صادرات مرکبات داستان حسین کرد شبستری

گروه اقتصادی-حسین زحمتکش: سال گذشته تولید مرکبات به بالای 3 میلیون تن رسید و نگرانی مسئولان را برای بازاریابی این حجم بالای تولید به همراه داشت، دولت برای خلاصی از این حجم بالا از مرکبات 100 میارد تومان مشوق صادراتی به مازندران اختصاص داد، شاید شانس با مسئولان و بدشناسی با تولیدکنندگان بود که سرمای […]

گروه اقتصادی-حسین زحمتکش: سال گذشته تولید مرکبات به بالای 3 میلیون تن رسید و نگرانی مسئولان را برای بازاریابی این حجم بالای تولید به همراه داشت، دولت برای خلاصی از این حجم بالا از مرکبات 100 میارد تومان مشوق صادراتی به مازندران اختصاص داد، شاید شانس با مسئولان و بدشناسی با تولیدکنندگان بود که سرمای سال گذشته حجم زیادی از تولید مرکبات استان را از بین برد. هر چند اگر بسترهای صادرات آنی مرکبات در استان وجود داشته باشد افزایش تولید نگرانی را به وجود نمی آورد اما متاسفانه صادرات مرکبات داستان حسین کرد شبستری شده که خاتمه نمی یابد. امسال پیش بینی شده 2 میلیون و 500 هزار تن تولید مرکبات داشته باشیم که زمان برداشت آن نیز یک ماه دیگر است، آیا مسئولان امر برنامه ای برای بازار این  حجم بالای مرکبات دارند؟ برای صادرات چه تصمیم هایی اتخاذ شده است؟ در این خصوص پای سخنان چند تن از مسئولان استانی نشستیم.

*تولید 2 میلیون و 500 هزار تن مرکبات در مازندران

رئیس اتحادیه باغداران مازندران با بیان اینکه پیش بینی تولید امسال باغ های استان 5/2 میلیون تن است، اظهار کرد: اندازه پرتقال های امسال بسته به شرایط خوب آب و هوایی، متوسط و درشت است و از کیفیت خوبی برخوردارند.

محمدرضا شعبانی خواستار اعمال مشوق های صادراتی مرکبات استان شد و اظهار کرد: اگر به ازای هر کیلو مرکبات صادراتی 500 تومان یارانه یا مشوق صادراتی به صادرکنندگان پرداخت شود می توان نسبت به صادرات مازاد تولید استان امیدوار شد. وی مشوق های صادراتی و تسهیل در حمل و نقل را مطالبه صادرکنندگان مرکبات دانست و اظهار کرد: برای وارد شدن کامیون های روسی به داخل استان همچنان با مشکلاتی روبرو هستیم.

شعبانی 80 درصد تولید کیوی کشور را مربوط به باغات مازندران دانست و اظهار کرد: دولت برای صادرات کیوی مازندران محدودیت هایی قائل شد که اکنون این محدودیت ها برداشته شده است. وی کیفیت کیوی باغات استان را عالی توصیف کرد و گفت: کشورهای اروپایی نیز قصد خرید کیوی مازندران را دارند هرچند از نظر قیمت قابل رقابت با نمونه های خارجی نیست. رئیس اتحادیه باغداران مازندران تصریح کرد: قیمت تمام شده و کیفیت مورد نظر بازارهای هدف عمده مشکلات پیش روی صادرات مرکبات استان است.

*پرداخت تسهیلات صادراتی

رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران با بیان اینکه سازمان توسعه تجارت وظیفه صادرات کالاهای ایرانی را دارد، اظهار کرد: اگر وظیفه صادرات مرکبات را به جهاد کشاورزی بدهند از بار مسئولیت شانه خالی نمی کنیم ولی جهاد کشاورزی متولی تولید است و متولی صادرات نیز مشخص است.دلاور حیدرپور با بیان اینکه بازار خارج از کشور ضوابط خاص خود را دارد، تصریح کرد: بازار تعیین کننده ورود کالا است لذا دولت باید سیاست گذاری های اعمالی را در نظر بگیرد تا شاهد ارتقاء کیفیت مرکبات استان باشیم.وی با بیان اینکه نماینده شرق مازندران اعلام کرده که توانسته برای مرکبات استان مشوق صادراتی دریافت کند، اظهار کرد: دو روز پیش وزارت جهاد کشاورزی نیز تسهیلات محصولات کشاورزی را با نرخ سود 5/14 درصد ابلاغ کرده است.وی این تسهیلات را تلفیقی از منابع صندوق توسعه ملی و بانکی دانست و اظهار کرد:  50 درصد از اعتبار در نظر گرفته شده از منابع بانکی است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران با بیان اینکه منابع بانکی سود 18 درصد و منابع مالی صندوق توسعه ملی سود 12 درصد دارند، اظهار کرد: تلفیق این دو موجب شد تا نرخ سود تسهیلات صادراتی 5/14 درصد باشد.

حیدر پور افزود: با درخواست از دولت مبنی بر اعمال تسهیلات صادراتی از محل صندوق توسعه ملی و کاهش سود این منابع به 8 درصد، می توان زمینه صادرات مرکبات استان را در قالب مشوق تسهیلات ایجاد کرد.

حیدرپور پیشنهاد این موضوع که صادرات مرکبات را به واردات برخی کالاها از کشورهای هدف گره بزنیم، اظهار کرد: اگر مشوق پرداخت نمی شود می توان با اعطای امتیاز معافیت های وارداتی برای  کشورهای هدف صادرات مرکبات به آن ها داشته باشیم.وی در ادامه به پیگیری سازمان جهاد کشاورزی مازندران در ایجاد میدان میوه و تره بار محصولات مازندران در تهران اشاره کرد و گفت: سازمان تعاون روستایی یک میدان در شرق تهران دارد که پیگیر هستیم تا بخشی از آن را به مرکبات و مرغ مازندران اختصاص دهیم.

*صادرات مرکبات تکرار مکررات شده است

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت مازندران با بیان اینکه مازاد تولید مرکبات مازندران بدون لحاظ مشوق های صادراتی توان صادرات نخواهد داشت، اظهار کرد: باید از تجربه های گذشته استفاده کرد و از آن ها برای تقویت زمینه های صادرات مازاد تولید مرکبات استان بهره برد.محمد محمدپور عمران با بیان اینکه تسهیلات برای پرداخت به صادرکنندگان وجود دارد، گفت: باید به منابع موجود تسهیلاتی جهت دهی کنیم تا صادرات مرکبات نیز در آن گنجانده شود.وی با تاکید بر ضرورت پرداخت مشوق های صادراتی تصریح کرد: اینکه همیشه بگوییم مرکبات مازاد تولید دارد و بستر صادرات است اما توان رقابت ندارد مسئله جدیدی نیست و هر سال تکرار می شود لذا باید چاره اندیشی کرد و نسبت به ارتقاء کیفیت مرکبات استان یک برنامه ریزی در مدت زمانی مشخص کرد.محمدپور خواستار تعیین یک متولی درامر صادرات مرکبات استان شد و اظهار کرد: اگر صادارت مرکبات استان یک متولی مشخص داشته باشد می توان با جلب حمایت دیگر دستگاه های مربوط برخی از اقدام های لازم را پیش برد.وی سازمان موظف در صادرات مرکبات را جهاد کشاورزی معرفی کرد و گفت: در این موضوع جهاد کشاورزی باید ورود پیدا کند و دیگر دستگاه های دخیل نیز حمایت کنند.رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت مازندران پیشنهاد کرد که می توان برای حل مشکل مازاد تولید مرکبات استان از ظرفیت تعاون روستایی بهره گرفت و گفت: باید مشخص شود که چگونه می توان مازاد تولید مرکبات استان را به فروش رساند اگر دولت مشوق می دهد سیاست گذاری آن در استان تبیین شود وگرنه سازمان تعاون روستایی می تواند در توزیع مازاد مرکبات استان در دیگر نقاط کشور ورود پیدا کنند.

*جانمایی صادرات مرکبات در بسته رونق تولید

معاون امور هماهنگی و اقتصادی استانداری مازندران با بیان اینکه یکی از 5 بسته رونق تولید امسال مربوط به صادرات محصولات غیر نفتی است، اظهار کرد: در چهلمین جلسه ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی مصوبه ای ابلاغ شد که در آن بسته حمایتی از صادرات غیر نفتی در نظر گرفته شده است.

حسن خیران پور در ادامه خاطر نشان کرد: منابع مالی این بسته حمایتی را صندوق توسعه ملی، بانکی و بودجه ای تامین خواهند کرد.وی با بیان اینکه در بند «ب» این مصوبه نحوه استفاده از این مشوق ها تشریح شده است، اظهار کرد: می توان با استناد به این بند قانونی، مشوق های صادراتی برای مرکبات استان در نظر گرفت.

خیریان پور خاطر نشان کرد: این مصوبه فرصتی است تا به عنوان بسته حمایت از صادرات محصولات غیر نفتی که مرکبات را نیز شامل می شود استفاده کرد.معاون امور هماهنگی و اقتصادی استانداری مازندران با بیان اینکه این مصوبه به تازگی توسط وزارت کشور ابلاغ شده است، گفت: لازم است تا برخی قوانین و شرایط لازم جهت استفاده از مصوبه، تبین و تعیین گردد تا بتوان در چارچوب آن بخشی از نیاز صادرکنندگان مرکبات استان را تسهیل نمود.وی خاطر نشان کرد: برای پیگیری صادرات مرکبات استان نیازمند برگزاری جلسات متعدد در قالب شورای گفت و گو و بخش خصوصی هستیم.

*صادرات مرکبات و داستان های طولانی

متاسفانه صادرات مرکبات استان تبدیل به یک داستان طولانی شده که هر بار دلایل متعددی را از عدم موفقیت آن بیان می کنند، اینکه هزینه تولید بالا است، تعرفه گمرکی روسیه باید اصلاح شود، نیاز به مشوق صادراتی داریم، تولید مرکبات صادرات محور نیست، همه و همه هر سال بیان می شود، وقتی آسیب ها به درستی شناسایی شده چرا برای حل آن راهکاری ارائه نمی شود؟ واقعا کدامیک از دستگاه ها باید پای کار بیاید تا این مشکل حل شود؟ هر سال شاهد شانه خالی کردن مسئولان و پاسکاری بین هم هستیم. حال تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل .