ما هفت خان رستم را طی کردیم تا امریه آموزش و پرورش شدیم. پس اگر صد بار دیگر از ما مصاحبه گرفته شود مطمئن باشید، قبول می‌شویم.

چطور از بازنشستگان می‌توانید به‌صورت حق التدریس استفاده کنید و مجدد بازگشت به‌کار شوند اما شخصی که سابقه سربازمعلمی دارد، نمی‌شود.حداقل باانگیزه تر از فرد بازنشسته هست و از نیروی جوانی و انگیزه سربازمعلمان بهتر از بازنشسته ها می‌شود، استفاده کرد.

خواسته ما این است که فکر نمی‌کنم غیر منطقی هم باشد: اگر قرار بر امتیاز باشد از سربازمعلمان به صورت حق التدریس استفاده کنید و یا اینکه باید قبل از آزمون، سابقه دوسال تدریس ما در نظر گرفته شود و این امتیاز لحاظ شود و یا اینکه آزمونی مجزا برای سرباز معلمان و افرادی که سابقه سربازمعلمی دارند، در نظر گرفته شود.

* فکری به حال سربازمعلمان شود؟

آنچه مسلم است، سربازمعلمان دو سال از زندگی خود را به کسب تجربه‌ای ارزشمند می‌پردازند که وزارت آموزش و پرورش می‌تواند حداقل برای ورود بخشی از این جوانان علاقه‌مند که پس از دو سال همچنان عشق به معلمی دارند و پرونده کاری آنها نیز حاکی از این موضوع است، برنامه‌ریزی کند؟

وزارت آموزش و پرورش سالیانه درخواست ردیف استخدامی برای جذب نیرو در آموزش و پرورش را دارد؛ آیا اگر فردی که دارای رشته مرتبط بوده و دو سال سربازمعلمی کرده و دارای پرونده آموزشی خوبی است، نمی‌تواند در اولویت استخدام قرار گیرد؟