نبود حقوقدانان ورزشی، چالش ورزش ایران

نبود وکیل و مشاور تخصصی ورزشی و رشته ای با این عنوان در دانشگاه ها باعث شده است تا ورزشکاران و باشگاه های ایرانی در دعاوی های بین المللی همواره بازنده باشند، هر چند استفاده از مشاوران حقوقی خارجی هم نتوانسته پاسخگوی مطالبات باشد. حقوق ورزش یکی از ناشناخته ترین و در عین حال کاربردی […]

1

نبود وکیل و مشاور تخصصی ورزشی و رشته ای با این عنوان در دانشگاه ها باعث شده است تا ورزشکاران و باشگاه های ایرانی در دعاوی های بین المللی همواره بازنده باشند، هر چند استفاده از مشاوران حقوقی خارجی هم نتوانسته پاسخگوی مطالبات باشد.

حقوق ورزش یکی از ناشناخته ترین و در عین حال کاربردی ترین زیرمجموعه های رشته حقوقی در جهان و ایران است و امروزه در دانشگاه های معتبر و مهم دنیا نظیر ایتالیا، انگلستان، اسپانیا، فرانسه و پرتغال تدریس می شود. تدریس این رشته باعث می شود تا با بهره مندی از وکلای ورزشی، دعاوی حقوقی بین المللی همواره به نفع ورزشکاران خاتمه یابد.

اما در ایران به دلیل نبود حقوقدانان ورزشی و جدی نگرفتن این مساله، باعث شده بسیاری از دعاوی بین المللی در دیوان داوری ورزش (CAS) یا اتاق حل اختلاف فیفا بررسی شود که این موضوع هزینه های هنگفتی را به اشخاص حقیقی و حقوقی تحمیل می کند. البته در برخی مواقع هم به دلیل آشنا نبودن با حقوق ورزشی، اعتراضات و شکایت ها به جایی نمی رسد.

با این حال قرار است برای اولین بار با همکاری انجمن بین المللی زنان حقوقدان ورزشی (ویسلا) در روزهای 19 و 20 دی ماه کنگره ای با این موضوع برگزار شود.

«مهرداد محمدی» از حقوقدانان کشورمان روز چهارشنبه در گفت و گو با ایرنا گفت: جای حقوقدان ورزشی در ایران بسیار احساس می شود و بهره مندی از این ظرفیت، امروزه یک نیاز و ضرورت است. هر چند فدراسیون ها و باشگاه های ورزشی مشاور حقوقی دارند اما این افراد در زمره حقوقدانان عادی بوده و خبره حقوق ورزشی نیستند.

عضو کمیته تعیین وضعیت فدراسیون فوتبال افزود: به عنوان نمونه شکایت بازیکنان خارجی از باشگاه های ایرانی همواره به دلیل نداشتن حقوقدانان ورزشی با شکست باشگاه های ایرانی روبرو شده هر چند این باشگاه ها در برخی مواقع از مشاوران خارجی با مبالغ سنگین بهره مند می شوند، اما باز هم راه به جایی نمی برند.

محمدی یکی از عمده ترین ضعف های این بخش را نبود رشته تخصصی «حقوق ورزشی» در ایران عنوان کرد و یادآور شد: منظور ما از حقوق ورزشی مجموعه مقرراتی است که بر تمام امور ورزش نظیر ورزشکاران، مدیران فنی، تماشاگران، پزشکان ورزشی، تولیدکنندگان لوازم ورزشی، کارکنان و سازمان های ورزشی حاکم است.

وی در ادامه اقدام کمیته ملی المپیک در برگزاری کنگره بین المللی حقوق ورزشی در تهران را نقطه آغاز تلاش ها جهت معرفی هر چه بیشتر و توسعه علم حقوق ورزشی در ایران عنوان کرد و افزود: در این کنگره با همکاری انجمن بین المللی زنان حقوقدان ورزشی (ویسلا) در روزهای 19 و 20 دی ماه امسال برگزار می شود و در آن پنج حقوقدان و مشاور ورزشی زن مطرح جهان درباره مسائل حقوقی ورزشی تدریس خواهند کرد.

ایرنا نوشت: محمدی که خود یکی از مدرسین کارگاه در کنگره حقوق بین المللی ورزشی است، اظهار داشت: ریاست کمیته علمی کنگره بر عهده پرند عزیزی مشاور کمیته حقوقی کمیته المپیک و نخستین زن ایرانی عضو دادگاه بین‌المللی حکمیت ورزش (CAS) است و در این کارگاه مسائل مرتبط با قراردادهای فوتبالی، اختلافات حقوقی بین بازیکنان و باشگاه ها مطرح می شود و شرکت کنندگان آن حقوقدانان و شاغلین در حوزه ورزش هستند.

وی افزود: هر چند به این نیاز باید سال ها قبل در ایران پاسخ داده می شد اما همین نقطه آغازین را هم باید به فال نیک گرفت تا بتوانیم با برپایی این گونه کنگره ها جامعه ورزش را با حقوق ورزشی آشنا کنیم.

عضو کمیته تعیین وضعیت فدراسیون فوتبال گفت: در پایان به شرکت کنندگان گواهی مشترکی توسط کمیته ملی المپیک و انجمن ویسلا اعطا می شود.