تغییر آری، استیضاح…؟

چند ماهی است که در راهروهای مجلس زمزمه استیضاح برخی از وزرای دولت دوم روحانی شنیده می‌شود. نمایندگان از عملکرد تعدادی از اعضای کابینه دوازدهم راضی نیستند. عده‌ای از تغییرات در تیم اقتصادی دولت سخن می‌گویند و بعضی‌ها مشکلات اقتصادی کشور را ناشی از ضعف عملکرد مردان روحانی می‌دانند. به گزارش ایسنا، ششم تیر بود […]

1

چند ماهی است که در راهروهای مجلس زمزمه استیضاح برخی از وزرای دولت دوم روحانی شنیده می‌شود. نمایندگان از عملکرد تعدادی از اعضای کابینه دوازدهم راضی نیستند. عده‌ای از تغییرات در تیم اقتصادی دولت سخن می‌گویند و بعضی‌ها مشکلات اقتصادی کشور را ناشی از ضعف عملکرد مردان روحانی می‌دانند.

به گزارش ایسنا، ششم تیر بود که رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس از ارسال نامه مشترک با امضای غلامرضا تاجگردون رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس به رئیس‌جمهور خبر داد و خواستار تغییر فوری تیم اقتصادی دولت شد.  محمدرضا پورابراهیمی در حاشیه جلسه علنی مجلس شورای اسلامی در جمع خبرنگاران پارلمانی گفت: اگر رئیس‌جمهور به این مسئله توجه نکند مجلس با استفاده از ابراز قانونی خود به این مورد ورود می‌کند.

وی افزود: از وضعیت اقتصادی این روزهای کشور انتقاد داریم و معتقدیم که دولت با این تیم اقتصادی نمی‌تواند کار چندانی از پیش ببرد. تیم اقتصادی باید جوان و چابک شود و ما انتظارمان را به دولت‌مردان برای تغییر تیم اقتصادی دولت اعلام کرده‌ایم.

این نماینده مردم کرمان و راور یادآور شد: در همین راستا بنده به عنوان رئیس کمیسیون اقتصادی و آقای تاجگردون به عنوان رئیس کمیسیون برنامه و بودجه نامه‌ای به رئیس‌جمهور نوشتیم و تاکید کردیم که ضرورت تغییر تیم اقتصادی دولت در شرایط کنونی یک ضرورت اجتناب‌ناپذیر است که البته رئیس‌جمهور نیز در سخنرانی خود بر این موضوع صحه گذاشته است. به نظر ما عملکرد نامناسب مدیران ارشد اقتصادی طی سال‌های اخیر موجب بی‌اعتمادی روزافزون مردم به تصمیمات اجرایی کشور شده است.

پورابراهیمی همچنین بیان کرد: در این نامه تاکید کردیم ما هم مثل شما از تیم اقتصادی دولت انتقاد داریم و خواستار اصلاح این تیم هستیم و اعلام کردیم انتظار داریم در راستای تغییر تیم اقتصادی دولت اقدام شود گرچه مجلس با استفاده از ابزارها و اختیارات خود می‌تواند نسبت به این مهم اقدام کند، اما خواهش می‌کنیم دولت در این امر پیشگام شده و تغییراتی در تیم اقتصادی خود ایجاد کند.

وی در جایی دیگر اظهار کرد: برخی از اعضای کابینه دولت با جنگ اقتصادی امروز همخوانی ندارند و آقای واعظی در مصاحبه‌ای اعلام کرده نظر آقای روحانی بر تغییر تیم اقتصادی دولت است که امیدواریم هرچه زودتر این مهم صورت گیرد.رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با تاکید بر اینکه “مطالبه مجلس شورای اسلامی از دولت ترمیم تیم اقتصادی است”، بیان کرد: ما روی کارآمدی تیم اقتصادی دولت حرف داریم و بازنگری در تیم اقتصادی یک ضرورت اجتناب ناپذیر است.

پورابراهیمی با بیان اینکه “استیضاح تیم اقتصادی دولت آغاز شده”، گفت: استیضاح وزیر رفاه در دستور کار است و استیضاح وزیر اقتصاد کلید خورده و ایشان برای پاسخ به سوالات طرح استیضاح به کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی خواهند آمد.

در همان تاریخ رمضانعلی سبحانی‌فر نماینده اصلاح‌طلب مجلس از آغاز تغییرات تیم اقتصادی دولت خبر داد و عنوان کرد: مسائل بانکی، پولی و ارزی کشور ریشه در تصمیمات بانک مرکزی دارد و بر اساس اطلاعات واصله، آغاز تغییرات تیم اقتصادی دولت از بانک مرکزی خواهد بود.

وی همچنین افزود: باید طرح‌های صریح و فوریت‌دار در مجلس تصویب شود و دولت نیز باید هرچه زودتر در تیم اقتصادی خود با نگاه و فکری نو، انعطاف‌پذیر و ریسک‌پذیر تغییر به وجود آورد و بنده مطمئن هستم این مهم در دستور کار رئیس‌جمهور و دولت محترم هم قرار دارد و به زودی این تغییرات را اعمال خواهد کرد.

در چند ماه اخیر بسیاری از نمایندگان مجلس، کارشناسان و سیاسیون از لزوم تغییر در کابینه به ویژه ترمیم تیم اقتصادی دولت دوازدهم سخن گفته‌اند و می‌گویند. نمونه‌هایی از این اظهارات را می‌توان در گفت‌وگوهایی که با ایسنا داشته‌اند، دید.

در این زمینه دبیرکل حزب اراده ملت با اشاره به اینکه ایجاد تغییر و ترمیم در بخش اقتصادی دولت در اولویت قرار دارد، گفت: مهم‌ترین مشکل جامعه ما مسائل معیشتی و اقتصادی است که می‌طلبد دولت کارهای بیشتری در این زمینه انجام دهد و صورت منطقی‌اش همین است که عملکردها ارزیابی شده و کابینه در مقابل فعالیت‌هایش پاسخگو باشد.

احمد حکیمی‌پور همچنین تاکید کرد: سه سال برای دولت فرصت کمی نیست بلکه زمان مفیدی است، پس دولت وارد عمل شود و تعارف هم نکند چرا که دولت امانت مردم است و قرار نیست فردی همیشه در کابینه باشد یا اینکه بگوییم این فرد، سهم فلان جریان است. ضمن اینکه فکر نمی‌کنم آقای روحانی هم به این حرف‌ها اعتقادی داشته باشد.

در همین رابطه پروانه سلحشوری نماینده تهران عنوان کرد: مدت‌هاست که ما بر لزوم ترمیم کابینه تاکید کردیم آن هم در وضعیتی که خود رئیس‌جمهور اعلام می‌کند برخی از وزرایش انگیزه و توانمندی لازم را ندارند این سوال پیش می‌آید که مگر غیر از رئیس‌جمهور کسی است که بتواند کابینه را ترمیم کند؟ چه چیزی مانع می‌شود که او این کار را انجام ندهد؟ اصلا چه مشغله‌ای مهم‌تر از تغییر وزرایی است که عملکرد موفقی نداشته‌اند؟ قطعا رئیس‌جمهور مسئول است و باید ورود پیدا کند.

این عضو شورای مرکزی فراکسیون امید افزود: متاسفانه شاهد تعلل در ترمیم کابینه هستیم. آقای روحانی یادش نرود که مردم در سال ۹۶ با امید به او رای دادند. نباید روزنه‌های امید را بست آن هم در وضعیتی که نابسامانی‌ها جدی شده و تا حدی کنترل امور دشوار شده است. اکنون نیاز به وارد کردن یک شوک در کابینه هستیم به خصوص درباره وزرایی که نشان دادند کارآمدی لازم را ندارند و نمی‌توانند در شرایط بحرانی عملکرد موفقی داشته باشند.

وی با اشاره به نامه‌ ۲۰۰ نماینده به رئیس‌جمهور برای تغییر تیم اقتصادی دولت گفت: ما قبل از بروز بحران خواستار ترمیم تیم اقتصادی بودیم. مجلس تنها می‌تواند وزرا را استیضاح کند. برخی دیگر باید مستقیما از سوی رئیس‌جمهور برکنار شوند. دست دولت باز است. باید به افکار عمومی و صحبت‌های کارشناسان احترام گذاشته و در عین حال از تصمیمات آنی، راهکارهای عجولانی و بدون کار کارشناسی پرهیز کنیم.

به نظر می‌رسد بهتر است روحانی همان‌طور که بسیاری از نمایندگان و کارشناسان گفتند هر چه زودتر نسبت به ترمیم کم‌هزینه کابینه خود اقدام کند چرا که در صورتی که این اقدام انجام نشود، مجلس به این مساله ورود پیدا خواهد کرد پس چه بهتر که هم وقت کمتری از قوا گرفته شده و هم تغییراتی اساسی در وزارت‌خانه‌ها و سازمان‌هایی که وزرا و روسای آن‌ها عملکرد ضعیفی داشته‌اند صورت گیرد تا شاید قطار اقتصادی کشور که حرکتش کند و در جاهایی دچار اختلال شده، از مسیر اصلی و درست خود خارج نشود و در شرایط فشار همه‌جانبه آمریکا، مردم ایران امید خود را به دولت از دست ندهند چرا که ناامیدی مردم آن هم زمانی که همراه با نارضایتی باشد می‌تواند عواقب وخیمی برای کشور به همراه داشته باشد.