واردات ارزان توزیع خیلی گران!
گروه اقتصادی -حسین زحمتکش: مدتی است که قیمت اقلام غذایی همچون مرغ و گوشت افزایش چشمگیری در بازار داشته به گونه ای که قیمت هر کیلو مرغ به بیش از 8500 و هر کیلو گوشت به 50 هزار تومان رسیده است. دلایل افزایش قیمت ها خیلی مشخص نبود تا یکی از تولیدکنندگان مازندرانی از افزایش […]
گروه اقتصادی -حسین زحمتکش: مدتی است که قیمت اقلام غذایی همچون مرغ و گوشت افزایش چشمگیری در بازار داشته به گونه ای که قیمت هر کیلو مرغ به بیش از 8500 و هر کیلو گوشت به 50 هزار تومان رسیده است. دلایل افزایش قیمت ها خیلی مشخص نبود تا یکی از تولیدکنندگان مازندرانی از افزایش یکباره قیمت های نهاده های دامی توسط دولت و وارد کنندگان خبر داد!با توجه به اینکه قیمت جهانی نهادهای دامی همچون سویا افزایش پیدا کرده بود تولیدکنندگان مرغ گوشتی انتظار داشتند که قیمت مرغ و گوشت در شب عید بین 5 تا 10 درصد افزایش پیدا کند اما افزایش 15 درصدی موجب شد تا تولیدکنندگان از دولت بخواهند با ارز تخصیصی اقدام به واردات نهاده کند. همزمان نیز قیمت دلار با شیب تندی به مرز 6 هزار تومان رسید و نگرانی هایی را در بین تولید کنندگان از بابت افزایش قیمت نهادهای دامی ایجاد کرد. از این رو طی نامه نگاری های تشکل های تولیدی با نهادهای مسئول، دولت موافقت کرد با تخصیص ارزهای 3600 تا 3700 تومانی برای واردات نهادهای دامی همچون ذرت و سویا مشکل افزایش قیمت را حل کند. اما وارد کنندگان پس از آنکه نهاده ها را با ارز 3700 تومانی وارد کشور کردند در بازار بیش از 30 درصد گرانتر فروختند!
* واردات با ارز3600 تومانی ، فروش با ارز 5500 تومانی!!
یوسف رمضانی یکی از تولیدکنندگان مرغ در مازندران با بیان اینکه سویای وارداتی موجود در سیلوهای مازندران و بندرعباس که با دلار 3600 وارد کشور امروز با نرخ دلار 5500 تومانی در بازار توزیع می شود، اظهار کرد: سویا قبل از افزایش قیمت دلار با ارز 3600 تومانی وارد کشور شد اما به جای آنکه کیلویی 1300 تومان توزیع شود به تولیدکننده کیلویی 2500 تومان فروخته شد. رمضانی از سودجویی دستگاه های دولتی نیز گله کرد و گفت: سازمان جهاد کشاورزی و اداره کل پشتیبانی دام که ذرت را از کشاورز کیلویی 725 تومان خریده بودند، با افزایش قیمت دلار، به تولید کنندگان کیلویی 1200 تومان فروختند.
* تحمیل افزایش 33 درصدی قیمت نهاده های دامی وارداتی
این موضوع که ابعاد به نسبت گسترده تری نیز می توانست داشته باشد می طلبید تا مورد تایید دیگر تولیدکنندگان دامی قرار گیرد از این رو به سراغ حسن زاده رئیس هیئت مدیره اتحادیه مرغداران گوشتی کشور رفتیم. مدیرعامل اتحادیه مرغداران مازندران با بیان اینکه از اواخر دی و بهمن ماه و اواسط اسفند ماه سال گذشته، مرغداران برای فروش بیشتر در شب عید، تقاضای بیشتری برای جوجه ریزی کردند، گفت: این تقاضا منجر به افزایش طبیعی 5 تا 10 درصدی نهاده های دامی بود، شیب قیمتی نهاده ها از انتظار تشکل های تولیدی بالا تر رفت و به 15 درصد رسید که مورد مقبول نبود.
عطا الله حسن زاده با بیان اینکه پس از شیب افزایشی قیمت مرغ در اسفندماه، نگران بودیم که سال 97 قیمت نهاده ها نیز افزایش پیدا کند، تصریح کرد: نامه های متعددی به وزارت جهاد کشاورزی و سازمان حمایت از حقوق مصرف کنندگان ارسال و نگرانی خود را از بابت امکان افزایش قیمت نهاده ها به دلیل افزایش قیمت جهانی و نوسات ارزی اعلام کردیم چون دلیلی نداشت که قیمت نهاده ها افزایش پیدا کند.
وی افزود: همزمان با این نامه نگاری ها، تغییر قیمت ارز در بازار به وجود آمد که موجب افزایش 33 درصدی قیمت نهاده های دامی در بازار شد. وی با بیان اینکه قیمت ذرت از کیلویی 850 به کیلویی 1150 و سویا از 1850 به 2300 و 2700 در هر کیلو افزایش قیمت پیدا کرد، گفت: این معضل موجب شد تا مذاکرات را تسریع دهیم و نامه های متعددی به نهادهای مسئول ارسال کنیم و درخواست واردات ارزان نهاده های دامی از دولت داشته باشیم که مورد موافقت قرار گرفت. حسن زاده گفت: دولت برای واردات نهاده های دامی ارز 3650 تومانی در نظر گرفت و قرار شد که مابه التفاوت 400 تومانی واردات نهاده های دامی از طریق بانک ها به وارد کنندگان پرداخت شود. وی با اشاره به اینکه خرید نهاده ها بر اساس قیمت جهانی و نرخ ارزی است که دولت در اختیار وارد کنندگان قرار می دهد، اظهار کرد: نهاده های دامی که اکنون در انبارها و بندرگاه های کشور موجود است با ارز دولتی 3700 تومانی وارد شده اند.وی با بیان اینکه تمامی نهاده های دامی موجود در بازار با ارز 3700 تومانی وارد کشور شده است اما در بازار با قیمتی بیشتر از قیمت ارز تخصیصی ارائه می شود، اظهار کرد: این افزایش غیر منطقی نهاده های دامی موجب افزایش 33 درصدی قیمت تمام شده تولید در واحدهای پرورشی مرغ شده است. مدیرعامل اتحادیه مرغداران مازندران، 70 درصد هزینه تولید مرغداری ها را مربوط به نهاده های دامی دانست و اظهار کرد: وقتی 70 درصد هزینه تولید با افزایش قیمت 33 درصدی مواجه شود یقینا عرصه تولید زیان های جبران ناپذیری را متحمل می گردد. حسن زاده تاکید کرد: توقع داشتیم در این شرایط دستگاه های نظارتی ورود پیدا می کردند؛ چرا نهاده های دامی که با ارز تخصیصی وارد شده 33 درصد گران تر در بازار توزیع می شود؟
* افزایش 40 درصدی قیمت نهاده های دامی در یک سال گذشته
مدیرعامل اتحادیه کارخانجات خوراک دام، طیور و آبزیان مازندران با بیان اینکه 70 درصد هزینه های تولید واحدهای پرورشی مربوط به تغذیه است، اظهار کرد: از سال گذشته نرخ ارز مبادله ای از 3200 به 4200 تومان رسیده که 30 درصد هزینه های تغذیه را افزایش داده است. حسین کیهانی افزایش غیر منطقی قیمت نهاده های دامی را موجب ضرر و زیان واحدهای پرورشی مرغ و گوشت دانست و گفت: مواد اولیه و اصلی تولید کارخانجات خوراک دام، نهاده های دامی هستند که با افزایش غیر منطقی آن، شاهد کاهش تقاضای خرید خوراک دام فرآوری شده هستیم. کیهانی گفت: واردکنندگانی که در فروردین ماه نهاده های دامی را با نرخ سال گذشته وارد کردند چرا به قیمت آزاد در بازار می فروشند؟
وی با انتقاد از عملکرد دولت اظهار کرد: یکی از شرکت های دولتی نیز در ابتدای سال نرخ علوفه را به صورت یکجا افزایش داده است! وی مقدار افزایش قیمت نهاده های دامی را نسبت به مدت مشابه سال قبل 40 درصد عنوان کرد و گفت: صنایع خوراک دام با توجه به نقش پراهمیتی که در تغذیه دام دارند همیشه در انتهای فهرست حمایت ها و اولویت های دولتمردان قرار دارند. با توجه به موارد بیان شده ، تخلف واردکنندگان نهاده های دامی کاملا محرز است و دستگاه های نظاراتی می بایست به صورت جدی ورود پیدا کنند، وارد کنندگان با حمایت دولت و با ارز 3700 تومانی اقدام به واردات نهاده های دامی می کنند اما در بازار به قیمتی به مراتب بیشتر به فروش می رسانند که نارضایتی مردم و تولیدکنندگان را بهمراه داشته است. سودجویی دولت نیز جای تامل دارد که در این آشفته بازار به جای حمایت از تولید خود نیز اقدام به فروش نهاده های دامی به قیمت آزاد کرده است!!
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0