رنگ افزایی مرکبات مازندران ؛ دروغ یا واقعیت

همزمان با آغاز برداشت مرکبات در مازندران ، زمزمه رنگ افزائی و سالم‌نبودن این محصولات با توسل به شبکه های اجتماعی ، سناریوی تلخی را برای قطب تولید مرکبات کشور رقم زده است ، سناریوئی که نویسندگان آن تنها ممر تولید کنندگان را هدف گرفته اند. باغداران مازندران با وجود کمک های حدود چهار هزار […]

همزمان با آغاز برداشت مرکبات در مازندران ، زمزمه رنگ افزائی و سالم‌نبودن این محصولات با توسل به شبکه های اجتماعی ، سناریوی تلخی را برای قطب تولید مرکبات کشور رقم زده است ، سناریوئی که نویسندگان آن تنها ممر تولید کنندگان را هدف گرفته اند. باغداران مازندران با وجود کمک های حدود چهار هزار میلیارد ریالی ناشی از خسارت های سنگین برف و سرمای سال گذشته هنوز بدرستی کمر راست نکرده اند که پرونده جدیدی برای تنگ کردن راه معیشت آنان باز شده است ، پرونده ای که به نظر می رسد اگر هوشیارانه با آن برخورد نشود ، دلالان و کار چاق کن ها تنها برنده حکم صادر شده برای آن خواهند بود.علم کردن مطالبی از قبیل رنگ آوری در سورتینگ ها و بی کیفیت نشان دادن مرکبات مازندران تازگی ندارد ولی حجم مطالب و ادعاهائی که مطرح می شود ، بی سابقه است و توجه به آنها به اعتقاد کارشناسان اقتصادی سبب می شود تا راه برای واردات مرکبات از خارج برای عده ای باز شود و نارضایتی باغداران را در سالی که به نظر می رسد آب و هوا با آنان همراهی کرده ، به دنبال داشته باشد.مدعیان ناسالم بودن مرکبات مازندران می گویند که برخی از باغداران و سورتینگ داران پرتقال های نرسیده را برداشت کرده و به وسیله گاز اتیلن در رنگ آنها تغییر ایجاد می کنند تا به قیمت نوبرانه در بازار بفروشند ، موضوعی که بررسی های خبرنگار ایرنا نشان می دهد صحت ندارد.گاز اتلین سبب می شود رنگدانه کلروفیل سبز رنگ مرکبات تخریب شده و رنگدانه کاروتنوئید که یک رنگدانه زرد رنگ در زیر کلروفیل محصور شده است ، ظاهر شود.

** شرایط مناسب آب و هوائی ، علت اصلی رنگ دهی

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی مازندران گفت : میزان تولید مرکبات استان به طور میانگین 2 و نیم میلیون تن است که از این میزان حدود 80 درصد برای نیاز مردم کشور تازه خوری می شود و بقیه قابلیت صادرات به کشورهای دیگر را دارد .محمد تقی شکوهی شرایط آب و هوایی امسال مازندران را مناسب و مطلوب برای تولید مرکبات توصیف کرد و افزود : تجربه چند روز گرمای بیش از 30 درجه در ماه مهر و همچنین خنکی شب ها در یک ماه اخیر سبب شده است تا رنگ دهی و قندگیری مرکبات استان زودتر از موعد رخ بدهد .

وی گفت : اعضای کمیته فنی سازمان جهاد کشاورزی مازندران که شامل بالاترین مقام های مسئول این سازمان و محققان مراکز جهاد کشاورزی هستند ، با بررسی هائی که انجام دادند بر رنگدهی طبیعی و رسیده شدن پرتقال ها صحه گذاشته اند.وی افزود : رنگدهی و قندگیری بعضی از ارقام پرتقال همچون ‘ ناویلینا ‘ و ‘ فوکوموتو ‘ امسال حتی زودتر از زمان تعیین شده از سوی کمیته فنی انجام شد و برداشت آنها نیز صورت گرفت .

** مرکبات سالم مازندران در سبد مصرف مردم

مدیر عامل اتحادیه باغداران مازندران هم گفت : با توجه به شرایط آب و هوایی مساعد و خوب مازندران در سال جاری برای مرکبات ، از اول آبان پرتقال های تامسون قابل برداشت و آماده برای مصرف است .

محمدرضا شعبانی با تاکید بر این که موضوع رنگ آوری مرکبات مازندران صحت ندارد ، افزود : واقعا من متاسفم که برخی بدون مطالعه و بررسی امنیت غذائی جامعه را خدشه دار و اعلام می کنند که مردم فعلا پرتقال زرد و نارنجی نخورند و مدعی هستند که کارخانه های رنگ آوری پرتقال در شرق مازندران رنگ آوری می کنند. مدیرعامل اتحادیه باغداران مازندران هدف از طرح ادعای رنگ آوری پرتقال ها را بر هم زدن تعادل در بازار مصرف اعلام کرد و گفت : در این صورت این دلالان هستند که وارد عمل می شوند و محصولات باغداران را به قیمت اندک تاراج می کنند .

وی افزود : البته در داخل کشور ما با افرادی مواجه هستیم که از طریق واردات یا خرید قبلی ذخیره مرکبات دارند و اکنون که با ورود مرکبات شمال احساس خطر کرده اند ، تلاششان را برای بدنام کردن مرکبات مازندران و فروش محصولات ذخیره شده خودشان با قیمت بالا متمرکز کرده اند.

شعبانی با اشاره به فعالیت حدود 400 واحد سورتینگ مجاز در مازندران ، گفت : ذره بین نظارت نهادهایی همچون اداره کل صنعت ، معدن و تجارت ، تعزیرات حکومتی و دانشگاه علوم پزشکی بر روی این واحدها وجود دارد و تا دست از پا خطا نکنند.وی افزود : البته نمی توانیم منکر صد در صدی رنگ آوری مرکبات در برخی سورتینگ های غیر مجاز شویم ، ولی با نظارت هایی که صورت می گیرد این موضوع تحت کنترل و ناچیز است .

** ذره بین علوم پزشکی بر فعالیت سورتینگ داران

در همین حال ، دانشگاه علوم پزشکی مازندران به عنوان یکی از دستگاههای ناظر برای کنترل و نظارت بهداشتی بر فعالیت سورتینگ داران استان اعلام کرد که از امسال این نظارت ها اجرایی و جدی تر شده است .مدیر نظارت بر مواد غذایی دانشگاه علوم پزشکی مازندران گفت : قبلا که فعالیت سورتینگ ها و تامین فرآورده های خام ‌کشاورزی به صورت سنتی بود ، کار نظارت را سازمان جهاد کشاورزی انجام می داد ولی با ورود تجهیزات و مواد فرآوری ها در سورتینگ از جمله واکس و اتیلن ، از 2 سال پیش با تهیه ضوابط انجام این کار و گرفتن مصوبه استاندارد در کارگروه سلامت و امنیت غذایی مازندران ، نظارت ما وارد فاز اجرا شد .حسین مکرمی اضافه کرد : براساس این مصوبه ، به ازای هر چند واحد سورتینگ یک مسئول فنی یا همان کارشناس صنایع غذائی بر کارها نظارت می کند و پروانه فعالیت صادر می شود .مدیر نظارت بر مواد غذایی مازندران با اشاره به اینکه مصوبه پارسال به دلیل سرمای و خسارت وارده شده به باغداران اجرائی نشده بود ، گفت : ولی امسال مصوبه به صورت جدی اجرایی شد.