عوامل شکست ائتلاف در یمن

  حرف آنلاین: از زمان تجاوز عربستان به یمن، افکار عمومی این کشور تحریک و جریحه‌دار شده است. لذا باعث شده تا حمایت یمنی‌ها از انصارالله و حوثی‌ها فراگیر و عمومی شود. پس از گذشت حدود یک ماه از آغاز تجاوز نظامی ائتلاف عربی ـ عبری به سرکردگی آل‌سعود و متحدانش به یمن، هیچ‌گونه دستاوردی […]

 

حرف آنلاین: از زمان تجاوز عربستان به یمن، افکار عمومی این کشور تحریک و جریحه‌دار شده است. لذا باعث شده تا حمایت یمنی‌ها از انصارالله و حوثی‌ها فراگیر و عمومی شود.

پس از گذشت حدود یک ماه از آغاز تجاوز نظامی ائتلاف عربی ـ عبری به سرکردگی آل‌سعود و متحدانش به یمن، هیچ‌گونه دستاوردی عاید آن‌ها نشده و چند صد نفر از زنان و کودکان بی‌گناه در بمباران‌های هوایی، در مناطق مسکونی به شهادت رسیده‌اند.

با ارزیابی روند این جنگ، می‌توان حدس زد که چه سرنوشتی در انتظار سعودی‌ها است. چرا که نیروی هوایی آل‌سعود که بیشترین حمله را به زیرساخت‌های یمن داشته، هیچ‌گونه موفقیتی چه به لحاظ نظامی و چه به لحاظ سیاسی به‌دست نیاورده است. بلکه روند تحولات به ضرر این ائتلاف به‌پیش می‌رود. لذا کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند که جنایت آل‌سعود و همدستانش خیلی زود منجر به شکست نهایی شود. دلایلی بر شکست این ائتلاف مترتب است که تبیین می‌شود.

1 ـ عدم مشروعیت حقوقی تجاوز عربستان

تجاوز نظامی عربستان به همراه ائتلاف پوشالی کشورهای عرب منطقه، به لحاظ حقوق بین‌الملل هیچ دلیل و سند متقن و محکمه‌پسندی را برای تجاوز به یمن ندارد. از طرفی هم هیچ کدام از دلایل عربستان در تجاوز به این کشور منطقی و مشروع نیست

2 ـ حمله به زیرساخت‌های یمن

عربستان در این مدت کوتاه وارد بازی‌ای شده، که نه راه پس دارد و نه راه پیش. تقریباً تمام حملات هوایی عربستان بر اهداف غیرنظامی متمرکز بوده است. لذا باعث شده تا به لحاظ روانی، افکار عمومی یمن به تعرضات عربستان واکنش‌های تندی نشان دهد. برهمین اساس، سایر کشورهای منطقه نیز به حملات هوایی عربستان به مناطق مسکونی و غیرجنگی واکنش نشان داده‌اند. لذا موجی از نارضایتی در مردم ایجاد شده و مردم سلحشور یمن با خیزش اسلامی راهی را طی می‌کنند که در نهایت منجر به براندازی حاکمان سعودی خواهد شد.

3 ـ فروپاشی زودهنگام ائتلاف عربی

بر خلاف روز اول حمله عربستان به یمن که سخن از ائتلاف و همکاری چند کشور منطقه در حمله به این کشور می‌شد، اما در عمل حمایت و پشتیبانی سایر کشورهای ائتلاف همانند روزهای اول جنگ نیست. آنچه از ائتلاف عربی ـ عبری باقی مانده، با آن چیزی که سعودی‌ها در روز اول از آن تبلیغ کردند، بسیار متفاوت است. در واقع شکل‌گیری این ائتلاف کاغذی بی‌هدف و فشار افکار عمومی جهان به این شیوه تجاوز به مردم بی‌گناه، باعث شده تا این اجماعِ عربی زودتر از موعد فرو پاشد.

تقریباً تمام حملات هوایی عربستان بر اهداف غیرنظامی متمرکز بوده است، لذا باعث شده تا به لحاظ روانی، افکار عمومی یمن به تعرضات عربستان واکنش‌های تندی نشان دهد

از طرفی انقلابیون یمنی با خویشتن‌داری و سعه صدر توانسته‌اند که در مقابل جنگ روانی سعودی‌ها ـ مبنی بر وجود حوثی‌ها به عنوان دشمن مشترک ـ پیروز شوند. چرا که هیچ یک از اعضای ده‌گانه ائتلاف عربی به‌صورت مستقیم همانند سعودی‌ها دست به تجاوز نزده است. همچنین کشورهای گردهم آمده با یکدیگر اختلافات قابل ملاحظه‌ای دارند که باعث شده این اجماع دوام چندانی نداشته باشد.

4 ـ عدم شکست حوثی‌ها در جنگ

به لحاظ اصول استراتژیک، شکست و پیروزی در هر جبهه، متناسب با اهداف جنگ سنجیده می‌شود. عربستان در حمله به یمن اذعان داشت، شکست حوثی‌ها به‌عنوان راهبرد مطرح می‌شود. در صورتی که حتی یک رهبر انصارالله در این درگیری‌ها شهید نمی‌شود. حتی هیچ‌گونه ضعف و شکستی از ناحیه حوثی‌ها در مقابل ائتلاف وجود ندارد. ضمن این‌که انصارالله از مدت‌ها قبل تجهیزات و سلاح‌های مهم و زیرساختی را در اماکن امن مخفی کرده است تا در روز مبادا از آن رونمایی کند.

5 ـ جریحه‌دار شدن احساسات عمومی یمنی‌ها

از زمان تجاوز عربستان به یمن، افکار عمومی این کشور تحریک و جریحه‌دار شده است. لذا باعث شده تا حمایت یمنی‌ها از انصارالله و حوثی‌ها فراگیر و عمومی شود. براین اساس، پایگاه مردمی نیروهای انصارالله برای تقابل با محور تکفیری تقویت شده است. به‌طور حتم این تصمیم عربستان موجی از نارضایتی در بین سه میلیون حوثی ایجاد کرده است که احتمال دارد در آینده چالش‌هایی را برای آل‌سعود به وجود آورد.

واقعیت این است که عربستان سعودی در وضعیتی قرار دارد که راه پس و پیش ندارد و هر چه زودتر حملات خود را متوقف کند، جلوی ضرر بیشتر را گرفته است. سعودی‌ها باید بدانند که دیگر نمی‌توانند نقش قیّم سایر کشورهای عرب منطقه را ایفا کنند. دیر یا زود خشم و اعتراض مردم منطقه باعث فروپاشی آل‌سعود خواهد شد.

 

محسن صابر