سیاه و سفید تولید محصولات ارگانیک در مازندران
سرویس تولید – حسین زحمتکش : با توجه به دغدغه و نگرانی های موجود در تولید محصولات کاملا سالم غذایی، کارشناسان تغییر الگوی کشت و تولید ارگانیک را پیشنهاد داده اند، اما ایجاد این مهم در کشوری همچون ایران و به خصوص مازندران یقینا با مقاومت هایی روبرو خواهد شد هرچند الگوی کشت ارگانیک نیز […]
سرویس تولید – حسین زحمتکش : با توجه به دغدغه و نگرانی های موجود در تولید محصولات کاملا سالم غذایی، کارشناسان تغییر الگوی کشت و تولید ارگانیک را پیشنهاد داده اند، اما ایجاد این مهم در کشوری همچون ایران و به خصوص مازندران یقینا با مقاومت هایی روبرو خواهد شد هرچند الگوی کشت ارگانیک نیز به صورت جامع در اختیار تولید کنندگان قرار ندارد، همچنین نهادی نیز متولی تولید ارگانیک و ارائه استانداردهای مربوطه نیست. چندی پیش استاندارد ملی 11000 برای تولید محصولات ارگانیک تدوین شد اما تا به الان شاهد به کارگیری آن یا رغبت تولیدکنندگان در این بخش نبوده ایم .
به بهانه برگزاری جلسه بررسی راهکارهای کشت ارگانیک در استان، با برخی از مسئولان و کارشناسان بخش کشاورزی و سلامت غذایی به گفت و گو پرداختیم.
*تاثیر آلودگی های شهری بر عرصه های طبیعی
رئیس انجمن ارگانیگ مازندران با بیان اینکه تعریف امنیت غذایی در کمیت نیست، اظهار کرد: نمی توانیم بگوییم مصرف غذایی که میزان الودگی آن مشخص نیست غذای سالم است مردم از فواید محصولات ارگانیک بی اطلاع هستند.حسن علی نژاد با بیان اینکه اطلاعات فنی در حوزه ارگانیک وجود ندارد، اظهار کرد: برای ترویج کشت محصولات ارگانیک، امکانات، عرصه و دانش علمی وجود دارد اما نیازمند همکاری و همراهی دستگاه های متولی هستیم. وی گفت: آلودگی های شهری روی عرصه های طبیعی تاثیرگذاشته و محصولات جنگلی و بکر طبیعی ارگانیک نیز وجود ندارد. این فعال اقتصادی با بیان اینکه تعریف ما از محصولات ارگانیک همگام با تعاریف جهانی نیست، اظهار کرد: در حوزه تولید غذای سالم استاندارد ملی 11000 تعریف و محصولات ارگانیک در آن دیده شده است.رئیس انجمن ارگانیک مازندران خاطر نشان کرد: هزینه تولید محصولات ارگانیک با افزایش قیمت آن جبران می شود و جالب است که در تولید این محصولات به هیچ وجه کاهش عملکرد نداریم.وی با بیان اینکه برخی فکر می کنند تولید محصول ارگانیک موجب کاهش مقدار برداشت محصول یا کاهش عملکرد می شود، اظهار کرد: در تولید ارگانیک نتنها کاهش عملکرد نداریم بلکه بسته به ماهیت بهداشتی و سلامت محور این محصولات، قیمت بیشتری نسبت به دیگر محصولات کشاورزی دارند. علینژاد از دستگاه های دولتی درخواست حمایت و کمک کرد و گفت: انجمن ارگانیک مازندران منافع مالی ندارد و یک تشکل غیرانتفاعی و خود جوش است تا بتواند در تولید محصولات سالم؛ دانش فنی مورد نظر را در اختیار متقاضیان قرار دهد.
* 90 درصد خاک های کشور ما قلیایی است
نصیری کارشناس محیط زیست با بیان اینکه 70 درصد از کودهای مصرفی در مزارع بی مورد هستند، اظهار کرد: 90 درصد خاک های کشور ما قلیایی است و عناصر ریز مغذی در چنین خاک هایی قابل جذب توسط گیاه نیست.
وی افزود: ناچاریم برای تولید محصول سالم غذایی به سمت تولید ارگانیک یا بدون خاک برویم. این کارشناس محیط زیستی، کشور اتیوپی را صادرکننده برتر محصولات ارگانیک در دنیا دانست و تصریح کرد: 85 درصد از کشاورزان این کشور کشت ارگانیک دارند و کشورهای پیشرفته اروپایی مشتریان اول آن ها هستند.
نصیری ادامه کشت سنتی را درست ندانست و گفت: به ازای هر یک درجه افزایش گرما، 15 درصد تولید در اراضی باغی و دیمی کاهش می باید و حالا باید دید افزایش بی رویه ی دمای کره زمین چه سرنوشتی را برای کشت سنتی به جا خواهد گذاشت. وی با بیان اینکه گیاهان ظرفیت محدود در جذب مواد مغذی دارند، اظهار کرد: بیش از اندازه کود مصرف می شود این موضوع را کشاورز نمی داند و از آن آگاه نیست. کارشناس محیط زیست، تولید ارگانیک را منوط به درک درست از خاک دانست و تصریح کرد: در تولید ارگانیک فرآیند خاک را زنده در نظر می گیرند تا نیازی به استفاده از کود و سم نباشد. وی مقدار سموم موجود در محصولات کشاورزی را بالا دانست و تاکید کرد: مصرف سم در برخی اقلام کشاورزی آنقدر زیاد است که برای مثال باید گفت ما به جای خیار سم دار، سم حاوی خیار را می خوریم!
نصیری راه حل مشکلات بیان شده را در تولید ارگانیک و تغییر الگوی کشت دانست و اظهار کرد: نتیجه تحقیقات دانشگاهی باید در اختیار کشاورزان قرار گیرد تا به مرور زمان فواید تغییر الگوی کشت به آن ها اثبات شود.
*تولید ارگانیک نیاز به ترغیب کشاورز دارد
حجازی کارشناس استاندارد نیز طی گفت و گویی با بیان اینکه پیش درآمد محصولات ارگانیک تولید غذای سالم است، اظهار کرد: اگر باقی مانده سموم در محصولات کشاورزی وجود نداشته باشد می توان از آن به عنوان غذای سالم یاد کرد.وی استاندارد ملی 11000 را در تولید محصولات ارگانیک مهم دانست و تصریح کرد: در تولید محصولات ارگانیک در بندهای آورده شده به هیچ وجه از عدم استفاده کود و سم سخنی به میان نیاورده شده است بلکه نوع مصرف آن ها مهم است. حجازی با بیان اینکه تغییر الگوی کشت با مقاومت کشاورزان همراه خوهاهد بود، گفت: باید جذابیت تولید ارگانیک را برای کشاورزان تشریح کرد تا به این مهم علاقه مند شوند وگرنه با دستورالعمکل های اجباری یا الزامی نمی توان کاری از پیش برد.
*تولید ارگانیک موجب بهره وری و ثبات منابع آبی و خاکی
رئیس کمسیون کشاورزی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی مازندران بهره وری را مهم ترین راهکار برای حفظ منابع آبی و خاکی دانست و تصریح کرد: متاسفانه در تولید کمی که گریبان گیر استان و کشور شده است فکری برای بازار، کیفیت و هزینه های آن نشده است و این به معنای هدر رفت بسیاری از ظرفیت های تولیدی بخش کشاورزی است. علی معلم با بیان اینکه در تولید کشاورزی به بیراه رفته ایم، اظهار کرد: تولید ارگانیک بهترین راهکار برای حفظ منابع آبی و خاکی استان است. رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی مازندران گفت: انار ترش، خرمالوی جنگلی، گردو، آلو و تمشک وحشی همگی از محصولات ارگانیک طبیعی است که با قیمت های بسیار ارزانی به فروش می رسند . معلم محصول ارگانیک را موجب بهره وری بهتر تولید و ثبات منابع آبی و خاکی دانست و تاکید کرد: بسیاری از محصولات جنگلی که کاملا ارگانیک هستند به دلیل عدم مصرف از بین می روند، طرح خروج دام از جنگل نیز باعث شد تا این محصولات مصرف دامی نیز نداشته باشند. وی خواستار توسعه کشت ارگانیک در استان شد و گفت: چاره ای جز تولید محصولات ارگانیک نداریم تا بتوانیم با اطمینان خاطر بگوییم محصول سالم به دست مردم می رسد. عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی مازندران با بیان اینکه تولید محصول ارگانیک به معنای کاهش عملکرد تولید نیست، اظهار کرد: مصرف کود در بسیاری از کشورها چند برابر مقدار مصرفی کشاورزان ما است، آن ها به نوع کود و چگونگی استفاده از آن توجه بیشتری دارند.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0