فاجعه ویلاسازی در شالیزارهای شمال
تغییر آبوهوایی بر زندگی مردم شمال سایه انداخته و تغییر کاربری، قطع درختان جنگلها، ویلاسازی در شالیزارها و در نهایت فجایع زیست محیطی از تبعات آن به شمار میرود. مشکلات محیطزیست محدود به مکان یا قشر خاصی از انسانها نیست این مشکلات در اکثر نقاط کشور ازجمله مازندران نیز نقشی پررنگ را در ادامه […]

تغییر آبوهوایی بر زندگی مردم شمال سایه انداخته و تغییر کاربری، قطع درختان جنگلها، ویلاسازی در شالیزارها و در نهایت فجایع زیست محیطی از تبعات آن به شمار میرود.
مشکلات محیطزیست محدود به مکان یا قشر خاصی از انسانها نیست این مشکلات در اکثر نقاط کشور ازجمله مازندران نیز نقشی پررنگ را در ادامه روند سریع اثرات مخرب آن بر زندگی ساحلنشینان شمالی داشته است. رها شدن پسماند در رودخانه، نداشتن سیستم فاضلاب شهری مناسب، پایین بودن سطح فرهنگ عمومی نگهداری از فضای زیستی، احترام قائل نشدن به قوانین حمایتکننده از منابع ملی و جنگلها و قطع بیرویه درختان جنگلی به همراه تغییر کاربری ازجمله مشکلات محیطزیست در مازندران محسوب میشود که اگرچه تلاشهایی برای کاهش میزان این مخاطرات انجامشده اما هنوز با مدینه فاضله راه درازی پیش رو است.در این راستا میتوان گفت نقش فرهنگ، تصمیمهای سیاسی و افزایش احساس مسئولیت فردی در جهت کاهش تأثیرات منفی بر محیطزیست فراوان خواهد بود.
*ضرورت مدیریت فرابخشی
دکتر حسین محمودی استاد دانشگاه شهید بهشتی درباره اهمیت حفظ محیطزیست در گفتگو با مهر، تصریح کرد: درزمانی که بحرانهای مختلف اجتماعی و اقتصادی در جامعه حس میشود اینکه افرادی برای حفظ و حراست از مسائل محیطزیست دغدغه دارند؛ قابل ارج نهادن است.وی بسیاری از مشکلات محیطزیست در ایران را ناشی از مسائل اجتماعی دانست و افزود: ما در کشوری هستیم که در زمان سازندگی مدیرانی با اندیشههای تکنوکرات و مهندسی بر سر کارآمدند به همین خاطر مشکلات محیطزیستی که ناشی از عدم توجه به این بخش بود خود را نشان داد.
این استاد دانشگاه در خصوص هشدارهای محیطزیست به کشاورزان عنوان کرد: اینکه به کشاورز بگوییم که دام خود را به جنگلها نفرستد کار درستی است جلوی تخریب را میگیریم اما آیا برای وضعیت اقتصادی او نیز تصمیم گرفتهایم؟ و راهحلی را به او نشان دادیم؟ و آیا هیچوقت مویهها و زجه های این روستایی را شنیدهایم؟ یا زمانی که شالیزارش را به آهن و سنگ تبدیل کنیم به سراغش رفتهایم؟
دکتر محمودی عنوان کرد: جامعهشناسی محیطزیست میخواهد به ما بفهماند که توسعه مهم است اما با مدیریت صحیح که بتواند بین مردم و توسعه زنجیر درست کند.وی با انتقاد از نگاه سیاسی به مسائل محیطزیست بیان داشت: رسیدگی به مشکلات محیطزیست مدیریت فرابخشی را میطلبد؛ برنامهریزی کلان محیطزیست اصلاحطلب و اصولگرا نمیشناسد محیطزیست را از مسائل سیاسی رها کنید؛ محیطزیست ملی است.
*فاجعهای به نام ویلا سازی در شالیزارها
پروفسور عطاءالله قبادیان عضو انجمن نخبگان علمی آلمان نیز تأکید کرد: پاسداران و نگهبانان عرصههای محیطزیستی با تمام کمبودهای موجود برای حفظ حیات این ثروت ملی تلاش میکنند.وی فعالیت سازمانهای مردمنهاد را در حوزه محیطزیست امری پراهمیت دانست و بیان داشت: فرهنگسازی در حوزه مسائل محیطزیستی میتواند میزان قابلتوجهی از تخریبهای موجود را کاهش دهد.پرفسور قبادیان دیدگاههای سیاسی و جاه طلبانه را در مسائل محیطزیست موجب تأسف خواند و عنوان کرد: به هشدارهای محیطزیستی نباید بعد سیاسی داده شود.
پژوهشگر عرصه محیطزیست تصریح کرد: جنگلها و دریای مازندران در ناپایداری کامل به سر میبرد آنهم درجایی که بهعنوان میعادگاه محیطزیست مطرح است و یکی از قطبهای اصلی کشاورزی در کشور محسوب میشود.
پرفسور قبادیان تجاوز به حریم دریا و ویلا سازی در کشتزارهای برنج را از اتفاقات تأسفبرانگیز در شمال کشور خواند و عنوان کرد: سازمان گردشگری میتواند با ارائه طرحهای مناسب از وقوع اتفاقهای ناراحتکننده در این حوزه بکاهد.
وی ادامه داد: کشاورزی در مازندران در حال خطر است کشتزارهای برنج با خشکی مواجه میشوند و جنگلها از بین میرود آنهم جنگلی که بهعنوان کارگاههای تولید آب نامبرده میشوند و میتوانند خطر سیل را دور کنند.
پرفسور قبادیان درزمینهٔ محیطزیست پیشنهاد ایجاد بنیاد ملی و علمی نجات سرزمین را مطرح و خاطرنشان کرد: این بنیاد میتواند در هر استانی ایجاد شود با اختصاص بودجهای جلوی فجایع زیستمحیطی را بگیرد و خردورزی را جایگزین جهل درزمینهٔ حفظ محیطزیست کنند.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0