مشکلات پرورش ماهیان سردآبی در گفتگو با محمد حسین حاجیان + عکس

حرف آنلاین: شیلات مازندران با دارا بودن بیش از ۳ هزار و ۵۰۰ مرکزآبزی پروری و اشتغال بیش از ۶ هزار و ۵۰۰ نفر در این واحدها، جایگاه مهمی درفعالیت های شیلاتی کشور دارد، به‌طوری که در سال گذشته بیش از ۱۰۰ هزار تن انواع آبزیان پرورشی در استان تولید شد.

طی سال‌های اخیر گرانی نهاده‌های آبزیان موجب به‌صرفه نبودن پرورش ماهیان سردآبی شد، اما هستند تولیدکنندگانی که در هر شرایط مقاومت کرده و پای تولید ایستاده‌اند.

یک تولیدکننده پرورش ماهی‌های سردآبی از تمایل بسیاری از افراد فعالیت در این حوزه خبر داده و موضوعات و مسائل تازه ای را مطرح می‌کند.  

محمدحسین حاجیان ۲۳ ساله اهل آمل، با حدود ۶ سال سابقه، به‌عنوان تولیدکننده نمونه ماهی قزل آلا، در گفت‌وگو با حرف مازندران، با بیان اینکه قیمت گوشت و مرغ همواره تعیین کننده قیمت ماهی است، یادآور میشود: این روزها با افزایش قیمت‌ها، قیمت فروش ماهی قزل آلا به دلالان کیلویی ۸۰ الی ۹۰ هزار تومان است، که در بازار تا حدود کیلویی ۱۱۰ هزار تومان به فروش میرسد، که اگر این قیمت از ما بخرند باز هم صرفه اقتصادی ندارد.

نهاده‌های گران تولید را غیراقتصادی کردند

وی ادامه می‌دهد: ما پرورش‌دهندگان ماهی می‌گوییم اگر قیمت نهاده‌ها افزایش پیدا کرد عیبی ندارد، لااقل کیفیت آن افزایش پیدا کند، در حال حاضر ما به یک ماهی ۱۰۰ گرمی که ۱۵ هزار تومان قیمت دارد، باید دو کیلو غذا می‌دهیم تا تبدیل به ماهی یک کیلویی شود، از طرفی قیمت خوراک کیلویی ۴۰ هزار تومان است، با یک حساب سرانگشتی و توجه به سرمایه اولیه خوابیده، میتوان دریافت که الان تولید ماهی زیان است.  

حاجیان با بیان اینکه میزان و زمان فروش در ماهی معین نیست، خاطرنشان میکند: شهریور ماه هر سال و شب عید بیشترین فروش را داریم اما باز هم متغیر است.

چقدر سرمایه لازم است؟ 

این پرورش دهنده ماهی‌های سردآبی، با تاکید بر اینکه شغل ما نیاز به سرمایه اولیه بالایی دارد، اعلام میکند: برای استارت این کار در صورت در اختیار داشتن یک زمین در روستا و مکانی مناسب و بافاصله از شهر بیش از یک میلیارد تومان هزینه دارد، چرا که باید اقدام به ساخت استخر یا حوض متراکم یا نیمه متراکم کند تعدادش اختیاری است اما هزینه زیادی دارد.

وی همچنین ادامه می‌دهد: حدود ۶ سال پیش، با ثبت‌نام از طریق از طریق مشاغل خانگی وارد حرفه شدم، با حمایت‌های شیلات و سپاه به‌خاطر فعالیت خوب مجوزم تا حدود ۳۰ تن در سال افزایش دادند، البته تاکنون هیچگونه تسهیلاتی دریافت نکردم.  

حاجیان با اشاره به اینکه علاقه‌مندان به پرورش ماهی میتوانند همچنین از طریق مراجعه به دفاتر نظام مهندسی اقدام کنند ولی کار سخت میشود چرا که در حال حاضر مجوز احداث چاه جدید صادر نمیشود، تصریح می‌کند: یکی از ملزومات مهم این کار خرید ترانس برق است که قیمتش از سال ۱۳۹۷ تاکنون که ۵۰ میلیون تومان بود حدود سه برابر شده است.

محمد حسین حاجیان + پرورش ماهیان سردآبی

این پرورش‌دهنده جوان، میگوید: من در حاضر ۴ حوض دارم و در طول یک دوره یعنی حدود هفت ماه حدود ۶ تن ماهی قزل‌آلا تولید داریم، همه ماهی‌ها به فروش میرسد، ماهی گرچه پای ثابت سفره خانوار نیست اما همیشه طرفداران خودش دارد.

پرورش پرریسک ماهی

وی با اشاره مشکلات فعالان این عرصه عنوان میکند: پرورش‌دهندگان ماهی باید بدانند که با یک دارایی زنده سروکار دارند، این شغل ریسک زیادی دارد، شب شاید فکر کنید در استخر ۱۰ تن ماهی دارید اما صبح هیچ نداشته باشید، مثلا برق قطع شود یا حیوان یا بیماری باعث تلف شدن ماهیان شود.

وی اضافه میکند: مشکل بعدی تورم لحظه‌ای در کشور است، مشکل ما این است که هیچ وقت نمی‌توانیم بگوییم سود کرده‌ایم، از طرفی نظارتی بر روند قیمت‌گذاری تامین نهاده‌ها وجود ندارد، توجه به کیفیت خوراک برایمان مهم است‌.

حاجیان اظهار میکند: به‌عنوان یک تولیدکننده پیشنهادم این است که برای پرورش‌دهندگان یک تعاونی شکل بگیرد، همچنین مازندران ظرفیت تولید انواع کنسروها و غذاهای وابسته با ماهی را دارد نیازی به واردات نیست، میتوانیم در این بخش خودکفا باشیم، آرزویم راه اندازی کارخانه خوراک ماهی است، من هرگز از کارم پشیمان نشدم حتی در زیان محکم خواهم ایستاد.