عبور عکس‌های «هیرکانی» از فیلتر یونسکو

دبیر هنری نمایشگاه «جنگل‌های هیرکانی» ضمن توضیح فرآیند گزینش عکس‌های این رویداد برمبنای پروتکل یونسکو، اولویت اصلی این رویداد را تحقق ثبت جهانی «هیرکانی» عنوان کرد. بابک برزویه عکاس و دبیر هنری نمایشگاه عکس «جنگل‌های هیرکانی» درباره شرایط اعلام شده برای پذیرش آثار عکاسان در این رویداد به خبرنگار مهر گفت: بنده زمانی با این […]

2
دبیر هنری نمایشگاه «جنگل‌های هیرکانی» ضمن توضیح فرآیند گزینش عکس‌های این رویداد برمبنای پروتکل یونسکو، اولویت اصلی این رویداد را تحقق ثبت جهانی «هیرکانی» عنوان کرد.
بابک برزویه عکاس و دبیر هنری نمایشگاه عکس «جنگل‌های هیرکانی» درباره شرایط اعلام شده برای پذیرش آثار عکاسان در این رویداد به خبرنگار مهر گفت: بنده زمانی با این رویداد همراه شدم که برنامه‌ریزی‌ها صورت گرفته و قواعد برگزاری این مسابقه طراحی شده بود و برمبنای این قواعد هم ملاک اصلی انتخاب آثار پروتکل یونسکو در نظر گرفته شده است.
این عکاس با اشاره به سفر ارزیاب‌های یونسکو به ایران، ادامه داد: در این سفر ارزیاب‌های یونسکو با توجه به مستندات و تصاویر قرار است درباره ثبت جهانی جنگل‌های هیرکانی به نام ایران تصمیم‌گیری کنند آن هم در شرایطی که کشور همسایه ما یعنی آذربایجان هم با سهم ۱۶ درصدی در این جنگل‌ها به ‌دنبال ثبت آن به نام خود است.
دبیر هنری نمایشگاه عکس «جنگل‌های هیرکانی» در پاسخ به اینکه چرا برای عکس ها جهت دهی موضوعی در نظر گرفته شده است، بیان کرد: در این شرایط ما تصمیم گرفتیم تصاویری را در قالب نمایشگاه عکس بپذیریم و به نمایش بگذاریم که انطباق کامل با قواعد تعیین شده در پروتکل یونسکو داشته باشد. برمبنای این پروتکل هرگونه حضور انسان و تاثیرات انسانی اعم از دام و طیور اهلی می‌تواند نشانه دسترسی آسان انسان‌ها به این منابع و مناطق محسوب شود و طبیعتا پرونده ثبت جهانی را با مشکل مواجه می‌کند.
وی با تاکید مجدد بر اینکه «وقتی به‌دنبال ثبت جهانی هستیم باید پروتکل جهانی را هم رعایت کنیم» توضیح داد: مثال واضح این مساله عکس‌های بسیار زیبای استاد محمد کوچک‌پور کپورچالی است که همه ما قاب‌هایی از آن مانند دختربچه‌ای را که گوسفندی در آغوش گرفته به یاد داریم. این عکس‌ها حتما ارزشمند است اما به جهت حضور عامل انسانی منطبق با پروتکل یونسکو نیست و به همین دلایل در انتخاب آثار دست‌مان باز نبود. عکس‌های بسیار زیبایی هم از این منطقه به دست‌مان رسید، اما ارایه برخی از این آثار می‌توانست تناقض‌هایی را در نگاه ارزیاب‌های یونسکو به‌وجود بیاورد.
برزویه در پایان با ابراز امیدواری بابت رفع برخی شبهات به‌وجود آمده اعلام کرد: خود من تصاویری از جنگل‌های هیرکانی داشتم اما به جهت انطباق نداشتن با پروتکل یونسکو امکان عرضه آن وجود نداشت زیرا حساسیت‌هایی بالاخره در این زمینه وجود داشت که ما ناگزیر از رعایت آن بودیم.
مراسم افتتاحیه نمایشگاه عکس «ثبت جهانی جنگل‌های هیرکانی» با عنوان «هیرکانی سبز ازلی» فردا دوشنبه ۳۰ مهرماه ساعت ۱۶، با حضور حجت‌الله ایوبی دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو در ایران، سید صادق موسوی مدیرعامل انجمن سینمای جوانان، بهمن نامورمطلق مدیر گروه فرهنگ و هنر کمیسیون ملی یونسکو، عکاسان شرکت‌کننده در نمایشگاه و جمعی از مهمانان داخلی و خارجی این رویداد فرهنگی و هنری در تالار آبی کاخ نیاوران برگزار می‌شود.
این نمایشگاه با اهداف ارتقای آگاهی‌های عمومی و جوامع محلی به منظور اهمیت حفظ جنگل‌های هیرکانی، ایجاد همبستگی ملی در امر حفظ و نگهداری منابع ملی، توجه به مقوله‌های زیست محیطی و منابع طبیعی، اهمیت حمایت از منابع طبیعی ایران، ثبت مناظر بکر و تنوع زیستی مناطق جنگلی هیرکان، ضرورت مشارکت جوامع محلی در مدیریت جنگل‌ها، برپا خواهد شد.