آفات جنگلهای هیرکانی از دیروز تا امروز
هر ساله آفالت و بیماریها خسارتهای سنگینی بر جنگلهای شمال وارد میکند، تا دیروز شب پره و بلایت و امروز آفات جدید، رگ حیات را در جنگلهای شمال میبندند. سطح وسیعی از شمشادستان های مازندران در سالهای گذشته براثر آفت شب پره و بیماری بلایت از سبزی افتادند و خشک شدند و در سال جاری […]
هر ساله آفالت و بیماریها خسارتهای سنگینی بر جنگلهای شمال وارد میکند، تا دیروز شب پره و بلایت و امروز آفات جدید، رگ حیات را در جنگلهای شمال میبندند.
سطح وسیعی از شمشادستان های مازندران در سالهای گذشته براثر آفت شب پره و بیماری بلایت از سبزی افتادند و خشک شدند و در سال جاری نیز انواع آفات پروانه تخم انگشتری و برگ سوسک خوار در جنگلهای مازندران نمایان شدند.
آفات پروانه تخم انگشتری تاکنون در عرصههای جنگلی لاشک کجور، لوس و هلوپشته رویان، درجان شهرستانک، سرن سه هزار تنکابن مشاهده شده است.
همچنین آفت سوسک برگخوار درختان ممرز را نشانه گرفتهاند و برای مقابله با آن محلول پاشی در سطح عرصهها در دست اقدام است. برآوردهای اولیه نشان میدهد پنج هزار و ۲۰۰ هکتار از عرصههای طبیعی غرب مازندران درگیر آفات شدند.
حسین لزرینی کارشناس گیاه پزشکی منابع طبیعی غرب مازندران با اشاره به اینکه سطحی از عرصههای طبیعی منطقه درگیر آفت پروانه تخم انگشتری شدند، افزود: این آفت به درختان میوه جنگلی نیز آسیب زده است.
وی در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه برای مبارزه با این آفت نیازمند اعتبار هستیم، ادامه داد: این آفت در سال جاری در عرصههای جنگلی ومرتعی به ویژه در بخش کجور و مرزن آباد مشاهده شده است.
وی بابیان اینکه محلول پاشی، از بین بردن لانههای تخم لارو پروانه و هرس کردن شاخههای درختان از جمله اقدامات برای مقابله با آفات است، افزود: برای مقابله با این آفت ۲.۵ میلیارد تومان اعتبار لازم است.
این کارشناس با بیان اینکه انجام عملیاتی نظیر محلول پاشی سبب فروکش کردن آفت شده است، افزود: لاروهای حشره به ویژه در سنین نخست زندگی دسته جمعی بوده و از برگ درختان میوه و زینتی تغذیه میکنند.
تاکنون آفت پروانه تخم انگشتری در عرصههای طبیعی گیلان، طالقان، گرگان، خراسان و غیره مشاهده شده است و از برگهای درختان جنگلی تغذیه میکنند.
بهروز بایی لاشکی معاون حفاظت و امور اراضی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران نوشهر نیز با اشاره به پایش آفات در بیش از ۱۸ هزار هکتار از عرصههای جنگلی اظهار داشت: کانون آفت تخم انگشتری در عرصههای بلده، مرزن آباد، دو هزار وسه هزار تنکابن بوده است.
وی افزود: همچنین پروانه دم قهوهای نیز در مرزن آباد، سه هزار تنکابن و آفت سوسک برگ خوار ممرز نیز در گرسماسر رامسر شناسایی شده است.
کارشناسان از آفت پروانه تخم انگشتری به عنوان قاتل جنگل یاد میکنند زیرا یکی از آفتهای رایج عرصههای جنگلی بوده و نمیتوان خسارت آن را نادیده گرفت. پروانه تخم انگشتری مانند تودهای دور شاخهها حلقه میزنند و زندگی دسته جمعی خود را با فعالیت لاروها آغاز میکنند.
عبدالرضا سنگاری مدیرکل منابع طبیعی مازندران – نوشهر نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به شیوع آفت پروانه تخم انگشتری در عرصههای طبیعی منطقه افزود: این آفت برخی از درختان را در جنگلهای غرب استان تحت تأثیر قرار داده است.
وی با عنوان اینکه مبارزه با این آفت در شش منطقه و منابع طبیعی استان در کجور، تنکابن، رامسر در دست انجام است، افزود: مبارزه به صورت محلول پاشی و مکانیکی در دست اجرا است.
وی از عقد قرارداد ۴۸۰ میلیون تومانی برای مقابله با آفت پروانهای در جنگلهای منطقه خبر داد و افزود: عملیات اجرایی به صورت محلول پاشی در دست اقدام است و با قطع بارندگی در بالادست، عملیات محلول پاشی تداوم مییابد.
عملیات اجرایی به صورت محلول پاشی در دست اقدام است و با قطع بارندگی در بالادست، عملیات محلول پاشی تداوم مییابد
سنگاری با اظهار اینکه بیش از ۲۳۰ هکتار از عرصههای طبیعی مورد هجوم آفت تخم انگشتری قرار گرفته است، سطح قرارداد مبارزه با آفت را ۴۸۰ هکتار ذکر کرد و گفت: تا پایان هفته جاری عرصههای بیشتری را پوشش میدهیم.
مدیرکل منابع طبیعی مازندران – نوشهر با عنوان اینکه این این آفت برگهای درختان را میخورد و از جوانه درختان استفاده میکند، افزود: با محلول پاشی میتوان آفت را از بین برد.
وی با اظهار اینکه این آفت از اواخر فروردین ماه در حوزه منابع طبیعی مشاهده شده است، گفت: این آفت میتواند درختان باغات و میوه را مورد هجوم قرار دهد. در حوزه رامسر روی درختان ممرز نیز شناسایی شده است.
وی همچنین با اشاره به اینکه آفت شب پره شمشاد نیز گونههای جنگلی را دچار خسارت کرد، از فعال شدن تیمهای کارشناسی برای رصد انواع آفت ها خبر داد.
شمشادهای همیشه سبز نیز طی سالهای اخیر طعمه آفت شب پره و بیماری بلات قرار گرفتند، شبپَره شمشاد یک آفت جدید است که خرداد سال ۱۳۹۵ برای نخستین بار در ایران در تودههای شمشاد شهرستان چالوس مشاهده شد. شمشاد هیرکانی درختی همیشه سبز و بومی جنگلهای هیرکانی در شمال ایران است که در فهرست گونههای گیاهی در خطر انقراض اتحادیه بین المللی حفظ طبیعت قرار دارد.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0