بحران تاریخی فاضلاب خانگی
گروه اجتماعی: سرریز فاضلاب شهری در نهرها و رودخانه های منتهی به دریا علاوه بر آلودگی دریا، آب های سطحی و سفره های زیرزمینی باعث ایجاد بوی تعفن فاضلاب در سطح شهرها می شود كه این امر مهمترین چالش ساكنان و گردشگران شهرهای ساحلی استان مازندران است. دفع فاضلاب در شهرهای مازندران به دلیل ارتفاع […]
گروه اجتماعی:
سرریز فاضلاب شهری در نهرها و رودخانه های منتهی به دریا علاوه بر آلودگی دریا، آب های سطحی و سفره های زیرزمینی باعث ایجاد بوی تعفن فاضلاب در سطح شهرها می شود كه این امر مهمترین چالش ساكنان و گردشگران شهرهای ساحلی استان مازندران است.
دفع فاضلاب در شهرهای مازندران به دلیل ارتفاع كم این شهرها از سطح دریا و همچنین بالا بودن آب های زیرزمینی با مشكل مواجه كرده و از سوی دیگر بیشتر رودخانه های مازندران نیز با توجه به عبور از داخل شهرهای ساحلی به تخلیه گاه فاضلاب این شهرها تبدیل شده و این اتفاق علاوه بر پیدایش مشكلات حاد زیست محیطی، اكوسیستم دریای خزر را نیز به مخاطره انداخته است.سالانه 190 میلیون مترمكعب فاضلاب شهری در شهرهای مازندران تولید می شود و تنها 23 میلیون مترمكعب آن برابر 12 درصد در تصفیه خانه های استان تصفیه می شود. میانگین بهره مندی از شبكه فاضلاب شهری در ایران 45 درصد است و این درحالی است كه تنها 12 درصد جمعیت شهرهای مازندران از این شبكه بهره مند هستند.مهدی رازجویان معاون عمرانی استاندار مازندران اما پیش از این گفته بود با توجه به وجود شرایط آب و هوایی خاص، بارندگی های مداوم و وجود آب های سطحی فراوان، وجود جنگل، دریا و منابع آب های زیر زمینی، عدم جمع آوری فاضلاب و تصفیه آن شرایط زیست محیطی استان را به شدت تحت تاثیر قرار داده است.
وی تمامی دستگاههای ذیربط را در وضعیت کنونی عقب ماندگی مازندران در اجرای طرح های فاضلاب شهری مقصر دانست و گفت: باید در جمع آوری و تصفیه فاضلاب شهری و صنعتی استان دقت کنیم و عملکردمان را در این بخش ارتقا بدهیم.
رازجویان با تاکید بر این نکته که تسهیلات در نظر گرفته شده از سوی بانک های توسعه اسلامی در طرح فاضلاب استان مازندران باید هر چه سریع تر عملیاتی شود، افزود: باید به داد وضعیت فاضلاب شهری، صنعتی و روستایی مازندران رسید.
خزر قربانی فاضلاب های خانگی
موسوی کارشناس اکوسیستمهای خزری نیز در گفت وگویی با خبرگزاری صداوسیما با اشاره به ورود سالانه بیش از ۵ میلیون مترمکعب انواع فاضلاب از مازندران به خزر میگوید: مازندران بیش از ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر جمعیت دارد که بر اساس آمارهای رسمی حدود یک میلیون و ۸۰۰ هزار نفر در شهرها ساکن هستند که تاکنون امکان اتصال فقط ۳۰۰ هزار نفر از این جمعیت به شبکههای فاضلاب شهری فراهم شد.
به گفته موسوی، میانگین تولید سالانه فاضلاب شهری استان مازندران حدود ۱۰۰ میلیون متر مکعب است که فقط ۱۸ میلیون متر مکعب آن برابر با ۱۶ درصد وارد کانالهای فاضلاب شهری و ۸۲ درصد بقیه وارد سفرههای زیرزمینی، آبهای سطحی و دریا میشود. در بسیاری از منازل و مجتمعهای مسکونی شهرهای شمالی، اقدام به حفر چند حلقه چاه فاضلاب جذبی شده است که به دلیل نوع خاک و نیز بالا بودن سطح آبهای زیرزمینی، این چاهها در مدت زمان کوتاهی پر شده و نیاز به تخلیه دارند.تخلیه فاضلابهای انسانی در حاشیه رودخانهها از سویی دیگر، تخلیه فاضلاب انسانی از تانکرها در حاشیه رودخانهها و مکانهای دپوی زباله متعلق به شهرداریها منجر به سرریز شدن شیرابه فاضلاب به رودخانههای منتهی به دریای خزر در غرب مازندران مانند حاشیه رودخانه ماشلک نوشهر و یا چالوس و تنکابن شده است به طوریکه بر اساس آمارهای رسمی، سالانه ۴۰۰ میلیون مترمکعب فاضلاب در شمال کشور تولید میشود که فقط ۴۰ درصد آن تصفیه میشود و ۶۰ درصد بقیه به صورت مستقیم و غیر مستقیم به دریای خزر میریزد.
با توجه به اهمیت محیط زیست در شهرهای شمالی كشور، بحث تصفیه فاضلاب ها بسیار حائز اهمیت است، در حال حاضر بیشتر فاضلاب بهداشتی واحدهای مسكونی، تولیدی و خدماتی مازندران به چاه های جذبی تخلیه و یا به آب های سطحی می ریزد و آب های فاضلاب موجب آلودگی آب های زیرزمینی می شود.
در بسیاری از منازل و مجتمع های مسكونی شهرهای شمالی به دلیل پاسخگو نبودن یك چاه، اقدام به حفر چند حلقه چاه فاضلاب جذبی شده است كه به دلیل نوع خاك و نیز بالابودن سطح آب های زیرزمینی در برخی نقاط این چاه ها در مدت زمان كوتاهی پر شده و نیاز به تخلیه دارند و در برخی موارد بخشی از آن در معابر رهاسازی می شود كه بوی نامطبوع در خیابان ها را به دنبال دارد.پرشدن چاه ها و نیاز به تخلیه در زمان های كوتاه علاوه بر ایجاد فضا و بوی نامطبوع برای شهروندان، همسایگان و رهگذران بار مالی سنگینی بردوش خانوارها می گذارد.
عقب ماندگی تاریخی در اجرای طرح فاضلاب خانگی
مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران نیز پیش از این به خبرگزاری تسنیم گفته بود: میانگین تصفیه فاضلاب در کشور 50 درصد و در مازندران 13 درصد است و با بیان اینکه فقط 6 شهر استان تصفیه فاضلابهای خانگی دارند، در این شهرها نیز حدود یک سوم تا یک چهارم جمعیت تحت پوشش این طرح قرار دارند.
وی، کندی اجرای طرح جمع آوری فاضلاب خانگی را عقب افتادگی تاریخی نام برد و ادامه داد: ورود پسابهای خانگی و شهری پهنه آبی دریای خزر و تالابهای مازندران را با خطر جدی مواجه کرده، اما با وجود حساسیتهای به این حوزه نیز توجه کافی نشده است.
ابراهیمی وضعیت فعلی محیط زیست در خصوص آب و خاک را نامطلوب دانست و گفت: برای رفع این مشکل نیاز به اراده جمعی وجود دارد و دستگاههای متولی بهداشت و درمان در اجرای ماده 36 مدیریت پسماند در این بخش کوتاهی جدی کردند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران با بیان اینکه این نهادها ابزارهای قانونی برای اجرای وظایف خود دارند، افزود: انتظار میرود شبکههای بهداشت و درمان بعد از پایان شیوع کرونا به طور جدی به وظایف خود در این خصوص عمل کنند.
وی یکی از بزرگترین مشکلات مدیریت منابع آبی را نبود آمارهای دقیقی اعلام کرد و گفت: دستگاههای مختلف آمارهای متفاوتی از یک موضوع ارائه میکنند.
ابراهیمی بر لزوم تهیه بانک اطلاعات جامع برای مدیریت آب در استان تاکید کرد و افزود: کشور و استان متاثر از تغییرات اقلیم است، اما عدم مدیریت منابع آبی و برخی اقدامات غیر قابل درک، طبیعت و محیط زیست ما را متاثر کرده است. وی با بیان اینکه برای حفظ کیفیت منابع آب توجه کافی نشده است ادامه داده: حریمهای متعددی برای رودخانه تعریف و بستر آن به دلایل مختلف به بهره برداران واگذار شده که این عامل سبب کاهش کمیت و در نتیجه کیفیت آب رودخانهها شده است.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0