فرهنگ و هنر مازندران، نیازمند حمایت ملی و ظرفیتشناسی
الناز پاک نیا-روزنامه نگار/ به بهانه سفر وزیر فرهنگ و ارشاداسلامی؛مازندران استانی فرهنگ پرور، هنردوست و گردشگرپذیر است. سه مولفه ای که در کنار هم میتواند زمینه پویایی اقتصادی و اجتماعی مازندران را در صورت حمایت مقامات ملی فراهم کند. استانی که به مدد آب و هوای دلپذیر و طبیعت سرسبز و رنگارنگ بهاری و پاییزی، هنرمندان بسیاری را در دل خود پرورش داده است، از بسترهای لازم برای تعادل بخشی به ظرفیت ها و استعدادها و نیازها برخوردار نیست.زیرساخت های فیزیکی شامل فرهنگسراها، تالارهای فرهنگی هنری، سالن های نمایش و موسیقی، گالری های هنرهای تجسمی از نیازهای ضروری مازندران است.
در میان حجم انبوهی از علاقهمندان به حوزه فرهنگی و هنری، شهرستان های مازندران که سرشار از استعداد و نخبگی در حوزه فرهنگی و هنری است از کمبود امکانات در این بخش رنج می برند.
امروز سرانه فرهنگی در مازندران از میانگین کشوری پایین تر است اما همین سرانه اندک، جمعیتی بالغ بر چند هزار نفر را پوشش می دهد. سرگردانی فرهنگ دوستان در کافه کتاب ها و گالری شاپها در زمان برگزاری نمایشهای عکس و کتاب و اجرای موسیقی و نمایش موجب شده است که نیاز به توسعه فیزیکی در حوزه فرهنگ و هنر مازندران ضروری به نظر برسد.
اجرای موسیقی اصیل مازندران و موسیقی پر اقبال پاپ در تالارهای پذیرایی و یا سالن های ورزشی، برازنده حوزه فرهنگ و هنر مازندران نیست. فرهنگ و هنر مازندران نیازمند حمایتهای ویژه در حوزه حمایت از نیروی انسانی مستعد و سرشناس و توانمند است. سال هاست هنرمندان مازندرانی از وضعیت معیشت و بیمه در مضیقه قرار دارند و توجه به روند فعالیت های فرهنگی و هنری و مضایق نامبرده شده نشان می دهد فرهنگ و هنر مازندران در حوزه اقتصادی بیش از همیشه نیازمند برنامه ریزی و بسترسازی از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد است.
اقتصاد حوزه فرهنگی و هنری بیش از همیشه در مازندرانی که یکی از اضلاع مهم و اثرگذار در بخش تولید آثار فاخر فرهنگی و هنری در کشور محسوب می شود، نیاز به توجهات اثربخش دارد.
هنرمندان در حوزه های نمایش، عکس، مستند، فیلم و هنرهای تجسمی مازندران نیاز به تدوین شناسنامه فعالیت هنری و نیز بهبود روند فعالیت های اقتصادی در این حوزه دارند که به نظر می رسد با توجه به بسترهای فیزیکی توسعه ای، این امر می تواند مورد توجه همه جانبه قرار گیرد.
مازندران در مدار تردد گردشگران و مسافران قرار دارد و از این منظر استانی خوش اقبال است و این امر می تواند زمینه ساز بهره برداری اقتصادی از گردشگران باشد. تبدیل مازندران به قطب اقتصادی فرهنگی و هنری با اکران موسیقی های بومی و محلی، پاپ و نمایش و اکران فیلم ها و تئاتر های فاخر و به روز، ابعاد مختلف توسعه اقتصادی حوزه فرهنگی هنری مازندران را میسر میکند.
امروز نبود سالن های فاخر با گنجایش متناسب با استقبال در حوزه موسیقی، فیلم، تاتر بزرگترین رنج این حوزه است که در صورت برآورده شدن می تواند منجر به اتفاقات متناسبی در استان باشد.
یک ضلع مهم توسعه استان مازندران در حوزه فرهنگی، بعد رسانه است. مازندران به این اقبال میبالد که دارای بیشترین رشد صدور مجوزها در حوزه رسانه است اما فعالان این حوزه به خوبی می دانند که این حوزه به ویژه شبکه های مجازی در پلتفورم های مختلف، نیاز به ساماندهی را در این بخش نشان می دهد.
رسانه ها مهم ترین ضلع توسعه فرهنگی و هنری در مازندران، می باید نقش خود را به عنوان یکی از مولفه های توسعه ای در استان ایفا کند و باز تولید و بازشناسایی جایگاه رسانه های استان حداقل به تناسب تعداد مجوزهای صادر شده، نیاز ضروری مازندران است. امروز آسیبهای اجتماعی بُعد مهمی از کاستی ها در مازندران است که راهکار آن از حوزه فرهنگی به ویژه رسانه های موثر و تاثیرگذار می گذرد که کلید آن نیز در اختیار تولیدکنندگان آثار فرهنگی و هنری است.
رسانه ها در استان گردشگرپذیر مازندران و فرهنگ پرور استان می توانند از آسیب های این حوزه جلوگیری کرده و در ورود خرده فرهنگ ها، بسترساز توسعه فرهنگی با رویکرد حفظ هویت بومی باشند و از محل این جریان بهم پیوسته، توسعه فرهنگی و اقتصاد گردشگری مازندران با توجه به همه جوانب حاصل شود.
عدم توجه به هر یک از اضلاع بیان شده موجب کوچ هنرمندان موثر و دارای ظرفیت مازندران به مرکز و پایتخت کشور شده است. خالی شدن مازندران از ظرفیت های انسانی فرهنگی و هنری زنگ هشداری است که ریشه در عدم توجه به حوزه منابع نیروی انسانی حوزه فرهنگی در استان دارد.
بررسی و آسیب شناسی کوچ هنرمندان مازندرانی به پایتخت از مهم ترین رویکردهایی است که می باید در حوزه فرهنگی و هنری می باید مورد توجه قرار گیرد. تدوین طرح آمایش فرهنگی و هنری مازندران در کنار وجود چندین شهر خلاق در حوزه فرهنگی و هنری در استان، بازتولید و فرصت دوباره احیای حوزه فرهنگی و هنری است.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0