کاهش انتشار مقالات علمی

حرف آنلاین: سالانه محققان و دانشمندان بسیاری در تحقیقات خود به نتایج جالب توجهی دست پیدا می کنند، اما تعداد کمی از آنها تمایل به انتشار نتایج تحقیقات در نشریه های علمی و معتبر دارند.  آمارهای جهانی نشان می دهد که تنها بخش ناچیزی از نتایج تحقیقات و بررسی های محققان، دانشمندان و پزشکان در […]

حرف آنلاین:

سالانه محققان و دانشمندان بسیاری در تحقیقات خود به نتایج جالب توجهی دست پیدا می کنند، اما تعداد کمی از آنها تمایل به انتشار نتایج تحقیقات در نشریه های علمی و معتبر دارند.

 آمارهای جهانی نشان می دهد که تنها بخش ناچیزی از نتایج تحقیقات و بررسی های محققان، دانشمندان و پزشکان در مجلات علمی منتشر می شود. اما چه دلیلی برای عدم تمایل چاپ مقالات علمی وجود دارد که محققان کمتر به این سمت گرایش پیدا می کنند؟

گروهی از کارشناسان حوزه علم و فناوری به این موضوع پرداخته و دلایلی را در این رابطه ذکر کرده اند:

* برخی از محققان معتقدند که نوشتن مقالات علمی زمان بر است و باعث می شود تا آنها از ادامه تحقیقات خود باز بمانند و دائما به نوشتن مراحل مختلف تحقیقات روی آورند و از ادامه کار باز بمانند.

* یکی دیگر از دلایل متوجه نشریات علمی است زیرا مدت زمان طولانی باید طی شود تا مقاله در یک نشریه علمی معتبر به چاپ برسد، در نتیجه تمایل محققان به انتشار مقالات کاهش می یابد.

* بسیاری از تحقیقات تنها به چند مرحله منوط  نمی شوند و مراحل متنوعی را می طلبند تا تحقیقات به نتایج برسند و گاهی اوقات تحقیقات می توانند چندین سال به طول بیانجامند به همین دلیل محققان به دلیل اینکه سرقت علمی صورت نگیرد از انتشار هر گونه خبری ممانعت می کنند.

البته این مورد بخصوص در رابطه با محققانی که در رشته هایی مانند زیست شناسی پایه، مهندسی بافت یا علوم اعصاب فعالیت دارند نسبت به محققانی که در عرصه ریاضیات و فیزیک تمرکز دارند، بیشتر دیده می شود زیرا مطالعاتی که در عرصه پزشکی و زیست شناسی انجام می شوند، تحقیقات گسترده تر و در نتیجه طولانی تری را می طلبند اما در این میان تحقیقاتی که در حوزه علوم اجتماعی صورت می گیرند، درصد بالایی از انتشار را به خود اختصاص داده اند و کارشناسان این حوزه به عنوان پرکارترین حوزه و همینطور رتبه اول چاپ مقالات در نشریه های معتبر را به خود اختصاص داده اند.

* نقش تاثیرگذار رسانه در عدم چاپ مقالات علمی: برخی از محققان ترجیح می دهند تا تحقیقات خود را در یک رسانه مانند تلویزیون یا رسانه های مکتوبی مانند خبرگزاری ها و روزنامه ها به چاپ برسانند تا اینکه در صف های طولانی نشریات علمی قرار بگیرند.

* محققان اروپایی بیش از محققان سایر قاره ها در زمینه چاپ مقالات علمی فعالیت داشته و تحقیقات خود را منتشر می کنند.

موارد ذکر شده تنها بخشی از دلایلی هستند که محققان را از چاپ و انتشار مقالات دور نگه داشته اند. بین سال های 1996 تا سال 2012 میلادی، شمار انتشار مقالات علمی به طرز باورنکردنی کاهش یافته و بیشتر مقالات به سمت انتشار از طریق روزنامه ها و رسانه های بصری پیش رفته اند./مهر