راهکارهای اقتصادی شدن کشاورزی
گروه اقتصادی/ بر پایه آمارهای وزارت جهاد کشاورزی، استانهای گیلان و مازندران حدود 480 هزار هکتار شالیزار دارند که سالانه بیش از یکمیلیون و 650 هزار تن برنج سفید از آنها برداشت میشود. در حال حاضر مازندران با تولید حدود یکمیلیون تن برنج سفید ، 42درصد نیاز برنج کشور را تأمین میکند. پیش از روی […]
گروه اقتصادی/ بر پایه آمارهای وزارت جهاد کشاورزی، استانهای گیلان و مازندران حدود 480 هزار هکتار شالیزار دارند که سالانه بیش از یکمیلیون و 650 هزار تن برنج سفید از آنها برداشت میشود. در حال حاضر مازندران با تولید حدود یکمیلیون تن برنج سفید ، 42درصد نیاز برنج کشور را تأمین میکند.
پیش از روی کارآمدن دولت یازدهم میزان واردات برنج به کشور حدود 2 میلیون تن در سال بود که این واردات بر اساس اعلام رسمی وزارت جهاد کشاورزی در سال گذشته به حدود 750 هزار تن رسید.
یکی دیگر از عوامل مهم گسترش کشت ارقام پر محصول برای رسیدن به طرح خوداتکایی برنج را نظارت و ساماندهی بر واردات است و خوشبختانه امروز که مصوبه اختصاصی شدن کشت برنج در مازندران و گیلان را اعلام کرده است، واردات برنج نسبت به دولتهای گذشته حدود 60درصد کاهش یافت.
ضرورت اصلاح بذر و فرآوری در محصولات کشاورزی
حسن خیریان پور، معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری مازندران با شرکت در دومین جشنواره فرهنگی – اقتصادی شیر بلال سیمرغ نمایشگاه تولیدات شهرستانی جنب این جشنواره با رویکرد ارتقاء توانمندیهای اقتصادی – کشاورزی- برندسازی و توسعه کسب و کارهای دانشبنیان را افتتاح نمود.
حسن خیریانپور در مراسم افتتاحیه این جشنواره فرهنگی – اقتصادی با ابلاغ سلام استاندار مازندران و تبیین سیاستهای بخش کشاورزی ایشان بر ضرورت اصلاح بذر و استفاده از فناوریهای نوین و کشت مکانیزه و کاهش هزینههای تولید و ارتقاء کمی و کیفی محصولات کشاورزی و فرآوری این محصولات تأکید کرد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری مازندران بابیان برآورد 15 درصد افزایش تولید برنج در سال جاری در مازندران، تصریح کرد: در سال رونق تولید باید از همه ظرفیتها برای مهیاسازی رونق تولید و فراهمسازی افزایش صادرات و ارتقاء بهرهوری و حرکت به سمت استقلال اقتصادی برای خنثیسازی تحریمهای ظالمانه استفاده شود.
معرفی ارقام جدید در برنج
رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور گفت: رقمهای برنج «رش»، «ترسا»، و «آنام» از دستاوردهای این موسسه برای سال ۹۷ و ۹۸ بوده است.
مریم حسینی بابیان اینکه افرایش تولید برنج ایرانی بهعنوان دومین غله مهم مصرفی در سبد غذایی مردم ایران، اهمیت ویژهای برای این موسسه دارد، گفت: تلاش شده ارقام جدید باکیفیت پخت مطلوب و افزایش عملکرد را به کشاورزان معرفی کنیم.
او با اشاره به اینکه در سالهای ۹۷ و ۹۸ رقمهای برنج «رش»، «تیسا»، و «آنام» معرفی شدند، افزود: برای سال زراعی جاری، رقم رش و تیسا در بین کشاورزان توزیعشده است.
رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور بابیان اینکه برای ارائه سریعتر دستاوردها به عرصه، روند معرفی ارقام را تسریع کردهایم، گفت: علاوه بر معرفی ارقام جدید، ارقام محلی را نیز برای زمان کمآبی و خشکسالی اصلاحکردهایم تا کشاورزان در زمان کمآبی نیز محصول را با کمترین افت عملکرد برداشت کنند.
حسینی با اشاره به رقم رش و تیسا گفت: رش رقم جدیدی از برنج است که علاوه بر عطر و بوی فوقالعاده، دارای شش تا شش و نیم تن در هکتار عملکرد در واحد سطح است و مشکل وِرس یا خوابیدگی در باران را ندارد. تیسا نیز بین هفت تا هفت و نیم تن در هکتار عملکرد در واحد سطح دارد و جزو ارقام دانه بلند، خوش کیفیت و زودرس است.
رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور ادامه داد: انام نیز رقم زودرسی است که با عملکردی در حدود ۵.۵ تا شش تن در هکتار، نسبت به ارقام برنج محلی مرغوبیت بیشتری دارد؛ در حقیقت کیفیت این برنج مانند برنج دمسیاه فوقالعاده است وبرتری دیگر آن نسبت به سایر ارقام، در نیاز آبی کمتر است.
یارانه دولت برای خرید بذر گواهیشده
او با اشاره به اینکه رقم انام برای سال ۹۹ در سطح وسیع کشت خواهد شد، ادامه داد: قیمت بذرهای گواهیشده با یارانه دولت معمولاً از قیمت بذر ارقام محلی کمتر است تا کشاورزان حمایت شوند و از این ارقام استقبال کنند.
رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور بر لزوم استفاده از ارقام اصلاحشده در گیلان و مازندران تأکید کرد و گفت: برای کشاورزان باسلیقههای مختلف ارقام با ویژگیهای متنوع معرفیشده تا در زمان کشت بهراحتی بتوانند رقم موردنظر خود را انتخاب کنند.
حسینی بابیان اینکه درصدد هستیم تا ارقام برنج باکیفیت بالا و کم آب بر را توسعه دهیم، افزود: تحقیقات بر روی ارقام کم آب بر در سالهای اخیر منتج به معرفی دو رقم متحمل به خشکی شده است.
او ادامه داد: تولید بذر در طبقات اولیه بذری الیت و سوپر الیت نسبت به سال گذشته با توسعه چهار برابری همراه بوده و برای تولید بذر مادری و گواهیشده در کل کشور ظرفیت بالایی وجود دارد.
رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور گفت: این موسسه با تنوع دادن به ارقام، بررسی و ارائه بستههای به زراعی و توسعه بذور طبقات بذری در تلاش است تا در سال رونق تولید موجب افزایش تولید برنج ایرانی شود که البته علاوه بر کمیت، کیفیت این محصول نیز بسیار ارزش دارد.
او تصریح کرد: با توجه به اینکه ارقام محلی زودرس و باکیفیت هستند، مورد استقبال بهرهبرداران قرارگرفته و از مرغوبیت بالایی برخوردارند؛ بر همین اساس موسسه تحقیقات برنج کشور بر آن شد تا با طرحی چهارساله و تهیه بذر هستههای اولیه و سپس تهیه بذر گواهیشده لیبل دار، موضوع خالصسازی بذرها را دنبال کند که این کار با موفقیت به انجام رسیده است.
رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور با اشاره به اینکه پایش محصول برنج درزمینهٔ به زراعی و از منظر ابتلا به بیماری، کنترل آفات و علفهای هرز ازجمله فعالیتهای مستمر موسسه تحقیقات برنج کشوراست، افزود: این مسئله برای جلوگیری از خسارت و پایداری تولید برنج اهمیت فراوانی دارد.
حسینی در پایان به برگزاری دومین مراسم «روز ملی مزرعه برنج» در مردادماه سال جاری اشاره کرد و گفت: با اجرای این مراسم سعی در انتقالیافتههای تحقیقاتی و آشنایی کشاورزان با خصوصیات ارقام جدید برنج داریم.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0