ممنوعیت سورت تجدید نمی شود/طرحی جدید در راه است

حرف آنلاین: :مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان مازندران اعلام کرد:باداب سورت فعلا به صورت کنترل شده موردبازدید گردشگران قرارمی گیرد وممنوعیت بازدید درحال حاضربرقرارنمی شود. ،چندین ماه ازاجرایی شدن طرح ممنوعیت بازدید از سورت به منظورمحافظت زیست محیطی ازاین اثرطبیعی نادر می گذرد اما سورت همچنان اسیردردهای کهنه است.هرچندمسولان میراث فرهنگی و گردشگری در […]

حرف آنلاین: :مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان مازندران اعلام کرد:باداب سورت فعلا به صورت کنترل شده موردبازدید گردشگران قرارمی گیرد وممنوعیت بازدید درحال حاضربرقرارنمی شود.

،چندین ماه ازاجرایی شدن طرح ممنوعیت بازدید از سورت به منظورمحافظت زیست محیطی ازاین اثرطبیعی نادر می گذرد اما سورت همچنان اسیردردهای کهنه است.هرچندمسولان میراث فرهنگی و گردشگری در نوروز95با ادعایی مبنی براین امرکه ممنوعیت قفلهای سورت  با بازدیدهای کنترل شده شکسته می شود اما در نوروزنیز ما شاهد تخریب سورت توسط گردشگران بودیم بدون اینکه چشمان تیزکنترل کنندگان ناظربراین تخریب ها باشد.

دلاوربزرگ نیا مدیرکل میراث فرهنگی  و گردشگری استان مازندران در گفتگو با حرف درخصوص ادامه ممنوعیت سورت بیان می دارد:

باممنوعیت سورت تاحدی توانستیم ازجلوی تخریب های زیست محیطی بکاهیم اما در نوروز95 اینباربه صورت کنترل شده درهای سورت دوباره به روی مردم بازشدتا گردشگران ازدیدن این نعمت محروم نمانند.

وی افزود:هم اکنون نیز ورود بسیاری از تورها به این اثر طبیعی کنترل شده و گردشگران با هماهنگی وارد منطقه می‌شوند، آژانس‌های گردشگری هم برای اجرای تور در این منطقه شناسایی شده‌اند.

بزرگ نیا بیان داشت:تازمانی که این بازدیدها به سورت صدمه ای نزند ممنوعیت دوباره تجدید نخواهد شد.

مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان ابراز داشت:هفته آینده برنامه ای جدیدبرای شروع تازه ای گردشگری همراه با حفظ محیط زیست سورت تدوین می شود که می تواند تحول اساسی درآینده سورت ایجاد کند.

اماعلی شادلو که مسؤلیت کمپین «قلب من برای میراث‌مان می‌تپد» را به عهده دارد،  این کمپین مهرماه سال گذشته با توجه به تخریب حجم قابل توجهی از حوضچه‌های «باداب سورت» طی سال‌های گذشته به دلیل نا آگاهی و اطلاعات عمومی ضعیف مردم از موقعیت و شرایط ژئوتوریسمی مهم این منطقه در قالب اثر ثبت شده ملی به منظور تغییر نگاه مردم محلی، همکاری و تعامل فعالان این حوزه و نیز جلب حمایت تصمیم‌سازان فرابخشی، نخستین برنامه‌ی اجرایی این کمپین را به محض راه‌اندازی آن، به پاکسازی باداب سورت اختصاص داده شد.

او درباره وضعیت باداب سورت با توجه به دسترسی آزاد گردشگران به این اثر طبیعی کمیاب به ایسنا می‌گوید: اخیرا به باداب سورت نرفته‌ام، اما با محلی‌ها در ارتباط مستمر هستم، اطلاع دارم ورود تورها به این منطقه همچنان در جریان است و مردم مانند گذشته داخل حوضچه‌ها می‌شوند.

شادلو اظهار می‌کند: اگر مسؤولان مازندران معتقدند آمد و شد گردشگران به داخل حوضچه‌های باداب سورت کنترل شده و اوضاع آن به‌سامان است، مستنداتی ارائه دهند که چه تعداد نگهبان از زمان توقف ورود گردشگران به این منطقه مستقر کرده‌اند. آیا در این مدت مسیری برای رفت و آمد گردشگران آماده شده است؟ جامعه محلی چه آموزش‌هایی دیده‌اند تا خود نگهبان و حامی این اثر طبیعی ملی باشند؟ آیا فنس‌کشی کردن محیط این چشمه‌ها می‌تواند بازدارنده‌ی ورود گردشگران باشد یا همچنان نیسان داخل حوضچه‌ها می‌شود؟

او سپس به بی‌توجهی‌هایی که تا کنون نسبت به آموزش جامعه محلی ساکن در اطراف آثار طبیعی شده اشاره می‌کند و ادامه می‌دهد: سال گذشته وقتی برای پاکسازی باداب سورت رفته بودیم، یکی از راهنماهای محلی از گردشگران‌ خواست منتظر بمانند تا ما آن منطقه را ترک کنیم و آن‌ها با خیال آسوده وارد حوضچه‌ها شوند، چون نگران بودند ما با آن‌ها برخورد کنیم. برای آن‌که محلی دیگر دست به چنین کارهایی نزنند، چه آموزش‌هایی را فرا گرفته‌اند؟ ما در جریان برنامه «قلب من برای میراث‌مان می‌تپد» به این نتیجه رسیدیم که باید تورگردان‌ها و راهنمایان تور را آموزش دهیم تا حفاظت از این اثر طبیعی برای آن‌ها هم مهم و ارزشمند جلوه کند.

شادلو اضافه می‌کند: تا جایی که می‌دانم و از محلی‌ها شنیده‌ام، در این مدت اتفاق اثرگذاری در باداب سورت نیافتاده است، درحالی‌که ما نمونه‌ها و راهکارهای مدیریتی و عملیاتی تجربه شده‌ای در داخل کشور داریم که موفق‌ترین مورد آن، «تالاب کانی‌برازان» است. تجربیاتی که براحتی می‌توان در این منطقه اجرا کرد و اصلا هم کار سختی نیست.

حال با تمام این ضد و نقیض ها باید دید سورت درکمکش مرگ و زندگی چه سرنوشتی پیداخواهد کرد و آیا با این طرح جدید که مدیرکل میراث فرهنگی ازآن یادکرد می توان فصل جدیدی برای بی نظیرترین جاذبه گردشگری مازندران بازکند؟