اختلاط، مانع خرید توافقی

گروه اقتصادی -حسین زحمتکش: مدتی است که از شروع خرید توافقی برنج در مازندران می گذرد، این سیاست با دستور استاندار مبنی بر حمایت از تولید برنج مازندران هم زمان با برداشت برنج از اراضی شالیزاری صورت گرفت. قیمت گذاری برنج به صورت توافقی یقینا بر قیمت کف آن تاثیرگذار خواهد بود، اتخاذ این تصمیم […]

1

گروه اقتصادی -حسین زحمتکش: مدتی است که از شروع خرید توافقی برنج در مازندران می گذرد، این سیاست با دستور استاندار مبنی بر حمایت از تولید برنج مازندران هم زمان با برداشت برنج از اراضی شالیزاری صورت گرفت. قیمت گذاری برنج به صورت توافقی یقینا بر قیمت کف آن تاثیرگذار خواهد بود، اتخاذ این تصمیم نیز برای تاثیرگذاری بر قیمت گذاری برنج بوده است تا کشاورزان بتوانند محصول خود را با قیمت مناسبی به فروش رسانند.

نکته قابل توجه در خرید توافقی برنج عدم خرید از شالیکوبی داران است. دولت تصمیم گرفته برنج را مستقیم از برنجکاران خریداری کند. هر چند این تصمیم با رویکرد حذف واسطه و سودآوری مستقیم برای کشاورزان است اما باید در نظر گرفت وقتی دولت برنج را با هشت درصد شکستگی از کشاورز می خرد بدین معنااست که کشاورز باید شلتوک را در شالیکوبی تبدیل به برنج و سپس به مراکز خرید تحویل دهد!

نکته دیگر که باید به ان توجه کرد تفاوت در محتوای خرید توافقی و تضمینی برنج است. خرید تضمینی مصوبه هیئت دولت و خرید توافقی مصوبه استانی و با تایید هیئت دولت است که در اختیار استانداران قرار گرفته است. در مازندران سال ها است به دلیل قیمت پایین ارائه شده دولت، خرید تضمینی برنج انجام نمی شود اما امسال به ابتکار استاندار مازندران، در زمان برداشت، خرید توافقی صورت خواهد گرفت، خریدی که تعیین قیمت آن به توافق دولت و نمایندگان برنجکاران استان رسیده است. برای بررسی چگونگی خرید توافقی برنج در مازندران با چند تن از مسئولان دولتی و بخش خصوصی به گفت و گو نشستیم.

* خرید توافقی برنج طارم با 8 درصد شکستگی ،کیلویی 9 هزار و 828 تومان

مدیرعامل شرکت غله و خدمات بازرگانی دولتی منطقه دو کشور با بیان اینکه سال گذشته دولت بیش از 600 تن برنج را به صورت توافقی خریداری کرد، گفت: امسال نیز خرید توافقی برنج با پیگیری استاندار مصوب شد و موظف هستیم برنج طارم را با 8 درصد شکستگی کیلویی 9 هزار و 828 تومان، شیرودی 5هزار و 886 تومان، ندا و نعمت 5 هزار و 228 تومان از کشاورزان خریداری کنیم.

سید محمد جعفری با اشاره به اینکه سال گذشته خرید برنج از زمان مناسبش گذشته بود، اظهار کرد: امسال با توجه به کاهش سطح زیر کشت برنج پر محصول و افزایش سطح زیر کشت برنج محلی، خرید را در روزهای ابتدای برداشت شروع کردیم.وی با بیان اینکه در دو مقطع زمانی خرید توافقی برنج صورت گرفته است، اظهار کرد: 5 مرکز در شهرستان های نکا، آمل، بابل، ساری و فریدونکنار آمادگی دارند تا ارقام بیان شده را با 8 درصد شکستگی خریداری کنند.

* در صورت تحقق پیش شرط ها، خرید توافقی صورت می گیرد

جعفریان رئیس اتحادیه شالیکوبی داران نیز با ابراز نارضایتی از نحوه خرید توافقی در مراکز خرید گفت: حتی یک کیلو برنج از کشاورزان نمی خرند چون پول کافی برای خرید ندارند. وی افزود: خرید از شالیکوبی ها نیز ممنوع است این درحالی است که کشاورز ابتدا باید شلتوک را در شالیکوبی به برنج تبدیل کند.

اکبریان نائب رئیس انجمن ملی برنج ایران نیز با بیان اینکه خرید تضمینی سال ها است که به دلیل قیمت پایین ارائه شده توسط دولت صورت نمی گیرد، اظهار کرد: تصمیم استاندار و شرکت غله مبنی بر خرید توافقی برنج در زمان برداشت یقینا در تعیین قیمت کف برای کشاورزان بسیار تاثیرگذار خواهد بود. وی افزود: خرید توافقی در حال انجام است و در صورت تحقق پیش شرط های دولت در خرید برنج توسط کشاورزان، مراکز خرید اقدام به خرید برنج می کنند.

* اختلاط، دلیل اصلی عدم پذیرش برنج در مراکز خرید

نکته دیگر ابراز گلایه سال قبل برنجکاران از عدم پذیرش برنج در مراکز خرید بود، کشاورزان بیان می کردند که مراکز خرید برنج با بهانه های واهی و غیر منطقی از خرید برنج خودداری می کردند از این رو نگران هستند امسال نیز با چنین برخورد هایی مواجه شوند. این موضوع را بار دیگر با مدیرعامل شرکت غله منطقه 2 مطرح کردم.

وی در پاسخ به این پرسش که چرا سال گذشته خرید تضیمنی برنج کم بوده است و کشاورزان در این زمینه گلایه مند هستند، تصریح کرد: هیچ محدودیتی از لحاظ امکانات و منابع مالی در خرید تضمینی برنج نداریم، دلیل اصلی پایین بودن مقدار خرید برنج اختلاط زیادی است که توسط تحویل دهندگان به مراکز خرید رقم می خورد.

این مسئول گفت: تشخیص اختلاط برنج فقط توسط کارشناسان غله صورت نمی گیرد بلکه کارشناسان جهاد کشاورزی و مرکز تحقیقات کشاورزی در تشخیص اختلاط نمونه های تحویلی دخیل هستند و یک نظر کارشناسی جمعی داده می شود.

امید است خرید توافقی برنج در قیمت گذاری نهایی برنج و سودآوری کشاورزان تاثیرگذار باشد هر چند هر سال شاهد افزایش هزینه تولید به خصوص قیمت کود هستیم که نیازمند ورود جدی دولت در این زمینه است.