گزارش حرف از افزایش سن مازندرانی‌ها؛

پیریم پیر!

گروه اجتماعی-الناز پاک نیا/ چالش سالمندی در جمعیت مازندران حالا به اذعان آمار هم ما را در رتبه دوم کشوری قرار داده است. استانی که با تکیه بر اقتصاد نیازمند نیروی جوانی سیاست های افزایش جمعیت و جوان سازی نسل آینده آن امروز به یکی از پرچالش ترین مسائل اجتماعی این استان تبدیل شده است.

گروه اجتماعی-الناز پاک نیا/ چالش سالمندی در جمعیت مازندران حالا به اذعان آمار هم ما را در رتبه دوم کشوری قرار داده است. استانی که با تکیه بر اقتصاد نیازمند نیروی جوانی سیاست های افزایش جمعیت و جوان سازی نسل آینده آن امروز به یکی از پرچالش ترین مسائل اجتماعی این استان تبدیل شده است.

چالش های جمعیت سالخورده و کم تحرک برای دهه های آینده مازندرانی حالا چیزی است شبیه از میان رفتن زمین های کشاورزی و ویلاسازی در این استان. بالارفتن سن مخصوصا در سنین سالمندی افراد، سبب می‌شود تا رفته رفته توانایی‌های جسمانی و ذهنی آنان کاهش یابد. البته شدت و وسعت این قبیل مشکلات فردی ناشی از سالخوردگی، بستگی به این دارد که افراد در سال‌های قبل، از چه شرایط و مراقبت‌های بهداشتی، تغذیه، فعالیت‌های ورزشی و … برخوردار بودند.

بخش دیگری از مشکلات و چالش‌های ناشی از سالمندی، معطوف به کل جامعه و کشور است. مثلا، افزایش سالخوردگی سبب بالارفتن هزینه‌های عمومی جامعه برای مراقبت‌های پزشکی و خدمات بهداشتی سالمندان و مقرری‌های بازنشستگی می‌شود و هم‌چنین بازار کار و فعالیت اقتصادی کشور را با کاهش جمعیت نیروی انسانی مواجه می‌سازد.

سیاست های افزایش جمعیت اگرچه از جمله طرح های کلان ابلاغی کشور محسوب می شود اما همچنان نرخ تولد در استان مازندران متناسب با این سیاست ها نیست و هزینه های بالای تولد فرزند و نیز مسائلی مانند بالا بودن سزارین در این استان در قلمرو این سیاست های جمعیتی برای استان مازندران مهم ترین برنامه توسعه ای حوزه فرهنگی و اجتماعی محسوب می شود.

 

جمعیت مازندران سالمند است

 

جمعیت سالمندان استان‌های گیلان و مازندران، به ترتیب با ۱۶.۳۵ درصد و ۱۴.۹۳ درصد است و با توجه به اینکه جمعیت سالمندان این استان‌ها بیشتر از ۱۴ درصد است، جزو استان‌های سالمند کشور محسوب می‌شوند.

فریبا بریمانی مدیرکل بهزیستی استان با توصیف سازمان بهداشت جهانی از سالمند، گفت: سالمند به کسی گفته می‌شود که سن ۶۰ سالگی را پشت سر گذاشته باشد و سالمندان از نظر سنی به سه گروه، سالمند جوان(۷۰-۶۰ سال)، سالمند میانسال(۸۰-۷۱) و سالمند پیر (۸۱ به بالاتر) تقسیم می‌شوند.

مدیرکل بهزیستی مازندران با اشاره به اینکه جمعیت سالمند کشور به سرعت در حال افزایش است، افزود: موضوع سالمندی به دلیل اینکه ارتباط مستقیم با پیری جمعیت دارد، یکی از چالش‌های پیش روی کشور است و در این بین مهم‌ترین دغدغه دوران سالمندی، زندگی در سلامت کامل است.

بریمانی، استان مازندران را دومین استان سالمند کشور عنوان و خاطر نشان کرد: مازندران ۴۴۲هزار و ۷۵۰ نفر  جمعیت سالمند دارد که ۱۳/۲۶ درصد جمعیت استان را تشکیل می دهند و ۶۲۵/۵۷ سالمند تحت پوشش بهزیستی استان می باشند و بیش از ۱۳۰۰ سالمند نیز از خدمات ویژه بهزیستی مازندران برخوردار هستند.

مدیرکل بهزیستی استان ادامه داد: بهزیستی مازندران با دارا بودن ۵ مرکز شبانه‌روزی نگهداری سالمندان، ۱۴ مرکز روزانه آموزشی و توانبخشی و ۷ مرکز ویزیت در منزل خدمات متنوع آموزشی، توانبخشی و مراقبتی را به سالمندان نیازمند ارائه می‌نماید.

وی سیاست بهزیستی را نگهداری و مراقبت سالمندان در منزل و در کنار خانواده و فرزندان دانست و تصریح کرد: ممکن است برخی از این سالمندان خانواده موثر نداشته باشند که بالطبع باید در مراکز بهزیستی نگهداری شوند.

بریمانی از استقرار ۲ خانه حمایتی در استان خبر داد و افزود: خانه حمایتی توانبخشی مراقبتی سالمندان در واقع نوعی محل اقامت است که برای افراد سالمند (حداکثر ۱۰ نفر) امکاناتی مانند اتاق، وعده های غذایی، خدمات لباسشویی، نظافت و رسیدگی منزل را فراهم می سازد. اینگونه تسهیلات اقامتی دارای شرایطی مشابه محیط خانه بوده و به ساکنان آن امکان برخورداری از تعاملات اجتماعی را می دهد.

مدیرکل بهزیستی مازندران با اشاره به اهمیت موضوع مناسبت سازی محیط شهری جهت تردد آسان سالمندان و سایر اقشار ذی نفع، گفت: تکریم سالمندان به معنای احترام به این عزیزان است در واقع باید شرایط زندگی مناسبی برای این افراد فراهم شود و این امر توجه ویژه و هم افزایی همه دستگاه‌های اجرایی را می طلبد تا سالمندان از فضاهای مورد نیاز خود به راحتی استفاده کنند.

دکتر بریمانی در پایان گفت: امسال سازمان بهداشت جهانی شعار” سالمندی فعال، فردایی برای همه ” را برای روز سالمندان در نظر گرفته است و همه ما، هم در بخش های دولتی و هم در بخش های غیر دولتی موظفیم تلاش کنیم خدماتی با کیفیت بالا به این عزیزان ارائه کنیم.