کمبودهای همیشگی مانع حفاظت از شمشادها

  شمشادهای به‌عنوان گونه نادر جنگلی علاوه بر زیبایی، پناهگاه وحوش در فصل خزان است، جانواران در فصل سرد سال به دامن شمشادها پناه می‌برند. در سال‌های گذشته بخشی از شمشادهای جنگل‌های هیرکانی شمال به‌دلیل بیماری خشک شد و اکنون آفت شب‌پره به جان جنگل‌های شمال افتاد، به‌طوری‌که بخشی از جنگل‌های غرب استان در سال […]

1

 

شمشادهای به‌عنوان گونه نادر جنگلی علاوه بر زیبایی، پناهگاه وحوش در فصل خزان است، جانواران در فصل سرد سال به دامن شمشادها پناه می‌برند. در سال‌های گذشته بخشی از شمشادهای جنگل‌های هیرکانی شمال به‌دلیل بیماری خشک شد و اکنون آفت شب‌پره به جان جنگل‌های شمال افتاد، به‌طوری‌که بخشی از جنگل‌های غرب استان در سال گذشته از بین رفت. در حال حاضر روز به روز شاهد از بین رفتن و خشکیدگی شمشادها در مناطق مختلف جنگل‌های مازندران هستیم اما نکته جالب اینکه این آفت در چندین نسل فعالیت کرده و پس از خشک شدن شمشاد، همچنان فعالیتش ادامه دارد.

در همین راستا امین وطن‌دوست کارشناس ارشد گیاه‌پزشکی اداره‌کل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران ـ منطقه ساری در گفت‌وگو با فارس به تشریح دقیق این مسئله پرداخته است. کارشناس ارشد گیاه‌پزشکی اداره‌کل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران ـ منطقه ساری در این‌باره اظهار کرد: آفت شب‌پره شمشاد منحصراً از خود شمشاد تغذیه می‌کند و دارای چهار تا پنج نسل در طول سال است که علاوه بر برگ از پوست و سرشاخه گیاه نیز تغذیه می‌کند.

امین وطن‌دوست با بیان اینکه این آفت به‌طور متوسط در تمام طول سال فعال است، افزود: در حوزه اداره‌کل منابع طبیعی مازندران ـ منطقه ساری 7 هزار و 500 هکتار شمشاد داریم.وی افزود: سال‌های گذشته بلایک شمشاد داشتیم که بیشتر رویشگاه‌های شمشاد را آلوده و بسیاری از مناطق را خشک کرد.کارشناس ارشد گیاه‌پزشکی اداره‌کل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران ـ منطقه ساری اضافه کرد: خردادماه سال 95 آفت شب‌پره شمشاد، آفت قرنطینه‌ای بوده که رویشگاه‌های شمشاد شمال کشور را آلوده کرده، به طوری‌که بیشتر رویشگاه‌های شمشاد گیلان و نوشهر را خشک کرد و خسارت زیادی به بار آورد.

وطن‌دوست با اعلام اینکه امسال آفت شب‌پره شمشاد مناطق ساری، سوادکوه، بهشهر و ارتفاعات زیر هزار متر از سطح دریا را به شدت خسارت زد که پیش‌بینی ما بر این بوده این آفت رویشگاه‌های بالای ارتفاع هزار متر را آلوده خواهد کرد و نهایتاً شمشادها را به شدت خسارت زده و نابود خواهد کرد.

وی تصریح کرد: سم‌پاشی مناطق مختلف با ترکیبات میکروبی و گیاهی از جمله روغن چریش، بینووان و ترکیب میکروبی B.T در سطح محدود براساس اعتبار محدود اداره‌کل  انجام شد ولی با توجه به اینکه  این آفت چهار تا پنج نسل دارد، باید سم‌پاشی نیز طی چهار یا پنج بار تکرار شود.

کارشناس ارشد گیاه‌پزشکی اداره‌کل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران ـ منطقه ساری با اشاره به اینکه این سم‌پاشی به‌منظور از بین بردن لاروها آفت بود، افزود: در کنار آن بحث نصب بیش از 2 هزار عدد تله‌های فرمونی برای جلوگیری از جفت‌گیری در دستور کار ما قرار دارد.

وطن‌دوست با بیان اینکه سطح آلودگی رویشگاه‌های شمشاد بیش از 2 هزار هکتار است، خاطرنشان کرد: در صورت ادامه این روند با توجه به اینکه منابع طبیعی به تنهایی قادر به کنترل این آلودگی نیست شاهد نابودی شمشادها خواهیم بود که لازم است در این زمینه تدبیری جدی اندیشیده شود.