گشایش راه های گردشگری دریایی

ساری-خبرنگار حرف مدیرکل بنادر و دریانوردی مازندران از راه اندازی زمینه های گردشگری دریایی در استان طی سال آینده خبرداد. انزان پور در جمع خبرنگاران در برنامه تلویزیونی “تاش” با اشاره به اینکه بنادر مازندران در حاشیه دریای خزر در طی سال های اخیر رشد و رونق قابل توجهی پیدا کرده است، تصریح کرد: قبل […]

photo_2019-01-24_09-31-24

ساری-خبرنگار حرف

مدیرکل بنادر و دریانوردی مازندران از راه اندازی زمینه های گردشگری دریایی در استان طی سال آینده خبرداد.

انزان پور در جمع خبرنگاران در برنامه تلویزیونی “تاش” با اشاره به اینکه بنادر مازندران در حاشیه دریای خزر در طی سال های اخیر رشد و رونق قابل توجهی پیدا کرده است، تصریح کرد: قبل از انقلاب تنها یک بندر در مازندران وجود داشت که به صورت تجاری از آن بهره گرفته می شد این بندر از سال 1309 ساخته و سال 1318 به بهره برداری رسیده بود. اولین کشتی در 1319 در بندر مازدنران پهلو گرفته است.

وی افزود: پس از انقلاب نگاه به دریای خزر و بنادر حاشیه آن موثر و درخور توجه بوده است، در سال های پس از انقلاب دو بندر تجاری فریدونکنار و امیرآباد با ظرفیت های بزرگ تجاری در حاشیه جنوبی خزر ایجاد شده است. این بنادر ظرفیت های مناسبی برای فعالیت های تجاری در حاشیه خزر به شمار می رود. از حیث نزدیکی مازندران به مراکز شرق و مرکز کشور این بنادر نقش مهمی در تجارت دریایی دارند. پیش از انقلاب کمتر از 100هزار تن تخلیه و بارگیری کالا در بنادر مازندران صورت می گرفت اما این امروز تجارت در این حوزه رونق خوبی گرفته است و این نشان از ظرفیت مناسب این بخش دارد.

انزان پور با تاکید بر اینکه قابلیت های به وجود آمده در بنادر مازندران شامل 32 اسکله و تخلیه و بارگیری 15میلیون تن ظرفیت اسمی کالا در این بنادر قابلیت های تجاری نهفته در این بخش به شمار می رود، افزود:بازار مصرف خوبی در حاشیه خزر برای محصولات تولیدی مازندران وجود دارد که فعال کردن ظرفیت های تجاری منطقه نیازمند تعامل بیشتر است.

 

ظرفیت های گردشگری دریایی در خزر در آغاز راه!

 

مدیرکل بنادر و دریانوردی مازندران در پاسخ به سوال خبرنگار “حرف” درباره ظرفیت های گردشگری در خزر و عدم استفاده از آن در سال های اخیر اظهار کرد: یکی از مسائلی که موجب می شود استفاده از طرح های گردشگری دریایی رونق نگیرد مواج بودن خزر در 200 روز از سال است، این دریا در بیشتر اوقات سال طوفانی است و کمتر از شناورهای فعلی می توان برای امر گردشگری استفاده کرد. این قابلیت در خزر وجود دارد که برای مصارف گردشگری مورد توجه قرار گیرد اما باید شناورهای متناسب با ساختارهای گردشگری در این بخش وارد شود.

وی تصریح کرد: در عمده کشورهای حاشیه خزر مانند آذربایجان و ترکمنستان به دلیل کوتاهی مسیر ها از غرب به شرق فعالیت های دریایی مسافربری صورت می گیرد. در برنامه های درازمدت بنادر توسعه گردشگری دریایی در دستور کار قرار دارد. برای راه اندازی ترمینال مسافری در بندر نوشهر در حال مذاکره با سرمایه گذارانی هستیم که بتوانند شناور تفریحی و مناسب با خزر را وارد گشت دریایی کنند.

انزان پور عنوان کرد: توسعه گردشگری دریایی در مازندران در سه فاز پیگیری می شود، که نخستین گام آن در سال آینده خواهد بود که بایدبتوانیم با وارد کردن شناورهای متناسب با این ساختار در این حوزه گام های نخست را برداریم.

مدیرکل بنادر و دریانوردی مازندران درباره ساماندهی سواحل استان با اشاره به اینکه پس از واگذاری بخشی از مسئولیت های حاکمیتی به این بنادر، ساماندهی سواحل در دستور کار قرار گرفته است، اظهار کرد: 335 مورد پرونده ساخت و ساز غیرمجاز در سواحل استان تشکیل شده است که 136 مورد با ورود دادستان ها منتهی به قلع بنا شده است و به صورت کلی نیز 18 کیلومتر از سواحل به صورت متمرکز و پراکنده آزادسازی شده است.