از نبود آمار اشتغال تا نخبگانی که نرفتند!

ساری-الناز پاک نیا در نوبت بندی نشست های خبری شورای اطلاع رسانی استانداری مازندران مدیران اداره کل فناوری اطلاعات مازندران، رئیس پارک علم و فناوری مازندران و نیز رئیس بنیاد نخبگان در میان خبرنگاران حاضر شدند. علی معتمدزادگان رئیس پارک علم و فناوری مازندران در این نشست خبری با اشاره به اینکه این پارک از […]

1

ساری-الناز پاک نیا

در نوبت بندی نشست های خبری شورای اطلاع رسانی استانداری مازندران مدیران اداره کل فناوری اطلاعات مازندران، رئیس پارک علم و فناوری مازندران و نیز رئیس بنیاد نخبگان در میان خبرنگاران حاضر شدند.

علی معتمدزادگان رئیس پارک علم و فناوری مازندران در این نشست خبری با اشاره به اینکه این پارک از جمله پارک های موفق استان مازندران به شمار می رود که در قالب های مختلف از طرح های پژوهش محور و نخبگان و شرکت های این حوزه دفاع می کند، عنوان کرد: در بخش حمایتی از  شرکت های بزرگ که طرح توسعه و پژوهش دارند حمایت می شود و  بخش هایی نیز استارتاپ ها که ایده پرداز هستند حمایت می کنیم. حمایت از شرکت هایی مطرح می شود که واقعی هستند و فعالیت می کنند، در بسیاری جهات، افراد را به ورود به شرکت های دانش بنیان ترغیب می کنیم که هیچ اطلاعاتی در این حوزه ندارند اما برای ادامه فعالیت و اشتغالزایی باید شرکت های مورد نظر را تاسیس کرده باشند. از این روست که شرکت های تحت پوشش پارک علم و فناوری زنده اند و باقی می مانند.

رئیس پارک علم و فناوری مازندران با بیان اینکه وزارت علوم از واحدهای فناور و دانش بنیان حمایت می کند‌، تصریح کرد: معاونت علمی ریاست جمهوری‌‌ در زمینه پارک های علم و فناوری حمایت های خوبی انجام داده و صندوق پژوهش و نوآوری تاسیس شده که به شرکت های دانش بنیان تسهیلات پرداخت می کند زیرا بانک ها به سازمان هایی تسهیلات می دهند که بازگشت سرمایه داشته باشد اما در شرکت های دانش بنیان شاید برگشت سرمایه وجود نداشته باشد و این صندوق ها در این حوزه کمک های خوبی ارائه می کنند.

معتمدزادگان با اشاره به اینکه پارک های علم و فناوری حلقه های مختلف بازار و صنعت را برقرار می کنند، بیان کرد: روابط میان صنعت و دانشگاه بخش های مفقوده ای بوده که در این حوزه پارک های علم و فناوری به دنبال پر کردن این خلا ها هستند، این حلقه ها در مراکز پژوهشی دانشگاه ها و یا مراکز تحقیق و توسعه بخش صنعت کارآرایی داشته و فعال می شوند.

وی با اشاره به دیگر فعالیت های دیگر این حوزه اظهار کرد: اولین قطعه از اراضی پردیس علم و فناوری مازندران واگذار شده و قطعه های بعدی نیز در نوبت واگذاری است. پیگیر اکوسیستم نوآوری در کنار یکی دانشگاه ها هستیم تا چرخه اتصال به بازار فراهم شود‌. در سامانه قوه قضائیه نیز یکی از مراکز فعال مازندران است و اختراعات ارزیابی می شود.

معتمدزادگان با اشاره به راه اندازی صندوق پژوهش فناوری استان با سرمایه سه میلیارد تومان اظهار کرد: این صندوق در مرحله نهایی ثبت قرار داشته و مرکز فاوا نیز با همکاری دانشگاه مازندران و اداره کل ارتباطات و فناوری اطلاعات در استان شکل گرفته است.

وی با اعلام اینکه راه اندازی شبکه نوآوری استان مازندران در حال نهایی شدن است و طی توافق با معاونت علم و فناوری ریاست جمهوری و پارک علم و فناوری کشور در شورای مدیریت و برنامه ریزی استان تصویب می شود زیرا پراکندگی جمعیت در مازندران بسیار زیاد است و دسترسی به تمام حوزه های فعال میسر نمی شود از این رو توسعه نرم افزاری شناسایی استعدادها و فعالیت ها به جای توسعه سخت افزاری که مستلزم هزینه بسیاری است مدنظر قرار گرفته است.

* متولی اشتغال حوزه فناوری اطلاعات نیستیم

یدالله طهماسبی مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات مازندران نیز در این نشست با اشاره به اینکه  مازندران دومین استان کشور در دارای بودن پیشخوان های دولت است، تصریح کرد: از بیش از سه هزار روستای مازندران قریب به دو هزار و 345 روستا تحت پوشش تلفن همراه هستند. 71 درصد روستاهای استان مازندران از اینترنت ADSL استفاده می کنند.  همچنین تعداد روستاهای برخوردار از وای فای ۸۶ درصد از کل روستاهای مازندران است همچنین تا آخر امسال ۹۰۷ روستای دیگر دارای اینترنت بیسیم خواهند شد. تمام روستاهای استان دارای ارتباط هستند و سیستم جی اس ام و موبایل دارند همچنین سیستم های وب و رومینگ ایرانسل و همراه اول نیز با ۵۳ درصد بهره مندی روستاها در استان فعال است.

وی با بیان اینکه دو میلیون و ۹۸۸هزار مشترک که ۶۴ درصد سیم کارت های فعال استان را تشکیل می دهند از اینترنت همراه استفاده می کنند، تصریح کرد: ورود به تسهیل گری و توانمندسازی حوزه ای سی سی از فعالیت های این اداره کل است و با همکاری مرکز آگهی رسانه ای پشتیبانی با دانشگاه مازندران مرکز فاوا راه اندازی آموزش برای دستگاه های نظارتی صورت می گیرد.

مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات مازندران با اشاره به برگزاری ۶۰ رویداد استارت آپی در استان برگزار شده که پنج شرکت مازندرانی برگزار کردند و از این استارتاپ ها، ۵۰ گروه استارتاپی استحصال شدند و اگر هر گروهی را ۴نفر مشغول به کار اشتغال ساعتی در نظر بگیریم اشتغال خوبی ایجاد می شود. سال ۹۷ افزایش ۳۰ درصدی در کسب و کار اینترنتی با راه اندازی ۱۵۷ کسب و کار اینترنتی راه اندازی شده‌ و حدود ۴۵۰ شغل صورت گرفته است.

* نبود آمار مشاغل فناوری اطلاعات

وی افزود: در 14 دانشگاه مازندران هفت هزار دانشجوی فارغ التحصیل به صورت سالانه ثبت می شود که در رشته های فناوری اطلاعات تحصیل کرده اند و این تحصیل کردگان ثروت خوبی در این حوزه به شمار می روند که باید برای استفاده از آنها برنامه ریزی شود.

طهماسبی تصریح کرد: درباره اشتغال در حوزه آی سی تی وزارت ارتباطات متولی اشتغال نیست و فقط زیرساخت آماده می کند. در حال حاضر سامانه رصد اشتغال در این حوزه وجود ندارد و بدون رصد کار می کنند. به دنبال رصد اشتغال ایجاد شده در حوزه فناوری اطلاعات هستیم زیرا بسیاری در اتاق های منزل خود کار می کنند. همچنین سامانه تجارت الکترونیکی راه اندازی شده که مشاغل در آن ثبت می شوند که عدد این حوزه پارسال ۱۵۰ کسب و کار بوده که مجوز صادر شده است.

* ورود نخبگان به حوزه در دریا و گردشگری

محسن جهانشاهی رئیس بنیاد نخبگان مازندران نیز در این نشست با تایید وجود تعدد مراکز تصمیم گیری در حوزه نخبگان تصریح کرد: این امر یک معضل کلان است اما در حقیقت امکان دارد چند نهاد دولتی و غیردولتی در حوزه نخبگان تصمیم گیر باشند و این یک آسیب به شمار می رود. بنیاد ملی نخبگان عضو ندارد و نخبگان را تحت پوشش دارد و سبدی از تسهیلات در نظر گرفته می شود تا حمایت کرده و انگیزه ایجاد شود.

وی در پاسخ به سوال رسانه ها درباره میزان بهره گیری از فعالیت نخبگی در رفع مشکلات استان اظهار کرد: به عنوان مثال در حوزه گردشگری نباید به گردشگران یخ و آبجوش بفروشیم. آمار کمیتی تعداد دانشجو در تعداد صدهزار نفر جمعیت مازندران عدد خوبی است و وضعیت مطلوب به شمار می رود و باید از این آمار خروجی خوبی تهیه کرد.

جهانشاهی با اشاره به اینکه نخبگان مازندران به حوزه دریا و محیط زیست استان ورود پیدا کرده و دستاوردهای نخبگان درمازندران به کارگیری می شود، تصریح کرد:  استحصال برق از امواج دریا و نیز تصفیه شیرابه از زباله ها در بابل و قائم شهر در حال انجام است. در زمینه کارت هوشمند شهری و نیز اسنپ میوه در حال رایزنی برای استفاده از نخبگان مازندرانی در ساری هستیم. زباله سوز نسل سه نیز تا پایان سال برای امحای زباله مازندران توسط نخبگان استان وارد مدار می شود.

* نزدیکی به تهران عامل مهاجرت

رئیس بنیاد نخبگان مازندران با بیان اینکه اگر چه در گذشته فرار مغزها و مهاجرت نخبگان در استان صورت می گرفت اما در سال های اخیر بازگشت نخبگان نیز گزارش شده است، افزود: نزدیکی به تهران عامل مهمی برای حضور نخبگان مازندرانی در پایتخت است که در این زمینه باید بسترهای لازم برای ماندگاری نخبگان فراهم شود. اگر زیست بوم موردنیاز برای نخبگان فراهم نشود ماندگاری این قشر در استان کاسته می شود.

وی درباره ورود نخبگان به دستگاه های اجرایی و اداری استان حتی به عنوان مشاور با بیان اینکه نباید نخبگان را به عنوان افراد پشت میز نشین وارد جریان اداری کرد افزود: در اتاق فکر توسعه و تعالی مازندران که به دستور استاندار تشکیل شده است تاکنون 143 جلسه تشکیل شده و جوانان و نخبگان دانشگاهی عضو این اتاق هستند که در مراحل بعدی این افراد به بدنه اداری تزریق و هدایت می شوند تا از شرایط نخبگی آنان استفاده برده شود.