نگاهی به وضعیت ارقام جدید برنج در مازندران
حرف انلاین: با توجه به وضعیت کشت ارقام جدید برنج در مازندران و ذکر این نکته که بر اساس آمارهای رسمی حدود ۲۴۰ هزار هکتار زمین شالیزاری دارد ، بسته به ترسالی یا خشکسالی تا ۲۳۰ هزار هکتارش زیر کشت میرود. همچنین در این استان ۳۲۰ هزار نفر شالیکار بهصورت حرفهای و بهعنوان بهرهبردار فعالیت دارند.
سال زراعی گذشته بر اساس آمار رسمی جهاد کشاورزی مازندران حدود یک و نیم میلیون تن شلتوک از شالیزارهای استان برداشت شد که از این مقدار بیش از یکمیلیون و یکصد هزار تن برنج سفید قابلتولید است.
درحال حاضر بر اساس آمار سازمان جهاد کشاورزی مازندران بیش از ۷۰درصد زمینهای شالیزاری استان زیر کشت ارقام کم محصول طارم محلی و هاشمی میرود .
بر اساس تجربه کشاورزان مازندران ، از هشت تن شلتوک حدود پنجتن برنج سفید تولید میشود. میزان تولید برنج سفید از هر هکتار شالیزار زیر کشت طارم محلی و هاشمی بین ۲.۵ تا سه تن است.
رقم جدید برنج طارم که به یاد شهید هستهای مصطفی روشن به نام ” طارم روشن ” نامگذاری شده ، سال ۹۶ با همکاری سازمان انرژی اتمی و با استفاده از پرتو تابی و اشعه گاما بهصورت رسمی معرفی شد و سال زراعی گذشته ۳۵ هکتار از زمینهای کشاورزی استان زیر کشت این رقم قرار گرفت.
تجاریسازی رقم جدید “طارم روشن “
رئیس پژوهشکده زیستفناوری دانشگاه کشاورزی ساری در همایش رونق تولید برنج با محوریت ترویج کشت و تجاریسازی رقم جدید “طارم روشن ” در این دانشگاه گفت: تا زمانی که نتایج علمی محققان بهویژه ارقام کشاورزی که با هزینه سنگین و در مدتزمان طولانی به دست میآید و معرفی میشود ، موردحمایت مسئولان دستگاههای اجرایی و مهمتر از آن کشاورزان قرار نگیرد، هرز رفتن زحمت نیروی انسانی و منابع مالی محسوب میشود.
قربانعلی نعمت زاده که از محققان اصلی تولید رقم طارم روشن است ازآنچه که ” بیتوجهی مسئولان و کشاورزان پیشرو ” به خاطر حضور نیافتن در همایش نامید، انتقاد کرد و افزود: اینکه مازندران قطب تولید برنج باشد ولی کارشناسان و کشاورزان استان به این همایش توجیهی اقتصادی و مهمتر از آن مقوله خودکفایی این محصول استراتژیک بیتوجهی کنند، جای بسی تأسف است.
کشاورزان پیشرو به کشاورزانی گفته میشود که مراحل کاشت ، داشت و برداشت محصولات را بر اساس اصول علمی انجام میدهند و اصولاً تازهترین دستاوردهای علمی در زمینه کشاورزی را هم دنبال کرده و برای اجرایی شدن آنها همکاری میکنند.
عملکرد بالا و مقاومت بیشتر
این محقق ارشد کشاورزی به فرایند تولید و مزایای کشت رقم برنج طارم روشن اشاره کرد و اظهار داشت: افزایش عملکرد ، زودرسی ، کیفیت مطلوب همراه با عطروطعم طارم ازجمله ویژگیهای رقم روشن است ضمن اینکه در برابر بیماری بلاست و کرم ساقه خوار هم مقاومت بالایی دارد و به عبارتی واکسینه است.
بیماری بلاست بیماری است که مانع رشد گیاه هنگام خوشهدهی میشود. کرم ساقه خوار هم آفتی است که از طریق ورود به ساقه برنج سبب پوکی دانههای شالی میشود. این دو مهمترین آفتهای شالیزارهای مازندران است که بیشترین ضرر و زیان را به شالیکاران میرسانند.
نعمت زاده با توضیح اینکه این رقم با همکاری سازمان انرژی اتمی و با استفاده از پرتو تاپی و اشعه گاما تولیدشده است، افزود : رقم روشن پس از گذشت ۹ سال این رقم از ۲ لاین ندا و نعمت بهدستآمده است.
تکنولوژی تولید ارقام جدید برنج
وی در مورد تکنولوژی تولید این ارقام گفت : این ارقام با پرتودهی اشعه گاما از چشمه کبالت ۶۰ با دز ۲۰۰ گری روی ۲۰ رقم محلی کیفی و رقمهای پر محصول شمال کشور باهدف دستیابی به لاین های برتر موتانت زودرس و پاکوتاه و همچنین با عملکرد بالا و کیفیت مطلوب در سال ۱۳۸۸ آغاز شد.
استاد دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری توضیح داد: رقم روشن از پرتودهی رقم نعمت بوده و دارای ارتفاع ۶۷/۱۰۹ سانتیمتر است که نسبت به ورس ( خوابیده شدن ) مقاوم بوده و برای برداشت مکانیزه مناسب است.
وی افزود : این رقم ازنظر طول دوره رشد ۱۲۲ روزه از بذرپاشی تا برداشت زمان میبرد که به معنای رقم ” متوسط رس ” است و این زمان یعنی اینکه حدود یک هفته تا ۱۰ روز زودتر از والد خودش یعنی رقم نعمت میرسد.
برنج رقم نعمت که رقم پر محصول محسوب میشود در سال ۷۴ پس از حدود یک دهه تحقیق از تلاقی بین رقم آمل ۳ و سنگ طارم به دست آمد و معرفی شد . این رقم دارای ارتفاع بیش از یک متر و طول دوره رسیدن آنهم ۱۴۰ روز است.
استاد دانشگاه کشاورزی ساری یکی از ویژگیهای رقم روشن را عملکرد بالای آن نسبت به سایر رقمهای کیفی ازجمله طارم محلی و هاشمی برشمرد و توضیح داد : برنج روشن به لحاظ داشتن تولید بیش از هشت تن شلتوک در هکتار حدود یکتن بیشتر از والد خود یعنی نعمت عملکرد دارد.
انقلاب سبز خودکفایی
نعمتی از کشف و معرفی رقم برنج روشن در مازندران بهعنوان ” انقلاب سبز خودکفایی ” یادکرد و بیان داشت: طبق بررسیهای علمی و عملی رقم روشن را میتوان به لحاظ کیفی با طارم هاشمی و به لحاظ عملکردی با رقم نعمت مقایسه کرد.
این استاد دانشگاه کشاورزی افزود : در محافل علمی و تحقیقاتی دانشگاهی یک اصلی وجود دارد که میگویند ” کمیت و کیفیت رابطه معکوس دارند ” ، ولی با تولید رقم روشن این رابطه شکسته شده است ، یعنی رقم طارم روشن عملکرد رقم پرمحصول نعمت و کیفیت طارم هاشمی را دارد. نعمت زاده در مورد توجیه اقتصادی کشت رقم روشن نیز توضیح داد : طبق بررسیها متوسط تولید برنج کیفی طارم هاشمی در هر هکتار ۲ هزارو ۵۰۰ کیلوگرم است که اگر بر اساس قیمت ۱۷ هزار تومان سالجاری محاسبه شود ،درآمد کشاورز در هر هکتار ۴۳ میلیون تومان است ، درحالیکه اگر کشاورز در همان یک هکتار شالیزاری رقم طارم روشن را کشت کند با عملکرد چهار هزارو ۸۰۰کیلوگرم برنج سفیدی که امسال بهطور میانگین در ۳۵ هزار هکتار زیر کشت این رقم محقق شد ، و هر کیلوگرم هم حدود ۱۳هزار تومان به فروش رفت ، درآمد کشاورز در هر هکتار ۶۳ میلیون تومان میرسد که ۲۰ میلیون تومان بیشتر از کشت طارم هاشمی است.
گسترش کشت رقم روشن خودکفایی برنج را در کشور محقق میکند
این محقق کشاورزی بابیان اینکه گسترش کشت رقم روشن خودکفایی برنج را در کشور محقق میکند، گفت: خودکفایی محصولات کشاورزی باید در زمین کشاورزی و توسط کشاورزان عملیاتی شود.
این استاد دانشگاه کشاورزی توضیح داد : بر اساس بررسیهای آماری ، از هر هکتار زیر کشت برنج روشن چهار هزارو ۸۰۰ کیلوگرم برنج سفید به دست میآید . سرانه مصرف کشور ما هم بر اساس آمارهای رسمی ۳۵ کیلوگرم است . در این صورت هر هکتار زمین شالیزاری مازندران درحال حاضر که برنج طارم هاشمی کشت میشود برنج موردنیاز ۷۳ نفر در کشور را تأمین میکند درحالیکه اگر برنج روشن کشت شود ، نیاز ۱۳۵ نفر را تأمین خواهد کرد.
رئیس پژوهشکده زیستفناوری دانشگاه کشاورزی ساری گفت: نوید خودکفایی را با توسعه کشت رقم روشن بهراحتی قابللمس است و درواقع پاره کردن حلقه وابستگی و بندگی به واردات برنج بهعنوان یکی محصول استراتژیک است.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0