روزگار ناخوش حیات وحش در مازندران

به ندرت می توان غرش پلنگ را در جنگل های مازندران شنید و سالیان سال است که شکارگر مغرور جنگلهای شمال از کرانه خزری رفته و پیمایش مسیرهای کوهستانی نیز برای دیدنش نتیجه ای ندارد، زیرا روزگار حیات وحش بس ناخوش شده است. به گزارش حرف آنلاین به نقل از مهر، جنگلهای مازندران که روزگاری […]

به ندرت می توان غرش پلنگ را در جنگل های مازندران شنید و سالیان سال است که شکارگر مغرور جنگلهای شمال از کرانه خزری رفته و پیمایش مسیرهای کوهستانی نیز برای دیدنش نتیجه ای ندارد، زیرا روزگار حیات وحش بس ناخوش شده است.

به گزارش حرف آنلاین به نقل از مهر، جنگلهای مازندران که روزگاری مامن و زیستگاه پلنگ ایرانی و ببر مازندران بوده، اکنون از این گونه که سلطان جنگلهای شمال به شمار می رفت، تهی شده است. بدون شک ایران، آخرین قلمرو زیست برای پلنگ ایرانی در غرب آسیا به شمار می رود ولی در چهار سال اخیر 71 قلاده از این گونه منحصر بفرد در کشور از بین رفته اند.

پلنگ ایرانی بزرگترین گونه پلنگ جهان بوده که هنوز جمعیت کمی از آن در کشور زیست می کنند، پلنگ ایرانی بومی غرب آسیاست که متاسفانه در فهرست گونه های در خطر انقراض آی یو سی ان قرار گرفته است.

برخی عقیده دارند پلنگ ایرانی دارای سه زیرگونه و بعضی دیگر عقیده دارند دارای پنج زیرگونه است و پلنگ ایران می تواند تا ارتفاع چهار هزار متری زیست کند. در سالهای اخیر تخریب زیستگاهها، کاهش طعمه و شکار مهمترین دلیل مرگ پلنگ ایرانی عنوان شده است و به تاکید کارشناسان برای حفاظت از پلنگ ایرانی باید برای صیانت از طعمه های آن نیز برنامه ریزی شود

200 کیلومتر پیاده روی در جستجوی پلنگ ایرانی

رویا لقمانیان یک دوستدار محیط زیست و حیات وحش که مسیر 200 کیلومتری البرز تا مازندران را در جستجوی پلنگ ایرانی پیاده روی کرده است در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه تاکنون چهار بار به صورت پیاده و با عناوین و شعارهای مختلف به مازندران سفر کرده ام، گفت: سفر چهارمم برای حمایت از پلنگ مازندران و مسائل زیست محیطی حیوانات بوده است.

وی اظهار داشت:  تاکنون سفرهای زیادی را با عنوانهای مختلف برای محیط زیست، صلح، حمایت از کودکان به مناطق مختلف کشور و جهان داشته ام.

وی درباره سفرهایش به مازندران گفت: تاکنون چهار به مازندران بصورت پیاده سفر کرده ام که پیاده روی به مناسبت هوای پاک از کرج تا چالوس از جمله آن بوده است.

لقمانیان گفت: همچنین از مازندران تا خلیج فارس با پیام صلح و اتحاد مردم بین دو دریا پیاده روی کرده ام و آب دریای مازندران را به خلیج فارس انتقال داده ام، همچنین به مناسبت استان شدن البرز نیز مسیر البرز – مازندران را به صورت پیاده پیمایش کرده ام.

این دوستدار حفاظت محیط زیست با بیان اینکه برای سفر در رساتای حمایت از پلنگ ایرانی روزانه 50 تا 60 کیلومتر پیاده روی کرده ام، گفت: مسیر مازندران تا خلیج فارس را نیز 57 روزه پیمایش کرده ام.

لقمانیان ادامه داد: در المیپک 2008 با پرچم ایران به مدت پنج ماه از شش کشور به صورت پیاده عبور کردم.

پلنگ ایران به سرنوشت ببر مازندران دچار شد

وی با بیان اینکه پلنگ ایرانی نیز به سرنوشت ببر مازندران دچار شده است، عنوان کرد: خطر انقراض این گونه منحصربفرد بسیار تاسف بار و ناراحت کننده است و باید به فکر دیگر گونه های حیات وحش بود تا آنان نیز به سرنوشت ببر و پلنگ دچار نشوند.

ببر و پلنگ عکس شده اند

لقمانیان، توجه و حمایتها را برای صیانت از گونه های حیات وحش ضروری دانست و گفت: متاسفانه هر روز شاهد شکار بی رویه هستیم و باید جلوی آن گرفته شود و زمانیکه اسلحه های زیادی برای شکار در اختیار مردم است، کنترل شکار سخت تر می شود.

عارف آهنگر سرگروه دوستداران حیات وحش مازندران نیز با بیان اینکه شکار بی رویه بسیاری از گونه ها را از بین برده است گفت: گونه هایی مانند شیر ایرانی و ببر مازندران به دست شکارچیان بطور کامل از بین رفته اند و نسلشان منقرض شده است.

وی افزود: دور از انتظار نیست که چند سال بعد از خرس سیاه و پلنگ ایرانی نیز تنها عکس ها و فیلمهایی باقی ماند و هر لحظه، حیات وحش در تیررس تفنگ شکاری هستند، تا چه زمانی اراده شکارچیان به شکیک تعلق گیرد و گونه ای دیگر به تاریخ بپیوندد، همانطوری که آخرین ببر مازندران در سال 1338 در جنگل گلستان توسط یک شکارچی محلی کشته شد.

روزگار ناخوش حیات وحش

مدیرکل محیط زیست مازندران نیز در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: مسائل زیست محیطی که در کشور کمین است سبب حذف برخی گونه ها شده است.
ناصر مهردادی، روزگاز حیات وحش را ناخوش دانست و گفت: حیات وحش در کشور و شمال روزگار خوبی ندارند.

وی بیان داشت: تنوع زیستی یک منبع غیرقابل تجدید است و هنگامیکه یک گونه از از بین می رود تجدید کردن آن مفهوم نمی یابد.

مهردادی گفت وقتی که ببر مازندران یا گونه گیاهی خاص از بین می رود دیگر نمی توان آن را تجدید کرد، بجز اینکه گونه همسان داشته باشیم و آن را تکثیر کنیم.

به گزارش مهر، ایران بدون شک آخرین قلمرو زیست برای پلنگ ایرانی در غرب آسیا به شمار می رود ولی در چهار سال اخیر 71 قلاده از این گونه منحصر بفرد در کشور از بین رفته اند.