آینده مبهم باغات گیلاس لاریجان با تعطیلی کمپوت سازی

تنها کمتر از 48 ساعت زمان نیاز بود تا بارش برف بهاری ، خوشحالی جشن ‘ تی تی ‘ باغداران گیلاس در لاریجان شهرستان آمل را به عنوان کانون کشت این محصول به نگرانی و رویای آنان برای در پیش بودن سالی پرمحصول را به کابوس تبدیل کند. به طور معمول نیمه دوم فروردین ماه […]

1

تنها کمتر از 48 ساعت زمان نیاز بود تا بارش برف بهاری ، خوشحالی جشن ‘ تی تی ‘ باغداران گیلاس در لاریجان شهرستان آمل را به عنوان کانون کشت این محصول به نگرانی و رویای آنان برای در پیش بودن سالی پرمحصول را به کابوس تبدیل کند. به طور معمول نیمه دوم فروردین ماه ، زمانی است که شکوفه های گیلاس مناطق ییلاقی و کوهستانی مازندران از جمله آمل را زیر پوششی از رنگ صورتی قرار می دهد تا هم نویدبخش سالی پرمحصول برای باغداران باشد و هم برای مسافران و گردشگران چشم نوازی کند.

باغداران بخش کوهستانی لاریجان شهرستان آمل به عنوان خاستگاه اصلی کشت گیلاس در سطح استان های شمالی کشور ، برای سومین سال پیاپی ، روز جمعه گذشته جشن تی تی (شکوفه های گیلاس ) را در روستای ‘ امیری ‘ برای شکرگزاری پیش از تولید این محصول برگزار کردند .

بر اساس آمارهای رسمی ، حدود چهار هزار هکتار از زمین های شیب دار این بخش زیر کشت گیلاس قرار دارد و سالانه بیش از20 هزار تن گیلاس از سطح این برداشت می شود که دارای مرغوبیتی بالا و مشتری پسندی کم نظیری است .جشن تی تی در سال جاری بسیار متفاوت از سال های پیش بود و یک تفاوت عمده آن نیز حضور بیش از سه هزار نفر از مردم علاقه مند شهرستان آمل و شمار زیادی از شهروندان دیگر مناطق کشور بود که به مدت پنج ساعت به درازا کشید.مهم ترین نکته در جشن امسال ، خوشحالی وصف ناپذیر باغداران از وضعیت گلدهی درختان گیلاس در منطقه بود که در گفت و گو با یکدیگر و میهمانان غیربومی از در پیش بودن سالی پرمحصول و کم آفت نوید می دادند ، نویدی که دو روز بعد در زیر پوشش 30 سانتی متری از برف بهاری دفن شد.

به گفته بخشدار لاریجان ، در این منطقه بیش از 6 هزار هکتار باغ سیاه ریشه وجود دارد که مهم ترین آن گیلاس است و آلبالو و سیب هم از دیگر درختان سیاه ریشه ای است که معیشت مردمان این منطقه را تامین می کند.

رضا مقدم گفت : روز جمعه گذشته جشن تی تی را برای سومین بار برگزار کردیم تا از فرصت زییائی ای که شکوفه های صورتی رنگ گیلاس در منطقه خلق کردند ، برای معرفی ظرفیت های آن بویژه جلب سرمایه گذاری در صنایع تبدیلی استفاده کنیم ولی برفی که چند روز گذشته باید ، بخشی از شیرینی های آن جشن را به کاممان تلخ کرد.

مدیر جهاد کشاورزی آمل نیز گفت: شکوفه دهی درختان سیاه ریشه در بخش لاریجان امسال پربارتر از سال های گذشته بود و به نوعی ‘ سالی آور ‘ برای باغداران منطقه ارزیابی می شد .سیدحسین اسلامی افزود : در زمان حاضر برف روزهای گذشته بخش زیادی از باغ های منطقه را سفیدپوش کرده و نگرانی های باغداران را نیز به همراه داشته است.

وی ادامه داد : بیشترین استرس آب و هوایی ناشی از برف بر شکوفه های درخت گردو اثرگذاری می کند که آسیب پذیرتر است و در مقابل شکوفه و جوانه های گیلاس از مقاومت بیشتری نسبت به گونه های دیگر درختان سیاه ریشه برخوردارند که امیدواریم کمترین خسارت را متحمل شوند .

اسلامی در خصوص خسارت های احتمالی ناشی از بارش برف به باغات سیاه ریشه لاریجان آمل گفت : گزارش های میدانی از سوی دهیاران و باغداران منطقه در حال تهیه و ارسال به مرکز جهاد کشاورزی بخش لاریجان و مدیریت جهادکشاورزی شهرستان است و در روزهای آینده اعلام خواهد شد.

** نبود صنایع تبدیلی ، نگرانی اصلی بعد از برف

با وجود آنکه شکوفه دهی درختان گیلاس بخش لاریجان خبر از روزهای خوش پرمحصولی این میوه باارزش وآب دار را نوید می دهد، اما کارشناسان کشاورزی نبود صنایع تبدیلی وخام فروشی این محصول را از دغدغه های جدی وهرساله باغداران این بخش می دانند.محمدکاملی ، یکی از کارشناسان حوزه کشاورزی دربخش لاریجان در این رابطه به ایرنا گفت: بخش لاریجان از مناطق عمده و مهم کشور در تولید میوه های سیاه ریشه بخصوص گیلاس است و پیش بینی می شود با شرایط مناسب شکوفه دهی این درختان ، گیلاس های باکیفیت و مرغوبی از باغ های لاریجان آمل برداشت و به بازارهای مصرف در سراسر کشور عرضه شود.

وی ادامه داد : تولیدکنندگان گیلاس درسال های اخیر از نبود واحدهای فرآوری گیلاس در منطقه لاریجان انتقاد می کنند و از تعطیلی دو واحد کمپوت سازی که حدود 15 سال قبل در این منطقه احداث شده بود و اکنون یکی از آنها مخروبه شده و دیگری نیز تغییر کاربری داده است، گلایه دارند.