گزارش حرف از بیست‌وچهارمین همایش روز ملی چاپ در ساری؛

صنعت چاپ مازندران پیشران توسعه اقتصاد فرهنگ

ساری خبرنگار حرف/بیست‌وچهارمین همایش روز ملی صنعت چاپ در مازندران با حضور فعالان این حوزه، مسئولان استانی و پیشکسوتان صنعت چاپ در ساری برگزار شد. در این مراسم، چالش‌ها و فرصت‌های پیش‌روی صنعت چاپ و بسته‌بندی در استان مورد بررسی قرار گرفت و بر لزوم نوسازی تجهیزات و حمایت از تولیدکنندگان داخلی تأکید شد.

ساری خبرنگار حرف/بیست‌وچهارمین همایش روز ملی صنعت چاپ در مازندران با حضور فعالان این حوزه، مسئولان استانی و پیشکسوتان صنعت چاپ در ساری برگزار شد. در این مراسم، چالش‌ها و فرصت‌های پیش‌روی صنعت چاپ و بسته‌بندی در استان مورد بررسی قرار گرفت و بر لزوم نوسازی تجهیزات و حمایت از تولیدکنندگان داخلی تأکید شد.

 

منطقه آزاد می‌تواند صنعت چاپ استان را متحول کند / مازندران از استان‌های برتر کشور در حوزه چاپ است

 

 

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران در بیست‌وچهارمین همایش روز ملی صنعت چاپ در ساری گفت: در حال حاضر ۵۹۹ چاپخانه در استان مازندران فعال هستند و این استان از جمله استان‌های برتر کشور در حوزه صنعت چاپ به شمار می‌رود.

محمد محمدی با بیان اینکه چرخ صنعت چاپ مازندران در مسیر توسعه قرار دارد، افزود: اتفاق ویژه‌ای که در این ایام رخ داده، تصویب منطقه آزاد است که می‌تواند از منظر گمرک و مالیات، فرصت تازه‌ای برای رونق صنعت چاپ و بسته‌بندی در استان فراهم کند.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران تأکید کرد: در بخش صادرات محصولات چاپی هنوز ضعیف هستیم و باید با برنامه‌ریزی دقیق و نگاه توسعه‌محور، جایگاه این صنعت را در بازارهای منطقه‌ای و بین‌المللی تقویت کنیم.

وی با اشاره به ضرورت رویکرد برنامه‌محور در سیاست‌گذاری‌های فرهنگی گفت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید با نگاه جامع‌تری به صنعت چاپ بنگرد؛ چرا که این حوزه نه‌تنها بخش مهمی از زنجیره تولید فرهنگی و اقتصادی کشور است، بلکه می‌تواند به رونق اقتصاد فرهنگ در استان نیز کمک شایانی کند.

 

رئیس اتحادیه چاپخانه‌داران مازندران:

صنعت چاپ از پنج صنعت برتر جهان است / ضرورت سرمایه‌گذاری در بسته‌بندی محصولات مازندران

 

علی زارع، رئیس اتحادیه چاپخانه‌داران مازندران، در این همایش با تأکید بر جایگاه راهبردی صنعت چاپ گفت: صنعت چاپ جزو پنج صنعت برتر جهان و دومین صنعتی است که بالاترین گردش مالی را در سطح بین‌المللی دارد.

وی با اشاره به اهمیت این صنعت در توسعه اقتصادی استان افزود: اگر به دنبال افزایش تولید ناخالص داخلی و ایجاد ارزش افزوده برای مواد تولیدشده هستیم، باید در صنعت چاپ و بسته‌بندی سرمایه‌گذاری کنیم.

زارع تصریح کرد: مازندران با توجه به ظرفیت‌های کشاورزی، صنعتی و موقعیت جغرافیایی خود، استانی اقتصادی و دروازه ورود به بازار اوراسیا محسوب می‌شود. بنابراین، ضروری است محصولات تولیدی استان با بسته‌بندی‌های استاندارد و جذاب عرضه شوند تا بتوانند در بازارهای جهانی رقابت کنند.

وی افزود: سرمایه‌گذاری در صنعت چاپ و بسته‌بندی نه‌تنها موجب رونق اقتصادی استان می‌شود، بلکه به ارتقای کیفیت و هویت بصری کالاهای تولیدی مازندران نیز کمک می‌کند و جایگاه برندهای بومی را در بازارهای داخلی و خارجی تقویت خواهد کرد.

 

امید به صادرات محصولات چاپی مازندران با ظرفیت منطقه آزاد

 

مدیرکل دفتر چاپ و نشر وزارت فرهنگ با بیان اینکه ۷کشور اوراسیا (روسیه، بلاروس، ارمنستان، قزاقستان، قرقیزستان) به همراه عراق و افغانستان مقاصد صادرات محصولات چاپی کشور هستند، راه‌اندازی منطقه آزاد تجاری در مازندران را فرصت مغتنمی برای صادرات محصولات صنعت چاپ و بسته‌بندی اعلام کرد که با توجه به برداشته شدن محدودیت‌های گمرکی و مالیاتی، باید به بهترین شکل صادرات انجام بگیرد.

عباس زارع در بخش دیگری از سخنان خود به ساماندهی مجوزات در حوزه چاپ و نشر تاکید و اظهار کرد که هنوز رقم درستی از تعداد چاپخانه‌های کشور نداریم و آمارها متضاد است لذا در فراخوانی از چاپخانه‌داران خواسته شده که مدارک خود را در سامانه بارگذاری کنند تا مجوزهای جدید صادر و مجوزهای قدیمی باطل شوند.

او ادامه داد: هر چاپخانه دارای شناسه یکتا خواهد بود و این مجوزات دائمی بوده و شناسنامه و هویت چاپخانه‌هاست.

 

کارگروه ملی چاپ و نشر در مرحله اجرا

 

مدیرکل دفتر چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از پیگیری برای تشکیل کارگروه ملی صنعت چاپ خبر داده و این را هم اعلام کرد که البته تسهیلات و اعتبارات وزارت فرهنگ چنگی به دل نمی‌زند به طوری که در سال گذشته ۱۵۱ میلیارد تومان اعتبار داشتیم و به مازندران حدود ۵ میلیارد تومان اختصاص یافته است.

زارع در پایان اظهار امیدواری کرد که روز شنبه آینده در جلسه بانک مرکزی در خصوص تسهیلات چاپخانه‌ها گفتگوها و تصمیم‌گیری‌ها در جهت کمک به رونق صنعت چاپ و نشر و بسته‌بندی باشد.

این مسئول یکی از کلان‌برنامه‌های دفتر چاپ و نشر را در این اعلام کرد که میزان واردات کاهش و صادرات افزایش یابد با این توضیح که در سال گذشته با آمار عجیب واردات بیش از ۴۶ هزار تنی محصولات چاپی مواجه بودیم و از آنجا که آمار جالبی نبود؛ قول دادیم که در سال اول برنامه بتوانیم ۴۰ درصد واردات به کشور را کم کنیم.

زارع در یک آمار مقایسه‌ای اعلام کرد که از اسفندماه ۱۴۰۲ تا مرداد ۱۴۰۳حدود ۱۳ هزار تن واردات و ۱۴هزار تن صادرات محصولات چاپی را داشتیم. و مقایسه اسفند ۱۴۰۲ با ۱۴۰۳در این بود که صادرات به ۲۰ هزار تن و واردات به ۸ هزار تن رسید؛ به بیانی دیگر در حوزه صادرات ۴۰ درصد و در واردات ۴۵ درصد کاهش داشتیم.

مدیرکل دفتر چاپ و نشر وزارت فرهنگ گفت: یعنی اگر ۴۵درصد از واردات محصولات چاپی را کم کردیم؛ در واقع به رونق چاپخانه‌های کشور کمک شد که سرریز این موفقیت در چاپخانه‌های نمونه به وضوح دیده می‌شود.