تهدید خشکسالی برای 2 هزار هکتار از اراضی شالیزاری جویبار

جویبار – خبرنگار حرف: مدیرجهادکشاورزی شهرستان جویبار گفت: دو هزار هکتار از اراضی شالیزاری شهرستان در استرس خشکی قرار دارد که 500 هکتار از اراضی در معرض تهدید به خشکی و 78 هکتار به‌صورت کامل رهاشده‌اند. شهرستان جویبار یکی از شمالی‌ترین نقاط کشور و متصل به دریای خزر است که ازلحاظ انتقال آب از طریق […]

2

جویبار – خبرنگار حرف: مدیرجهادکشاورزی شهرستان جویبار گفت: دو هزار هکتار از اراضی شالیزاری شهرستان در استرس خشکی قرار دارد که 500 هکتار از اراضی در معرض تهدید به خشکی و 78 هکتار به‌صورت کامل رهاشده‌اند.

شهرستان جویبار یکی از شمالی‌ترین نقاط کشور و متصل به دریای خزر است که ازلحاظ انتقال آب از طریق سدهای موجود در شهرستان ساری و قائم‌شهر برای مصارف کشاورزی در انتهای مسیر قرار دارد که هرساله در زمان فصل کشاورزی با مشکل کمبود آب مواجه بوده است. در سال‌های اخیر و با تغییر اقلیم آب و هوایی و کاهش نزولات آسمانی و در پی آن کاهش ذخیره‌سازی آب در سدها این مشکل دوچندان شده است.بااین‌وجود مسئولان جویباری و استان طی جلسات متعددی از اواخر سال گذشته بنا را بر انتقال آب سد مرحوم صالحی مازندران به رودخانه سیاه رود و همچنین ساخت آب‌بندان در روستاهای فاقد آن در زمین‌هایی منابع طبیعی ملی که در روستاها موجود است گذاشتند. بااین‌حال انتقال این آب به زمین‌های کشاورزی در بخش گیل خواران که در انتهای مسیر رودخانه سیاه رود قرار دارند چندان مثمر ثمر نیست.سلیمان حاتم نژاد مدیرجهادکشاورزی جویبار طی گفت‌وگویی اظهار کرد: امسال از 9750 هکتار اراضی شالیزاری جویبار 400 هکتار آن به دلیل کم‌آبی کشت شالی انجام‌نشده است.

وی افزود: از این مقدار 130 هکتار آن زیر کشت سویا رفته است.مدیرجهادکشاورزی جویبار بابیان اینکه 2 هزار هکتار از اراضی شالیزاری شهرستان در استرس خشکی قرار دارد گفت: از این دو هزار هکتار، 500 هکتار از اراضی در معرض تهدید به خشکی و 78 هکتار به‌صورت کامل رهاشده‌اند که عمدتاً در بخش گیل خواران قرار دارند.حاتم نژاد به انتقال آب از سد مرحوم صالحی مازندران به رودخانه سیاه رود اشاره و عنوان کرد: با توجه به اینکه 350 لیتر بر ثانیه آب از طریق این سد به رودخانه سیاه رود انتقال می‌یابد اما به دلیل طولانی بودن مسیر انتقال آب، زمین‌های زراعی در پایین‌دست هم چنان با مشکل کم‌آبی مواجه هستند.وی با اعلام اینکه ۹۵ درصد از اراضی شالیزاری شهرستان نشاء شده خاطرنشان کرد: با توجه به کمبود آب و کاهش ذخیره‌های آبی پشت سد هیچ تعهدی برای تأمین آب کشاورزی برای کشت دوم برنج نداریم.بخش اعظمی از مسیر رودخانه سیاه رود در بخش مرکزی شهرستان جویبار قرار دارد که 6 هزار و 500 هکتار از اراضی کشاورزی را دربر می‌گیرد که با توجه به وضعیت بحرانی آب باعث نگرانی بسیاری از کشاورزان این منطقه شده است. در این رابطه محمد مدانلو بخشدار مرکزی جویبار به خبرنگار ما گفت: روز گذشته با نصب پمپ دوم در مسیر انتقال آب از سد مرحوم صالحی مازندران به رودخانه سیاه رود ظرفیت انتقال به 550 لیتر بر ثانیه رسیده است که می‌تواند حیات دوباره‌ای به اراضی شالیزاری حاشیه این رودخانه ببخشد.

وی تصریح کرد: انتقال این آب می‌تواند حدود 500 هکتار از اراضی شالیزاری شهرستان جویبار را از تنش آبی نجات دهد.

بخشدار مرکزی جویبار تأکید کرد: باید با مدیریت و اصلاح الگوی مصرف به‌ویژه در بخش کشاورزی که وظیفه دهیاران و شوراهای اسلامی روستاها است فصل زراعی را با کمترین مشکلات پشت سر بگذاریم.

مدانلو با اشاره به ذخیره‌سازی مناسب در آب‌بندان‌های این بخش بیان کرد: با لایروبی به‌موقع آب‌بندان‌ها، رودخانه و نهرها در این بخش از هدر رفت آب با توجه به شرایط خشک‌سالی جلوگیری شده است.

گفتنی است شهرستان جویبار دارای ۲ هزار ۲۰۰ هکتار آب‌بندان است که اکثر آن‌ها تا ۹۰ درصد آب‌گیری شده است که می‌توان با استفاده از این ظرفیت و مدیریت صحیح مشکل کم‌آبی در این منطقه را پشت سر گذاشت.